Perlindungan terhadap jangkitan yang ditawarkan oleh dos vaksin Covid-19 keempat berkurangan dengan cepat, kajian Israel mendapati

Kajian itu, yang diterbitkan pada hari Selasa dalam New England Journal of Medicine, melihat rekod kesihatan lebih daripada 1.25 juta orang yang diberi vaksin di Israel yang berumur 60 tahun atau lebih dari Januari hingga Mac 2022, ketika varian coronavirus Omicron adalah strain yang dominan.

Kadar jangkitan Covid-19 yang teruk pada minggu keempat selepas dos keempat vaksin adalah lebih rendah berbanding orang yang mendapat hanya tiga dos dengan faktor 3.5.

Walau bagaimanapun, perlindungan terhadap penyakit teruk nampaknya tidak berkurangan dalam tempoh enam minggu selepas suntikan keempat, walaupun tempoh kajian tidak cukup lama untuk menentukan dengan tepat berapa lama perlindungan ini bertahan.

Kadar jangkitan yang disahkan pada minggu keempat selepas dos keempat adalah lebih rendah daripada kumpulan tiga dos dengan faktor 2. Nampaknya terdapat perlindungan maksimum terhadap Omicron pada minggu keempat selepas vaksinasi, tetapi nisbah kadar jatuh kepada 1.1 menjelang minggu kelapan, menunjukkan bahawa “perlindungan terhadap jangkitan yang disahkan berkurangan dengan cepat,” kata kajian itu.

Perlindungan yang disediakan oleh mana-mana vaksin secara semula jadi berkurangan, tetapi vaksin meningkatkan sistem imun untuk membuat antibodi pelindung jika ia menghadapi ancaman di kemudian hari.

Vaksin Covid-19 yang tersedia pada masa ini dibuat untuk melindungi daripada strain asal virus itu. Omicron adalah berbeza dengan ketara, dan oleh itu, vaksin telah kehilangan sebahagian daripada keberkesanannya. Israel dan AS adalah antara kerajaan yang mencadangkan suntikan vaksin keempat untuk orang tertentu yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk, seperti mereka yang lebih tua.

Minggu lepas, the FDA berkembang kebenaran penggunaan kecemasannya untuk membolehkan orang dewasa berumur 50 tahun ke atas mendapat suntikan penggalak kedua seawal empat bulan selepas penggalak pertama vaksin Pfizer atau Moderna mereka. Orang dengan tertentu kekurangan imun juga boleh mendapatkan dos keempat di AS. Tetapi perdebatan berterusan mengenai sama ada satu diperlukan untuk penduduk umum.
Pentadbiran Makanan dan Dadah AS jawatankuasa vaksin bebas bermesyuarat hari Rabu untuk membincangkan apa yang negara itu strategi penggalak sepatutnya maju kehadapan. Sesetengah pakar telah mencadangkan bahawa vaksin Covid-19 boleh menjadi suntikan tahunan seperti vaksin selesema.

Terdapat had kepada apa yang boleh dikatakan oleh penyelidikan baharu tentang keperluan untuk dos vaksin keempat. Ia membandingkan hanya perlindungan yang disediakan oleh dos ketiga dan keempat, jadi ia tidak termasuk orang yang tidak divaksinasi sebagai perbandingan. Ia juga tidak menambah perdebatan sama ada orang di bawah umur 60 tahun mungkin memerlukan dos keempat. Penyelidikan terdahulu di Israel menunjukkan bahawa dos keempat tidak banyak memberi kesan kepada populasi sihat yang lebih muda, sekurang-kurangnya dari segi perlindungan daripada jangkitan.

Untuk jangkitan yang disahkan, “dos keempat nampaknya hanya memberikan perlindungan jangka pendek dan manfaat mutlak yang sederhana,” tulis para penyelidik. Tetapi apabila ia datang kepada jangkitan yang teruk, pukulan keempat nampaknya membantu.

“Secara keseluruhan, analisis ini memberikan bukti untuk keberkesanan dos vaksin keempat terhadap penyakit teruk yang disebabkan oleh varian Omicron berbanding dengan dos ketiga yang diberikan lebih daripada empat bulan kemudian,” kata kajian itu.

Walaupun dengan berita ini, tidak jelas berapa ramai orang yang layak akan mendapat suntikan Covid-19 keempat. Kira-kira 66% daripada penduduk AS telah mendapat sekurang-kurangnya satu vaksin Covid-19, tetapi hanya 30% orang yang diberi vaksin sepenuhnya dengan dos penggalak, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Perlindungan terhadap jangkitan yang ditawarkan oleh dos vaksin Covid-19 keempat berkurangan dengan cepat, kajian Israel mendapati


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/