Pernah Terfikir Mengapa Anda Mendapat Begitu Banyak Gigitan Nyamuk? Golongan Darah Boleh Menjelaskannya

Walaupun musim panas adalah musim kegemaran saya, musim luruh adalah detik terdekat. Suhu yang sederhana bermakna saya boleh menghabiskan lebih banyak masa di luar melakukan perkara yang saya suka: mendaki, berjalan dan menghabiskan masa di tasik. Tetapi masa itu secara semula jadi rosak apabila saya mendapati diri saya diselubungi ketulan merah dan gatal selepas menghabiskan beberapa minit di luar rumah. Kerana walaupun musim panas hampir berakhir, nyamuk menjengkelkan masih aktif sehingga awal November.

Jika anda seperti saya, anda kecewa dengan jumlah gigitan nyamuk yang bersepah di badan anda, membuatkan anda berasa seperti menggaru kulit di sekitar gigitan sehingga anda mencapai tulang. Walaupun gigitan sahaja boleh menjengkelkan, ia benar-benar menjengkelkan apabila saya masuk ke dalam dengan memakai beberapa bekas merah terang yang baru manakala rakan-rakan saya dengan hormat melaporkan bagaimana mereka tidak mempunyai satu pun.

Kenapa begitu? Bukannya kita tidak bernasib baik. Sebenarnya ada sebab saintifik mengapa nyamuk memilih orang tertentu. Inilah sebabnya mengapa nyamuk menggigit, dan cara anda boleh menjadikan diri anda kurang sasaran pada musim panas ini dan seterusnya. (Anda juga boleh mengetahui cara mudah menghilangkan kutu tanpa pinset.)

Mengapa nyamuk menggigit?

Bertentangan dengan apa yang anda fikirkan, nyamuk tidak menggigit orang untuk makanan — mereka memakan nektar tumbuhan. Hanya nyamuk betina yang menggigit, dan mereka melakukannya menerima protein daripada darah anda yang diperlukan untuk mengembangkan telur mereka.

Mengapa sesetengah orang lebih terdedah kepada gigitan?

Terdapat beberapa faktor yang memberi kesan mengapa sesetengah orang lebih terdedah kepada gigitan nyamuk berbanding yang lain:

Jenis darah

Kepercayaan umum ialah nyamuk tertarik kepada sesuatu yang tertentu jenis darah, memandangkan nyamuk menggigit manusia untuk darah mereka. Jenis darah ditentukan oleh genetik, dan setiap jenis darah dicipta berdasarkan set protein tertentu yang berbeza, dipanggil antigen, pada permukaan sel darah merah. Terdapat empat jenis darah utama: A, B, AB dan O.

Walaupun tidak ada kesimpulan yang kukuh tentang jenis darah yang lebih menarik untuk nyamuk, beberapa kajian telah mencadangkan orang dengan jenis O adalah yang paling menyelerakan untuk nyamuk. A pengajian 2019 memerhatikan tingkah laku pemakanan nyamuk apabila dibentangkan dengan sampel jenis darah yang berbeza, dan mendapati nyamuk diberi makan daripada penyuap jenis O lebih daripada yang lain. A kajian 2004 juga mendapati nyamuk hinggap pada rembesan kumpulan darah O (83.3%) dengan ketara lebih banyak daripada rembesan kumpulan A (46.5%).

Walau bagaimanapun, kajian ini tidak muktamad, dan masih banyak yang dibincangkan tentang keutamaan nyamuk apabila ia berkaitan dengan jenis darah.

Warna pakaian

Nyamuk adalah pemburu yang sangat visual apabila ia datang untuk mencari manusia untuk digigit. Ini bermakna pergerakan dan warna pakaian gelap seperti hitam, biru laut dan merah boleh menonjolkan nyamuk. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa nyamuk lebih tertarik kepada warna hitam, tetapi terdapat sedikit kajian tambahan tentang mengapa ini berlaku.

Karbon dioksida

Nyamuk menggunakan penglihatan dan bau untuk mencari perumah untuk digigit. Salah satu cara terpantas nyamuk dapat menghidu seseorang adalah melalui karbon dioksida yang dikeluarkan semasa kita bernafas. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Deria Kimianyamuk menggunakan organ yang dipanggil maxillary palp untuk pengesanan karbon dioksida dan dapat merasakannya dari jarak 164 kaki.

Oleh kerana karbon dioksida merupakan daya tarikan yang besar, orang yang mengeluarkan lebih banyak daripadanya — individu yang lebih besar dan orang yang bernafas berat ketika bersenam — lebih menarik kepada nyamuk.

Badan berbau dan peluh

Nyamuk tertarik kepada lebih banyak bahan dan sebatian daripada hanya karbon dioksida. Nyamuk boleh mencari orang untuk menggigit dengan menghidu bahan yang terdapat pada kulit manusia dan dalam peluh, termasuk asid laktik, asid urik dan ammonia.

Penyelidik masih mempelajari mengapa bau badan tertentu lebih menarik kepada nyamuk, tetapi mereka tahu bahawa genetik, bakteria pada kulit dan senaman semuanya memainkan faktor. Genetik memberi kesan kepada jumlah asid urik yang dikeluarkan, manakala senaman meningkatkan pembentukan asid laktik.

bir

Didalam kajian kecil, nyamuk diperhatikan lebih kerap hinggap pada peserta selepas mereka minum sedikit bir. Tetapi sebelum anda bersumpah untuk kebaikan bir, ketahui bahawa kajian itu hanya mempunyai 14 peserta, dan mendapati bahawa nyamuk mungkin hanya sedikit lebih tertarik kepada orang yang telah minum bir.

Bahagian Tengah Wanita Mengaru Tangan Dengan Latar Belakang Putih

Saiz dan keterukan gigitan berkaitan dengan cara sistem imun anda bertindak balas terhadap air liur yang diperkenalkan oleh nyamuk apabila ia menggigit.

Imej Suriyawut Suriya/EyeEm/Getty

Mengapa sesetengah orang membengkak akibat gigitan nyamuk lebih daripada yang lain?

Saiz gigitan nyamuk boleh berkisar daripada bintik-bintik kecil yang kecil hinggalah yang besar. Mengapa ini berlaku?

Gigitan memberi kesan kepada orang secara berbeza. Saiz dan keterukan gigitan berkaitan dengan cara sistem imun anda bertindak balas terhadap air liur yang diperkenalkan oleh nyamuk apabila ia menggigit. Apabila nyamuk menggigit, mereka menyuntik sedikit air liur apabila mengeluarkan darah. Air liur ini mengandungi antikoagulan dan protein tertentu, mencetuskan sistem imun untuk bertindak balas terhadap bahan asing ini.

Badan kita bertindak balas dengan melepaskan histamin — bahan kimia yang dikeluarkan oleh sel darah putih apabila sistem imun anda melawan alergen — yang menyebabkan kegatalan dan keradangan pada gigitan.

Pencegahan dan rawatan gigitan nyamuk

Cara terbaik untuk mengendalikan gigitan nyamuk adalah dengan tidak melakukannya di tempat pertama — tetapi selalunya, itu lebih mudah diucapkan daripada dilakukan.

Beberapa cara biasa untuk mencegah gigitan nyamuk termasuk:

 • Gunakan penghalau dan semburan pepijat (Repel, Off! Deep Woods dan jenama lain yang mengandungi DEET)
 • Gunakan penghalau semula jadi (citronella minyak patiminyak neem, minyak pati thyme)
 • Elakkan keluar pada waktu subuh atau senja
 • Elakkan pakaian berwarna gelap, khususnya hitam
 • Elakkan air bertakung dan cuba hilangkan air bertakung berhampiran rumah anda
 • Gunakan kelambu semasa berkhemah atau tidur di luar rumah
beberapa jenis semburan pepijat berbaris di atas meja

Repellan sangat berkesan dalam mencegah gigitan nyamuk.

Amanda Capritto/CNET

Gigitan nyamuk, walaupun menjengkelkan, selalunya tidak teruk dan akan sembuh dalam beberapa hari. Sementara itu, terdapat beberapa rawatan untuk mengurangkan kegatalan dan keradangan:

 • Bersihkan dengan alkohol gosok jika gigitan segar
 • Mandi oatmeal
 • Gunakan antihistamin yang dijual bebas seperti Benadryl atau Claritin
 • Sapukan krim kortikosteroid ringan
 • Gunakan aloe vera untuk mengurangkan keradangan
 • Cuba kompres sejuk

Walaupun sukar, cuba sebaik mungkin untuk tidak gatal gigitan terlalu kasar untuk mengelakkan sebarang tindak balas kulit atau jangkitan.

Untuk lebih lanjut, baca tentang lima cara bijak menghalau nyamuk musim panas ini, alat ramalan nyamuk dilancarkan oleh Google dan Off, dan bagaimana anda boleh buat perangkap DIY anda sendiri untuk nyamuk, tebuan dan perosak terbang lain.

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa berunding dengan doktor atau pembekal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding content

Pernah Terfikir Mengapa Anda Mendapat Begitu Banyak Gigitan Nyamuk? Golongan Darah Boleh Menjelaskannya


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/