Perspektif | Paranoia, suara, sukar tidur. Macam mana rehat psikotik saya.

Komen

Saya kurang tidur dan terharu. Saya berada di bilik hotel London, pada permulaan perjalanan empat hari yang terlalu murah untuk dilepaskan. Saya berumur 25. Terdapat tugasan yang perlu diselesaikan untuk kursus siswazah saya dan ujian untuk gred untuk tugas mengajar sekolah menengah saya. Saya telah membawa kerja bersama saya, dan terdapat timbunan pendek kertas di mana-mana.

Walaupun mempunyai tempat duduk kapal terbang yang bertukar menjadi katil, saya tidak dapat tidur dalam perjalanan semalaman dari Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy di New York. Saya bimbang tentang kekurangan tidur ini. Adakah ia akan membuatkan saya gila? Bagi orang seperti saya, dengan gangguan bipolar, perjalanan boleh membawa kepada mania, dan satu-satunya penawar adalah tidur. Untuk tidur, saya perlukan ubat. Saya tidak mempunyai apa-apa. Saya berhenti mengambilnya beberapa bulan lalu kerana ia menyebabkan berat badan saya bertambah.

Saya telah berada di sini beberapa jam dan sepatutnya sedang tidur apabila saya mendengar ketukan di pintu saya dan membukanya. “Bersedia dalam 20. Kami sedang pergi ke sebuah pub.” Rakan seperjalanan saya memandang ke dalam bilik. “Apakah semua kertas ini?” Saya mengangkat bahu dan berkata saya akan bersedia. Saya memakai seluar jeans ketat dan sweater hitam. Di cermin saya melihat dan berasa menakjubkan. saya cantik. Adakah saya benar-benar cantik? Atau adakah saya gila dan terlalu yakin?

Keesokan harinya, Lorenzo, rakan sekerja sekolah menengah saya yang menyusun perjalanan itu, ibunya, kakaknya dan saya memanfaatkan London sepenuhnya. Kami menaiki bas dua tingkat berwarna merah, mengambil gambar di pondok telefon merah dan menonton pertukaran pengawal di Istana Buckingham.

Pada waktu malam, saya mula cuba untuk tidur tetapi tidak boleh. Sebaliknya saya bekerja. Timbunan kertas nampak berlipat kali ganda. Pada hari kedua, menaiki Kereta Bawah Tanah London, saya mendengar Lorenzo bercakap dengan ibunya dalam bahasa Itali. Saya fikir: Mengapa mereka bercakap bahasa Itali? Adakah sesuatu yang salah? Adakah ini kod?

Saya tahu bahawa menjadi gila yang teruk boleh menyebabkan otak memutarkan jaringan konspirasi dan membuat hubungan yang sebenarnya tidak ada. Tetapi saya tidak lagi bertanya kepada diri saya sama ada saya gila atau tidak. Mak dia mesti pendatang tanpa izin. Kita perlu menyeludup dia kembali ke AS Saya takut.

Saya pasti ibunya bukan warganegara dan pihak polis British sedang menyerbu kami. Di Akuarium Sea Life London, Lorenzo sedang mengkaji peta. Saya berjalan, tetapi saya tidak dapat memahaminya. Laluan berwarna neon beralih dan bergabung antara satu sama lain. Saya berkata, “Bagaimanakah anda sepatutnya memikirkan ke mana hendak pergi dengan garisan bergerak ke seluruh tempat?”

Lorenzo memalingkan kepalanya dan menjenguknya. “Tiada apa-apa yang bergerak pada peta ini. Danielle, awak okey ke?” Tiba-tiba saya ada kesedaran. Lorenzo berpura-pura peta tidak bergerak. Dia cuba memberitahu saya bahawa ibunya bukan warganegara, dan dia cuba mencari cara untuk menyelinap keluar dari tempat ini supaya ibunya tidak dijemput oleh Interpol. Saya berazam untuk diam dan mengikut dia, kakak dan ibunya keluar.

Semasa menaiki pesawat pulang, saya percaya kita adalah kisah terbesar di dunia, jika bukan Amerika. Semua penumpang di dalam pesawat adalah wartawan, menulis kisah bagaimana kami menyeludup ibu Lorenzo ke Amerika Syarikat.

Lorenzo merayu supaya saya tidur. Saya menyandarkan kepala saya pada tingkap kecil dan sejuk dan cuba untuk tidur, tetapi kedua saya menutup mata saya, saya mendengar bunyi klik-klak komputer wartawan. Mereka semua menulis tentang saya dan keluarga Lorenzo. Apabila saya membuka mata dan mengerek leher saya untuk menangkap mereka beraksi, bunyi itu berhenti. Mereka cergas dan licin, wartawan ini.

Kembali ke rumah di New York, walaupun sifar isu imigresen, paranoia saya berterusan. Di dalam keretanya, Lorenzo bertanya sama ada saya mengambil sebarang ubat. “Diamlah,” kataku, kerana radio mesti disadap. Saya mendengar helikopter dan yakin bahawa VW hijau Lorenzo sedang disiarkan di setiap stesen TV, sama seperti OJ Simpson dengan Ford Bronco putihnya. Saya membayangkan wartawan menyampaikan kisah bagaimana dua guru sekolah menengah menyeludup pendatang tanpa izin dari Itali, melalui England, ke Amerika Syarikat.

Lorenzo masuk ke tempat letak kereta hospital dan menyuruh saya menunggu di dalam kereta. Saya sangat takut ditangkap kamera, saya melengkungkan diri saya sekecil mungkin dan menunggunya di bawah petak sarung tangan.

Apabila Lorenzo keluar, saya beritahu dia saya takut dengan lelaki kamera dan wartawan. Dia memberitahu saya pantainya cerah. Saya berasa cukup selamat untuk berjalan di dalam bilik kecemasan. Saya bercakap dengan pakar psikiatri. Dia bertanya kepada saya sama ada saya telah didiagnosis dengan sebarang gangguan mental. Saya beritahu dia saya mempunyai bipolar. Dia bertanya tentang tidur saya dan memutuskan saya perlu dimasukkan ke hospital.

Saya lega kerana saya tahu dari pengalaman bahawa hospital adalah selamat, dan tidak ada cara mana-mana wartawan akan menyusup. Saya tidak tahu bagaimana Lorenzo membuat doktor ini bersetuju untuk menerima saya, tetapi saya tidak bertanya. Sebelum dibawa naik ke unit Lorenzo memeluk saya dan saya lihat dia sedang menangis. Dia pasti risau tentang ibunya dan wartawan ini.

Di hospital, saya diberi 40 miligram Zyprexa. Itulah banyak Zyprexa. Saya tidur. Selepas empat hari, saya sedar fikiran saya mereka-reka keseluruhan cerita. Tempoh penginapan saya adalah dua minggu dan saya dilepaskan dengan ubat yang lebih kuat daripada ubat yang saya berhentikan beberapa bulan lalu. Saya mempunyai tambahan dua minggu pemulihan di rumah sebelum saya dibenarkan untuk kembali mengajar. Saya tidur lewat setiap hari, mendapat 12 atau 14 jam setiap malam. Pada siang hari, saya berasa kabur dan tidak jelas. Saya tidak boleh membaca, malah sukar untuk mengikuti jalan cerita rancangan TV.

Apabila saya kembali bekerja, Lorenzo memberitahu saya beberapa guru bertanya apa yang salah dengan saya. Dia berkata mereka fikir saya menggunakan dadah. Saya beritahu dia saya menggunakan dadah tetapi bukan dadah yang menyalahi undang-undang. Saya menerangkan diagnosis saya dan mengapa saya jatuh sakit.

Dia berkata, “Saya sangat gembira anda sihat sekarang.”

Saya tidak benar-benar baik, bagaimanapun. Saya rasa seperti zombie.

Saya berjumpa doktor saya setiap empat minggu, dan setiap kali dia menurunkan dos Zyprexa, sehingga dia mengeluarkan saya sepenuhnya. Selepas tiga bulan, dia sebaliknya menetapkan Litium, piawaian lama, telah wujud sejak tahun 1949. Saya tidak merasakannya dengan Lithium, tetapi kerana setiap episod manik diikuti dengan episod kemurungan, saya masih mempunyai sedikit tenaga dan rindu untuk katil saya sepanjang hari, setiap hari. Pada satu ketika, saya perlu dimasukkan semula untuk kemurungan, tetapi tinggal saya kurang dari seminggu, dan saya boleh kembali bekerja dengan segera.

Dalam dua dekad sejak rehat psikotik itu, saya tidak pernah meninggalkan ubat saya lagi. Dan saya tidak pernah mengalami episod manik seteruk yang berlaku di London. Sejak itu, perkara terakhir yang saya lakukan sebelum tidur ialah membuka laci meja sisi katil saya, mengeluarkan kotak pil hijau saya dari Isnin hingga Ahad, dan menelan pil kewarasan yang disimpan di dalamnya.

Daftar untuk surat berita Well+Being, sumber nasihat pakar anda dan petua mudah untuk membantu anda hidup dengan baik setiap hari

We want to say thanks to the author of this article for this incredible content

Perspektif | Paranoia, suara, sukar tidur. Macam mana rehat psikotik saya.


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/