Pertama di CNN: Individu yang tidak divaksinasi 14 kali lebih berkemungkinan mendapat cacar monyet daripada yang divaksinasi, data baharu AS menunjukkan | Politik CNNCNN

Individu yang layak yang tidak menerima vaksin monkeypox kira-kira 14 kali lebih berkemungkinan untuk dijangkiti virus itu berbanding mereka yang diberi vaksin, menurut data kerajaan persekutuan yang disiarkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Angka itu mencerminkan gelombang pertama data berwibawa yang dikumpul oleh pentadbiran Biden pada keberkesanan vaksin monkeypox yang kini ditadbir di seluruh Amerika Syarikat. Data itu menandakan peristiwa penting dalam usaha pentadbiran menentang cacar monyet, terutamanya memandangkan wabak tahun ini tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Terdapat data terhad tentang prestasi vaksin Jynneos terhadap cacar monyet dalam keadaan dunia sebenar,” kata Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky. “Data baharu ini memberikan kami tahap keyakinan bahawa vaksin berfungsi seperti yang dimaksudkan.”

Beberapa pegawai kesihatan berkata bahawa data vaksin menyebabkan pentadbiran berasa semakin optimistik tentang keberkesanan vaksin cacar monyet Jynneos dua dos – dan kemungkinan akhirnya menghapuskan wabak semasa di AS sama sekali.

“Kami optimistik dengan berhati-hati tentang kajian itu dan berfikir jika kami terus memberikan vaksin kepada mereka yang berisiko tinggi untuk penyakit, dan jika kami terus mempromosikan perubahan tingkah laku yang kami tahu berkesan, gabungan kedua-duanya akan membolehkan kami untuk terus melihat penurunan dalam kes dan diharapkan menghapuskan wabak cacar monyet semasa di Amerika Syarikat,” kata seorang pegawai kesihatan kanan kepada CNN.

Pegawai itu memberi amaran bahawa terdapat beberapa kaveat penting kepada penemuan itu. Sebagai contoh, kajian terkini tidak dapat menyatakan berapa banyak perubahan dalam kelakuan manusia mungkin menjadi faktor bagi individu yang diberi vaksin, kata mereka.

“Apa yang tidak membenarkan kami lakukan ialah menguraikan sepenuhnya bahagian ini yang mungkin merupakan perubahan tingkah laku yang mungkin berkaitan dengan rangkaian seksual atau dengan siapa orang bersentuhan,” kata pegawai itu. “Kami tahu bahawa pada permulaan wabak monyetpox, ramai lelaki gay dan biseksual mengubah tingkah laku mereka.”

Terdapat juga soalan tertunggak tentang ketahanan vaksin dan berapa lama perlindungan akan bertahan. Pegawai kesihatan AS telah melihat perlindungan daripada cacar monyet bagi mereka yang divaksin dengan Jynneos seawal dua minggu selepas dos pertama, tetapi terus mendesak sesiapa sahaja yang layak untuk mendapatkan kedua-dua dos rejimen vaksin untuk perlindungan maksimum.

“Kami tahu ini adalah vaksin dua dos dan kami terus menggalakkan orang ramai untuk mendapatkan dos kedua kerana semua kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa apabila anda mendapat dos kedua itu, anda mempunyai tindak balas imun yang lebih mendalam,” pegawai itu. berkata.

Bob Fenton, penyelaras tindak balas monkeypox Rumah Putih, berkata setakat ini lebih 800,000 dos vaksin monkeypox telah diberikan.

CDC menganggarkan 1.7 juta lelaki gay dan biseksual di AS berisiko tinggi untuk dijangkiti cacar monyet.

Trend kes terkini mencadangkan wabak monyetpox semakin perlahan di Amerika Syarikat. Menurut data yang dikumpul oleh CDC, purata kes cacar monyet baharu setiap hari telah menurun di Amerika Syarikat sejak pertengahan Ogos, satu tanda bahawa kempen vaksinasi berfungsi.

Sehingga 27 September, terdapat 25,300 kes cacar monyet yang didiagnosis di semua 50 negeri. CDC mengumumkan hari Rabu bahawa ia memperluaskan kelayakan untuk vaksin monkeypox Jynneos untuk memasukkan profilaksis pra-pendedahan, atau PrEP.

“Dengan memperluaskan kelayakan dan beralih kepada strategi PrEP di seluruh negara, kami sedang berusaha untuk memastikan mereka yang berisiko tinggi untuk cacar monyet menerima vaksin sebelum terdedah dan vaksin terus disediakan secara saksama kepada mereka yang memerlukannya,” kata Walensky .

Pentadbiran Biden menggalakkan negeri dan daerah untuk memanfaatkan wang yang mereka terima untuk penyakit kelamin dan kesihatan mental untuk membayar usaha mereka memerangi cacar monyet.

Rumah Putih telah meminta Kongres untuk meluluskan $4.5 bilion untuk membiayai tindak balas monkeypox. Tetapi permintaan itu, bersama-sama dengan permintaan untuk lebih banyak wang untuk memerangi Covid-19, telah dilucutkan daripada versi terbaru rang undang-undang pembiayaan jangka pendek yang Kongres berharap untuk meluluskan minggu ini untuk mengelakkan penutupan kerajaan.

We would like to thank the writer of this post for this incredible web content

Pertama di CNN: Individu yang tidak divaksinasi 14 kali lebih berkemungkinan mendapat cacar monyet daripada yang divaksinasi, data baharu AS menunjukkan | Politik CNN


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/