Pertubuhan Kesihatan Sedunia memberi amaran pandemik seterusnya mungkin penyakit bawaan serangga, risiko wabak arbovirus baharu ‘meningkat’

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah membunyikan penggera mengenai potensi wabak seterusnya – yang boleh disebarkan oleh serangga.

Pada hari Khamis, WHO melancarkan Inisiatif Arbovirus Global dalam usaha untuk melaksanakan “pelan strategik bersepadu untuk menangani arbovirus yang muncul dan muncul semula dengan potensi wabak dan pandemik yang menumpukan pada pemantauan risiko, pencegahan pandemik, kesediaan, pengesanan dan tindak balas, dan membina gabungan rakan kongsi.”

WHO memberi amaran bahawa risiko wabak bawaan serangga baru “meningkat.”

“Pandemik seterusnya, berkemungkinan besar, disebabkan oleh arbovirus baharu,” kata Dr. Sylvie Briand – pengarah pasukan kesediaan bahaya berjangkit global di WHO – pada Khamis. “Dan kami juga mempunyai beberapa isyarat bahawa risiko semakin meningkat.”

Arbovirus juga dikenali sebagai virus bawaan arthropod – yang bermaksud patogen yang disebarkan oleh arthropod yang memakan darah seperti nyamuk, kutu, lalat pasir dan midges. Ada khabarnya sudah berakhir 600 arbovirus yang diketahui, yang mana lebih daripada 130 arbovirus diketahui menyebabkan penyakit manusia.

Arbovirus termasuk patogen seperti Zika, demam kuning, Chikungunya, denggi, dan jangkitan virus West Nile.

Virus denggi merebak kepada manusia melalui gigitan orang yang dijangkiti Aedes spesies nyamuk. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit nota bahawa kira-kira separuh daripada penduduk dunia tinggal di kawasan yang mempunyai risiko denggi. The WHO melaporkan, “Jumlah kes denggi yang dilaporkan kepada WHO meningkat lebih 8 kali ganda dalam tempoh dua dekad yang lalu, daripada 505,430 kes pada 2000, kepada lebih 2.4 juta pada 2010, dan 5.2 juta pada 2019.”

Sejak 2016, lebih daripada 89 negara telah mengalami wabak Zika, menurut Surat Harian.

WebMD melaporkan, “Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan terdapat 200,000 kes demam kuning di seluruh dunia setiap tahun, mengakibatkan 30,000 kematian. Demam kuning nampaknya semakin meningkat di peringkat antarabangsa disebabkan oleh penurunan imuniti terhadap jangkitan di kalangan penduduk tempatan, penebangan hutan, perubahan iklim, dan pembandaran berkepadatan tinggi.”

“Kekerapan dan magnitud wabak arbovirus ini, terutamanya yang disebarkan oleh Aedes nyamuk, semakin meningkat secara global, didorong oleh penumpuan faktor ekologi, ekonomi dan sosial,” kata WHO pada hari Khamis.

“Kami telah melalui dua tahun pandemik COVID-19 dan kami telah belajar dengan susah payah [it costs] tidak bersedia untuk acara berimpak tinggi,” kata Briand pada pelancaran Inisiatif Arbovirus Bersepadu Global. “Kami telah [a] isyarat dengan Sars pada 2003 dan pengalaman wabak influenza 2009 – tetapi masih terdapat jurang dalam persediaan kami.”

Mengikut Telegrafsaintis klinikal Dr Jeremy Farrar berkata, “Penyakit ini adalah penyakit zaman kita” yang didorong oleh “perkara abad ke-21,” seperti perubahan iklim, pembandaran, dan globalisasi.

Dr. Ren Minghui – penolong ketua pengarah WHO – memberi amaran, “Apabila populasi bandar terus berkembang, ancaman penyakit ini semakin membimbangkan. Apabila pengaturan tempat tinggal yang rapat meningkatkan penyebaran virus ini, kita mesti menangani cabaran ini sekarang untuk mencegah impak malapetaka ke atas sistem kesihatan pada masa hadapan.”

Dr. Mike Ryan – ketua Program Kecemasan WHO – berkata“Bagi setiap penyakit ini terdapat keuntungan dalam aspek tindak balas pengawasan, penyelidikan dan pembangunan yang berbeza. Tetapi kemampanan selalunya terhad kepada skop dan tempoh serta skop projek khusus penyakit. Terdapat keperluan mendesak untuk menilai semula alat yang ada dan bagaimana ini boleh digunakan merentas penyakit untuk memastikan tindak balas yang cekap, amalan berasaskan bukti, kakitangan yang dilengkapi dan terlatih serta penglibatan masyarakat.”

We would like to say thanks to the author of this post for this outstanding material

Pertubuhan Kesihatan Sedunia memberi amaran pandemik seterusnya mungkin penyakit bawaan serangga, risiko wabak arbovirus baharu ‘meningkat’


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/