Perubahan Otak Berkaitan dengan Emosi Ditemui dalam ‘Sindrom Patah Jantung’ Misteri – Berita Neurosains

Ringkasan: Sindrom Takotsubo, satu bentuk kegagalan jantung akut secara tiba-tiba yang sering disebabkan oleh tekanan emosi atau fizikal, dikaitkan dengan perubahan di kawasan otak yang berkaitan dengan emosi dan pemprosesan emosi.

Sumber: Universiti Aberdeen

Perubahan dalam kawasan otak yang dikaitkan dengan emosi telah dikenal pasti pada orang yang mempunyai sindrom Takotsubo, kadang-kadang dikenali sebagai sindrom patah hati, menurut penyelidikan oleh Universiti Aberdeen.

Kajian itu, yang dibentangkan pada persidangan seratus tahun Persatuan Kardiovaskular British di Manchester, juga menemui perubahan dalam tahap aktiviti otak di kawasan yang diketahui mengawal degupan jantung.

Sindrom Takotsubo ialah satu bentuk kegagalan jantung akut secara tiba-tiba yang dianggarkan memberi kesan kepada seramai 5,000 orang di UK setiap tahun dan kebanyakannya dilihat pada wanita selepas menopaus. Ia boleh menyebabkan simptom yang sama seperti serangan jantung, dan walaupun arteri yang menuju ke jantung tidak disekat, risiko komplikasi adalah serupa dengan serangan jantung sebenar.

Ia masih belum memahami sepenuhnya punca sindrom Takotsubo, tetapi ia biasanya disebabkan oleh tekanan emosi atau fizikal seperti kehilangan orang yang disayangi—maka ia turut dikenali sebagai sindrom patah hati.

Dr. Hilal Khan, Felo Penyelidik Klinikal di Universiti Aberdeen berkata: “Selama bertahun-tahun, kami telah mengetahui bahawa terdapat kaitan antara otak dan jantung, tetapi peranan yang dimainkannya dalam Takotsubo adalah misteri. Buat pertama kalinya kami telah mendedahkan perubahan di kawasan otak yang bertanggungjawab untuk mengawal hati dan emosi. Kerja lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada perubahan ini menyebabkan sindrom Takotsubo.

“Kami berharap dengan lebih banyak penyelidikan kami dapat menentukan rawatan mana yang paling berkesan. Kami sudah berharap untuk meneroka kesan pemulihan jantung dan psikoterapi terhadap struktur dan fungsi otak selepas Takotsubo untuk akhirnya meningkatkan penjagaan pesakit ini.”

Dalam kajian paling terperinci seumpamanya, saintis melihat otak 25 pesakit yang telah mengalami episod Takotsubo dalam lima hari sebelumnya. Mereka menggunakan imbasan MRI otak untuk mengukur isipadu otak, kawasan permukaan, dan isyarat komunikasi antara kawasan otak yang berbeza. Mereka kemudian membandingkan keputusan ini dengan pesakit kawalan yang dipadankan untuk umur, jantina dan keadaan perubatan lain.

Mereka mendapati bahawa terdapat penurunan sambungan dalam talamus, amygdala, insula dan ganglia basal pesakit Takotsubo berbanding orang yang sihat. Ini adalah kawasan otak yang terlibat dalam mengawal fungsi peringkat tinggi seperti emosi, pemikiran, bahasa, tindak balas tekanan dan mengawal jantung.

Para penyelidik juga mendapati bahawa kawasan talamus dan insula otak diperbesarkan, manakala jumlah isipadu otak termasuk amigdala dan batang otak adalah lebih kecil berbanding orang yang sihat.

Pasukan kini merancang untuk melakukan imbasan MRI otak susulan pada pesakit yang sama untuk mengesan perjalanan semula jadi Takotsubo di dalam otak. Mereka juga dalam proses mengimbas otak pesakit serangan jantung dengan harapan untuk menentukan sama ada sindrom Takotsubo menyebabkan perubahan pada otak atau sama ada perubahan itu menyebabkan sindrom Takotsubo.

Lihat juga

Ini menunjukkan otak dalam bentuk hati
Ia masih belum memahami sepenuhnya punca sindrom Takotsubo, tetapi ia biasanya disebabkan oleh tekanan emosi atau fizikal seperti kehilangan orang yang disayangi—maka ia turut dikenali sebagai sindrom patah hati. Imej berada dalam domain awam

Profesor James Leiper, Pengarah Perubatan Bersekutu di Yayasan Jantung British berkata: “Sindrom Takotsubo adalah keadaan jantung yang tiba-tiba dan berpotensi bencana yang hanya dikenalpasti dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pemahaman kita tentang keadaan ini masih di peringkat awal, jadi adalah penting untuk kita mengetahui lebih lanjut tentang bidang kardiologi yang diabaikan ini.

“Penyelidikan ini adalah satu langkah penting ke hadapan dalam pemahaman kita tentang bagaimana otak dan jantung dikaitkan secara rumit dalam keadaan yang membingungkan ini, dan bagaimana peristiwa emosi boleh membawa kepada kegagalan jantung.”

Carol Duncan, 73, dari Aberdeen, adalah sebahagian daripada kajian itu kerana dia mengalami episod Takotsubo selepas abangnya jatuh sakit dan dimasukkan ke ICU. Dia berkata: “Oleh kerana Takotsubo boleh dicetuskan oleh peristiwa emosi, terdapat salah tanggapan bahawa ia hanya dalam kepala anda. Mengetahui bahawa penyelidik melihat perubahan yang boleh diukur dalam imbasan saya membuatkan saya berasa bahawa kita semakin hampir dengan Takotsubo yang dianggap sebagai keadaan fizikal.

“Saya sangat gembira dapat mengambil bahagian dalam penyelidikan ini. Ia benar-benar memberi saya harapan bahawa saintis bergerak ke arah pemahaman sepenuhnya, dan merawat keadaan yang salah faham ini dengan lebih baik.”

Mengenai berita penyelidikan kesihatan dan emosi kardiovaskular ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Aberdeen
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Aberdeen
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan dibentangkan pada mesyuarat Persatuan Kardiovaskular British

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Perubahan Otak Berkaitan dengan Emosi Ditemui dalam ‘Sindrom Patah Jantung’ Misteri – Berita Neurosains


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/