Pesakit COVID yang tidak divaksinasi ‘berisiko lebih besar kematian’ selama sekurang-kurangnya 18 bulan selepas jangkitan

Pesakit COVID yang tidak divaksinasi mengekalkan risiko kematian dan penyakit kardiovaskular yang lebih besar selama sekurang-kurangnya 18 bulan selepas jangkitan, kajian baharu mencadangkan.

Penemuan itu datang berikutan kajian terhadap lebih 160,000 orang pada tahun pertama pandemik koronavirus – sebelum sebarang jab tersedia.

Mereka yang dijangkiti penyakit itu antara Mac dan November 2020 didapati sehingga 81 kali lebih berkemungkinan untuk mati dalam tempoh tiga minggu pertama jangkitan.

Dan mereka kekal sehingga lima kali lebih berkemungkinan untuk mati daripada orang yang tidak dijangkiti setahun setengah kemudian.

Pesakit juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit kardiovaskular, sekali lagi sehingga 18 bulan selepas jangkitan, yang menurut penyelidik merupakan sebahagian daripada COVID yang panjang.

Ini termasuk penyakit jantung koronari, kegagalan jantung dan trombosis urat dalam.

Penyelidik mengatakan penemuan mereka menunjukkan bahawa COVID pesakit perlu dipantau sekurang-kurangnya setahun selepas pemulihan.

Siapa yang mengambil bahagian dalam kajian itu?

Lebih 7,500 pesakit COVID telah dikenal pasti untuk kajian itu melalui UK Biobank, pangkalan data bioperubatan besar yang mengandungi sejumlah besar data kesihatan pada setengah juta peserta di seluruh negara.

Setiap pesakit dipadankan dengan sehingga 10 orang yang tidak dijangkiti COVID dalam tempoh 18 bulan pertama wabak itu, dan dengan kohort sejarah sejak tahun 2018.

Penyelidik memilih orang yang tidak dijangkiti yang mempunyai profil serupa dengan mereka yang dijangkiti coronavirus, dengan purata umur merentas ketiga-tiga kumpulan iaitu 66 dan bilangan lelaki dan wanita yang hampir sama.

Penulis kajian utama Profesor Ian Wong menjelaskan: “Kohort kawalan sejarah dimasukkan untuk menolak kesan perkhidmatan penjagaan kesihatan rutin dikurangkan atau dibatalkan semasa wabak, yang membawa kepada kesihatan yang semakin teruk dan peningkatan kematian walaupun pada orang yang tidak dijangkiti.”

Sila gunakan penyemak imbas Chrome untuk pemain video yang lebih mudah diakses

Apa yang ada di sebalik krisis NHS?

Bagaimanakah kajian itu dijalankan?

Rekod perubatan dipantau untuk hasil termasuk kegagalan jantung dan serangan jantung, strok, kematian akibat penyakit kardiovaskular, dan kematian semua sebab.

Orang yang pernah mengalami penyakit jantung sebelum ini dikecualikan daripada analisis.

Penyelidik kemudian membandingkan bilangan orang yang dijangkiti yang mengalami keadaan, atau yang meninggal dunia, dengan bilangan orang yang tidak dijangkiti yang mengalaminya.

Pesakit COVID didapati kira-kira empat kali lebih berkemungkinan menghidap penyakit kardiovaskular utama dalam tempoh tiga minggu selepas jangkitan, dan 40% lebih berkemungkinan dalam tempoh 18 bulan berikutnya.

Mereka yang menghidap COVID yang teruk lebih berkemungkinan menghidap penyakit atau meninggal dunia dalam jangka masa yang sama.

Penemuan itu telah diterbitkan dalam Penyelidikan Kardiovaskular, jurnal Persatuan Kardiologi Eropah.

Sila gunakan penyemak imbas Chrome untuk pemain video yang lebih mudah diakses

Adakah COVID di China satu ancaman?

‘Kesan besar’ COVID terhadap risiko penyakit jantung

Profesor Hector Bueno, jurucakap ESC, berkata kajian semakan rakan sebaya mencadangkan bahawa pesakit coronavirus harus dipantau untuk penyakit kardiovaskular.

Beliau menambah: “COVID-19 telah memberi impak yang besar kepada pesakit yang menghidap penyakit kardiovaskular, yang kurang berkemungkinan mendapat penjagaan optimum semasa wabak itu dan lebih berkemungkinan mati akibat jangkitan.”

Walaupun penyelidikan berlaku pada 2020, bilangan orang yang dijangkiti COVID sebelum mereka diberi vaksin bermakna ia masih harus digunakan untuk menilai wabak masa depan, kata Profesor Wong.

Vaksin COVID terbukti dapat mengurangkan dengan ketara peluang untuk dijangkiti virus dan kesan yang serius bagi mereka yang melakukannya, tetapi Profesor Wong berkata lebih banyak kerja diperlukan untuk menentukan kesan suntikan terhadap risiko pesakit COVID yang mengalami penyakit kardiovaskular.

We would like to say thanks to the author of this post for this incredible web content

Pesakit COVID yang tidak divaksinasi ‘berisiko lebih besar kematian’ selama sekurang-kurangnya 18 bulan selepas jangkitan


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/