Pesakit kegagalan jantung hitam kurang berkemungkinan mendapat peranti dan pemindahan yang mereka perlukan, kajian mendapati | CNNCNN

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa pesakit kegagalan jantung Hitam berkemungkinan kurang mendapat terapi lanjutan berbanding pesakit Putih.

Satu kajian yang diterbitkan pada hari Rabu dalam jurnal Peredaran: Kegagalan Jantung mendapati bahawa dalam kalangan sekumpulan orang dewasa yang mengalami kegagalan jantung, orang kulit putih berkemungkinan dua kali ganda daripada orang kulit hitam menerima pemindahan jantung atau alat bantuan ventrikel, pam jantung mekanikal yang sering digunakan untuk pesakit yang mengalami kegagalan jantung peringkat akhir.

“Keseluruhan bukti menunjukkan bahawa kami sebagai penyedia kegagalan jantung mengekalkan ketidaksamaan semasa,” Dr. Thomas Cascino, pengarang pertama kajian dan pengajar klinikal di Bahagian Penyakit Kardiovaskular di Universiti Michigan di Ann Arbor, berkata dalam satu kenyataan berita. “Bagaimanapun, mengiktiraf perbezaan tidak mencukupi. Sebagai doktor dan penyedia penjagaan kesihatan, kita mesti mencari cara untuk mencipta perubahan yang saksama.”

Para penyelidik menganalisis data mengenai 377 orang dewasa yang dirawat untuk kegagalan jantung di Amerika Syarikat, antaranya 27% dikenal pasti sebagai Hitam, antara Julai 2015 dan Jun 2016.

Data menunjukkan bahawa pemindahan jantung atau alat bantuan ventrikel dilakukan dalam 11% pesakit Hitam berbanding 22% pesakit Putih, walaupun kadar kematian adalah serupa dalam kedua-duanya: 18% dalam pesakit Hitam dan 13% dalam pesakit Putih.

Para penyelidik menyatakan bahawa keutamaan pesakit untuk peranti bantuan ventrikel, pemindahan jantung atau terapi lain tidak menjejaskan keputusan.

“Ketaksamaan baki ini mungkin akibat perkauman struktur dan diskriminasi atau bias penyedia yang memberi kesan kepada pembuatan keputusan,” tulis para penyelidik.

Pakar dalam bidang itu berkata penemuan itu menawarkan pengesahan tentang perkara yang telah dilihat oleh doktor selama bertahun-tahun.

“Saya tidak boleh mengatakan saya terkejut,” kata Dr. Jaimin Trivedi, seorang profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Universiti Louisville yang telah mengkaji perbezaan kaum dalam kalangan pesakit jantung. Dia tidak terlibat dalam penyelidikan baru.

Syor Trivedi untuk mendapatkan penjagaan kardiovaskular ialah melibatkan diri dalam perjalanan kesihatan anda sendiri. Keluarga atau orang tersayang anda juga harus terlibat secara rapat.

Penemuan baharu itu juga tidak mengejutkan Dr. Dave Montgomery, pakar kardiologi di Piedmont Healthcare di Atlanta.

“Kajian itu mengesahkan apa yang telah diketahui terlalu lama, iaitu pesakit kegagalan jantung Hitam mempunyai hasil yang lebih teruk, dan sebahagian daripada sebab untuk hasil yang lebih buruk adalah kecerunan dalam kualiti penjagaan yang ditawarkan,” kata Montgomery, yang juga tidak terlibat dalam penyelidikan baru.

“Walaupun saya tidak terkejut melihat hasil kajian ini, saya digalakkan dengan maklumat baharu yang diberikannya. Data ini menyangkal idea bahawa hasil kegagalan jantung yang berbeza mempunyai kaitan dengan perkara seperti keutamaan peribadi pesakit, “katanya. “Masalahnya bukanlah samar-samar dan tidak dapat didekati, seperti yang mungkin kita percaya pada masa lalu. Sebaliknya, ia menunjukkan jalan masuk yang berbeza untuk menjaga semua orang dengan lebih baik.”

Orang ramai harus dididik tentang cara untuk menyokong diri mereka sendiri dan meminta pilihan, seperti peranti bantuan ventrikel, yang mungkin tidak mereka ketahui, kata Dr. Bessie Young, naib dekan untuk ekuiti, kepelbagaian, dan kemasukan serta pengarah perubatan untuk Pejabat Ekuiti Penjagaan Kesihatan di UW Medicine.

“Hanya terdapat kesukaran untuk kumpulan orang tertentu untuk mendapatkan beberapa prosedur dan pemindahan yang benar-benar menyelamatkan nyawa ini, dan perlu ada semacam perubahan sistemik yang dibuat tentang siapa penjaga pintu untuk peranti ini dan bagaimana orang berfikir tentang bagaimana pesakit mendapat ini. peranti, “kata Young.

Young, seorang penyelidik ekuiti kesihatan yang tidak terlibat dalam kajian itu, percaya bahawa ia menunjukkan bahawa perbezaan itu disebabkan oleh penentu sosial seperti pendidikan dan akses, dan bukannya penentu biologi.

Bagi implikasi kajian terhadap penyedia penjagaan kesihatan, beliau berkata, “perlu ada ekuiti di kalangan orang yang mendapat sumber ini, kerana mereka sangat terhad. Dan di situlah anda perlu memastikan bahawa orang ramai melihat cara mereka menilai orang untuk mendapatkan peranti atau pemindahan, memastikan bahawa mereka menggunakan sejenis kanta ekuiti untuk melakukannya.”

We would like to give thanks to the writer of this short article for this incredible material

Pesakit kegagalan jantung hitam kurang berkemungkinan mendapat peranti dan pemindahan yang mereka perlukan, kajian mendapati | CNN


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/