Pesakit Lupus Mengalami Remisi dalam Percubaan Imunoterapi ‘Spectacular’

Lima pesakit lupus yang sakit serius telah melihat penyakit mereka didorong ke dalam pengampunan selepas satu penyerapan sel imun yang diubah suai, dalam percubaan kecil yang meminjam daripada barah terapi untuk memanfaatkan sel pesakit sendiri untuk merawat keadaan autoimun.

Para saintis adalah memanggil hasilnya “hebat” dan “sangat mengujakan”, mengatakan penemuan itu mungkin menandakan era baharu dalam menguruskan penyakit autoimun yang, seperti kanser, amat sukar untuk dirawat.

Lupus ialah keadaan seumur hidup yang, paling teruk, menyebabkan kerosakan organ di samping melumpuhkan sakit sendi dan menjejaskan sekitar 1 dalam 1,000 orang, kebanyakannya perempuan umur mengandung.

Seperti kebanyakan penyakit autoimun yang lain, punca lupus kekal sebagai campuran yang tidak jelas genetik dan faktor persekitaran.

Gejala seperti keradangan adalah lazimnya dirawat dengan kursus steroid dan ubat imunosupresif yang menundukkan unsur-unsur penyebab penyakit sementara gagal menyingkirkannya.

Itu mungkin berubah, walaupun, jika keputusan menjanjikan kajian baru yang diketuai oleh pakar reumatologi Georg Schett dari Universiti Erlangen-Nuremberg di Jerman boleh direplikasi untuk ‘menetapkan semula’ sistem imun lebih banyak pesakit lupus dengan selamat.

Diilhamkan oleh kejayaan terapi berasaskan sel yang dipanggil terapi sel T reseptor antigen chimeric (CAR) yang telah menyampaikan beberapa hasil yang menakjubkan dalam kanser darahpenyelidik telah menguji secara kaedah sama ada pendekatan itu mungkin juga berkesan untuk lupus – mencuba terapi terlebih dahulu pada tikuskemudian masuk seorang pesakitdan kini empat lagi.

Terapi CAR-T berfungsi dengan menuai sel imun pesakit dan merekayasa mereka untuk mengenali dan memusnahkan sel penyangak, sama ada sel kanser atau sel imun lain, apabila diselitkan semula ke dalam badan.

Dalam kes percubaan khusus ini, terapi itu direka untuk memburu gerombolan sel B yang rosak, khususnya yang dihiasi dengan protein permukaan sel yang dipanggil CD19 yang pada individu lupus mengepam autoantibodi yang tersilap melekat pada sel badan sendiri.

Mengikut arahan, sistem imun bergegas masuk untuk menyerang tisu tersebut, merosakkan organ dan menyebabkan sakit sendi, keletihan dan ruam kulit.

Ujian darah menunjukkan terapi sekali sahaja menghapuskan sel B yang sesat pesakit tanpa menyebabkan kesan sampingan yang ketara, selepas itu autoantibodi yang menyebabkan penyakit menurun di bawah paras yang boleh dikesan. Gejala pesakit juga bertambah baik sehingga beberapa bulan kemudian, mereka tidak perlu lagi mengambil ubat yang pernah mereka lakukan untuk menguruskan keadaan mereka.

Walaupun masih terlalu awal untuk menyatakan sama ada pesakit telah sembuh, dan terlalu awal untuk menyatakan bilangan pecahan pesakit lupus yang akan bertindak balas terhadap rawatan, penemuan itu menggembirakan.

Lima pesakit (empat wanita dan seorang lelaki) telah mengalami remisi antara 5 hingga 17 bulan, dan pada masa itu, penyakit mereka tidak berulang walaupun terdapat kebangkitan semula sel B beberapa bulan selepas rawatan.

Yang penting, sel-sel B yang baru dibuat itu tidak menghasilkan autoantibodi yang dilakukan oleh pendahulu mereka yang tidak berfungsi, jadi para penyelidik mengesyaki mereka sememangnya berjaya menghidupkan semula sistem imun pesakit – walaupun masa akan menentukan.

“Kami benar-benar terkejut betapa berkesannya ia,” Schett memberitahu Wartawan Berita STAT Isabella Cueto. “Saya perlu katakan itu membuatkan kita terpinga-pinga.”

Fungsi sistem imun juga tidak dibatalkan sepenuhnya. Sebaliknya, terapi secara selektif memburu sel B yang menghasilkan antibodi sambil mengekalkan imuniti terhadap cacar air, campak, beguk dan rubella, penyakit yang sebelum ini telah divaksin oleh pesakit.

“Ini nampaknya menjadi rawatan suci,” Mark Leick, pakar onkologi perubatan di Massachusetts General Hospital yang tidak terlibat dalam perbicaraan, memberitahu Berita STAT.

Sudah tentu, terapi itu perlu diuji dalam kumpulan pesakit lupus yang lebih besar untuk melihat sama ada remisi berlanjutan, dan jika ia berkesan untuk sesetengah, semua atau kebanyakan pesakit. Penyelidik juga perlu memantau kesan sampingan terapi CAR-T yang diketahui bahawa dalam sesetengah pesakit kanser darah, boleh menyebabkan keradangan sistemik.

Pasukan Schett sudah merancang satu lagi percubaan untuk menguji sama ada penyakit autoimun lain seperti rheumatoid arthritis dan scleroderma, mungkin juga bertindak balas terhadap terapi CAR-T. Selama beberapa tahun saintis telah membuat spekulasi ini mungkin mungkindan kini nampaknya kemungkinan sebenar.

Satu lagi halangan untuk melancarkan terapi, walaupun, sekiranya ia terbukti selamat dan berkesan untuk merawat lupus atau penyakit autoimun lain, adalah kos.

Memandangkan terapi CAR-T disesuaikan untuk setiap pesakit, dan menjadikan sel imun yang diubah suai memerlukan keupayaan pembuatan khas, terapi CAR-T mungkin hanya boleh digunakan sebagai pilihan terakhir untuk pesakit lupus dengan penyakit teruk yang tidak bertindak balas terhadap ubat lain. .

Kajian itu diterbitkan dalam Perubatan Alam Semulajadi.We would love to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Pesakit Lupus Mengalami Remisi dalam Percubaan Imunoterapi ‘Spectacular’


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/