Pesakit Positif COVID-19 Berisiko Jauh Lebih Tinggi Menghadapi Gangguan Neurodegeneratif Yang Serius

Penyelidik mendapati bahawa orang yang diuji positif untuk COVID-19 mempunyai 4.8 kali peningkatan risiko pendarahan intracerebral (pendarahan di otak), 3.5 kali peningkatan risiko penyakit Alzheimer, 2.6 kali peningkatan risiko penyakit Parkinson, dan 2.7 kali peningkatan risiko iskemia. strok.

COVID-19 pesakit luar yang positif berada pada risiko yang jauh lebih tinggi untuk gangguan neurodegeneratif berbanding dengan individu yang diuji negatif untuk virus itu, satu kajian baru yang dibentangkan hari ini di 8ke Kongres Akademi Neurologi Eropah (EAN) telah menunjukkan.

Kajian penyelidikan, yang menganalisis rekod kesihatan lebih separuh daripada penduduk Denmark, mendapati mereka yang telah diuji positif untuk COVID-19 berada pada risiko yang lebih tinggi untuk Alzheimer penyakit, penyakit Parkinson, dan strok iskemia.

Daripada 919,731 individu yang diuji untuk COVID-19 dalam kajian itu, penyelidik mendapati bahawa 43,375 orang yang diuji positif mempunyai peningkatan risiko 3.5 kali ganda untuk didiagnosis dengan penyakit Alzheimer, 2.6 kali dengan penyakit Parkinson, 2.7 kali dengan strok iskemia, dan 4.8 kali dengan pendarahan intracerebral (pendarahan dalam otak). Walaupun neuroinflammation mungkin menyumbang kepada perkembangan pesat gangguan neurodegenerative, penulis juga menekankan implikasi tumpuan saintifik pada sekuela jangka panjang selepas COVID-19 (yang dipanggil COVID-19 yang panjang).

Kajian itu menganalisis pesakit dalam dan luar di Denmark antara Februari 2020 dan November 2021, serta pesakit influenza dari tempoh pra-pandemi yang sepadan. Penyelidik menggunakan teknik statistik untuk mengira risiko relatif, dan keputusan disusun untuk status kemasukan ke hospital, umur, jantina dan komorbiditi.

Dr. Pardis Zarifkar, pengarang utama dari Jabatan Neurologi, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark, menjelaskan, “Lebih daripada dua tahun selepas bermulanya pandemik COVID-19, sifat dan evolusi yang tepat bagi kesan COVID-19 pada saraf gangguan kekal tidak dicirikan. Kajian terdahulu telah mewujudkan kaitan dengan sindrom neurologi, tetapi sehingga kini tidak diketahui sama ada COVID-19 turut mempengaruhi kejadian penyakit neurologi tertentu dan sama ada ia berbeza daripada jangkitan pernafasan lain.”

Peningkatan risiko kebanyakan penyakit saraf, bagaimanapun, tidak lebih tinggi pada pesakit positif COVID-19 berbanding orang yang telah didiagnosis dengan influenza atau penyakit pernafasan lain. Pesakit COVID-19 mempunyai risiko strok iskemia 1.7 kali ganda lebih tinggi berbanding dengan influenza dan pneumonia bakteria pada pesakit yang berumur lebih 80 tahun.

Kekerapan penyakit neurodegeneratif lain seperti multiple sclerosis, sindrom Guillain-Barré, myasthenia gravis dan narkolepsi tidak meningkat selepas COVID-19, influenza atau radang paru-paru.

Dr. Pardis Zarifkar menambah, “Kami mendapat sokongan untuk peningkatan risiko didiagnosis dengan gangguan neurodegeneratif dan serebrovaskular dalam COVID-19 positif berbanding pesakit COVID-negatif, yang mesti disahkan atau disangkal oleh kajian pendaftaran besar dalam masa terdekat. Lebih meyakinkan, selain daripada strok iskemia, kebanyakan gangguan neurologi nampaknya tidak lebih kerap berlaku selepas COVID-19 berbanding selepas influenza atau radang paru-paru bakteria yang diperoleh oleh komuniti.”

“Penemuan ini akan membantu memaklumkan pemahaman kita tentang kesan jangka panjang COVID-19 pada tubuh dan peranan yang dimainkan oleh jangkitan dalam penyakit neurodegeneratif dan strok.”

Rujukan: Kekerapan penyakit saraf selepas COVID-19, influenza A/B dan pneumonia bakteria, dibentangkan di Kongres EAN 2022.

Dr Pardis Zarifkar adalah dari Jabatan Neurologi di Rigshospitalet, Denmark.

We want to thank the writer of this article for this amazing material

Pesakit Positif COVID-19 Berisiko Jauh Lebih Tinggi Menghadapi Gangguan Neurodegeneratif Yang Serius


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/