Pesakit yang divaksinasi dengan kanser darah berisiko lebih tinggi untuk dijangkiti COVID berbanding kanser lain, kata kajian

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

COVID-19 vaksin melindungi kebanyakan pesakit kanser daripada dijangkiti COVID atau kes yang teruk, walau bagaimanapun; mereka yang menghidap kanser darah tidak mendapat manfaat perlindungan yang sama, menurut kajian penyelidikan di Universiti Indiana Melvin dan Pusat Kanser Komprehensif Bren Simon di Indianapolis.

Pesakit yang Divaksin dengan kanser darah mungkin mempunyai “risiko yang lebih tinggi dan pelbagai” untuk jangkitan terobosan COVID, menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Oncology.

“Pesakit dengan kanser hematologi, atau kanser darah, termasuk leukemia, pelbagai myeloma dan limfoma, berada pada risiko yang lebih tinggi untuk terobosan COVID,” dan “mereka yang menghidap kanser darah mempunyai risiko yang lebih besar daripada kanser pepejal,” kata penyelidik dalam satu kenyataan yang dihantar kepada Fox News mengenai kajian itu.

FAIL – Seorang jururawat memeriksa cecair IV semasa bercakap dengan pesakit COVID-19 di Pusat Perubatan Providence Holy Cross di Los Angeles
(Foto AP/Jae C. Hong, Fail)

LAMPU ULTRAVIOLET KHAS MENGHALANG PENGHANTARAN DALAM RUMAH PATOGEN UDARA TANPA MEMERHATIKAN MANUSIA: KAJIAN

Penyiasat utama kajian itu, Jing Su, PhD, yang merupakan penolong profesor di Jabatan Biostatistik Sekolah Perubatan Universiti Indiana mengetuai pasukan penyelidik dari 10 institut penyelidikan di seluruh negara untuk menganalisis data daripada Kolaboratif Kohort COVID Kebangsaan (N3C) dekat Institut Kesihatan Negara.

Menurut kenyataan itu, para penyelidik mendapati risiko jangkitan terobosan dikurangkan selepas dos vaksin kedua untuk semua pesakit jenis kanser. Pasukan itu juga berkata dalam laporan itu, “vaksin Moderna adalah lebih berkesan daripada vaksin Pfizer untuk melindungi pesakit dengan kanser hematologi, terutamanya pesakit dengan pelbagai myeloma.”

Seorang pekerja memakai alat pelindung memegang papan tanda yang berbunyi "Jangan ramai-ramai" semasa dia mengarahkan seorang penduduk berhampiran barisan untuk ujian COVID besar-besaran pusingan pertama di daerah Jingan di barat Shanghai, China, Jumaat, 1 April 2022. Ketika penduduk di barat Shanghai memulakan perintah berkurung selama empat hari untuk ujian besar-besaran, beberapa di timur Shanghai akan menamatkan penutupan mereka diberitahu bahawa mereka akan dikurung di rumah mereka selama sekurang-kurangnya 10 hari lagi. Ia adalah kedutan terbaru dalam penutupan bandar terbesar di China kerana ia bergelut untuk menghapuskan wabak coronavirus yang dipacu omicron di bawah dasar sifar COVID China.

Seorang pekerja memakai alat pelindung memegang papan tanda bertulis “Jangan berkerumun” semasa dia mengarahkan seorang penduduk berhampiran barisan untuk ujian COVID beramai-ramai pusingan pertama di daerah Jingan di barat Shanghai, China, Jumaat, 1 April 2022. Sebagai Penduduk di barat Shanghai memulakan perintah berkurung selama empat hari untuk ujian besar-besaran, beberapa di timur Shanghai yang akan menamatkan penutupan mereka diberitahu bahawa mereka akan dikurung di rumah mereka selama sekurang-kurangnya 10 hari lagi. Ia adalah kedutan terbaru dalam penutupan bandar terbesar di China kerana ia bergelut untuk menghapuskan wabak coronavirus yang dipacu omicron di bawah dasar sifar COVID China.
(Foto AP/Chen Si)

Keluaran itu berkata pasukan itu menggunakan salah satu sumber data dunia sebenar COVID terbesar di dunia dan yang terbesar di Amerika Syarikat. Su, yang juga pengarah bersekutu teras data dunia sebenar untuk Teras Pengurusan Biostatistik dan Data pusat kanser itu berkata kajian itu termasuk lebih 12.5 juta pesakit dan 4.5 juta pesakit COVID. Pasukan itu memeriksa lebih daripada 64,000 pesakit kanser yang telah diberi vaksin terhadap COVID-19, menurut kenyataan itu.

“Kami secara sistematik menyaring jenis kanser utama dan utama rawatan jenis, serta faktor risiko lain seperti umur, komorbiditi, jantina, bangsa, lokasi geografi dan lain-lain untuk mengetahui secara kualitatif sumbangan setiap faktor risiko dan kadar khusus setiap subkumpulan kanser serta sumbangan kategori rawatan untuk pesakit kanser , “kata Su dalam siaran itu. Penyelidik juga menjelaskan bahawa jenis analisis ini hanya mungkin kerana pasukan itu mempunyai kohort COVID dan kohort kawalan yang besar.

Orang ramai menunggu dalam barisan untuk ujian COVID-19 di Los Angeles, 4 Januari 2022. Para saintis melihat isyarat bahawa gelombang omikron yang membimbangkan COVID-19 mungkin telah memuncak di Britain dan akan melakukan perkara yang sama di AS, pada yang mana kes mungkin mula menurun secara mendadak.

Orang ramai menunggu dalam barisan untuk ujian COVID-19 di Los Angeles, 4 Januari 2022. Para saintis melihat isyarat bahawa gelombang omikron yang membimbangkan COVID-19 mungkin telah memuncak di Britain dan akan melakukan perkara yang sama di AS, pada yang mana kes mungkin mula menurun secara mendadak.
(Foto AP/Jae C. Hong, Fail)

Siaran kajian mengatakan penemuan itu mungkin membantu membimbing penjagaan klinikal dan rawatan bagi pesakit kanser yang menghidap COVID dan selain daripada wabak ini, penemuan ini juga boleh membantu dalam pembangunan rawatan kanser berasaskan imun. Para penyelidik menjelaskan bahawa oleh kerana rawatan imunoterapi bergantung pada keupayaan sistem imun seseorang untuk melawan penyakit itu, penemuan ini boleh membantu meramalkan pesakit mana yang akan mendapat manfaat daripada jenis rawatan kanser tertentu.

KELUARGA ARIZONA MENOLAK ‘HAK MENCUBA 2.0’ SELEPAS DIPAKSA MELANCONG KE ITALIA UNTUK RAWATAN PERUBATAN

“Malah, pandemik COVID memberikan peluang unik kepada kami untuk menyaring kecekapan imun di kalangan semua pesakit kanser di peringkat kebangsaan,” kata Su dalam kenyataan itu. “Kami boleh menggunakan ini untuk meniru kapasiti imun yang berbeza di kalangan pesakit kanser. Ini boleh membimbing kami untuk lebih memahami sama ada pesakit kanser akan mempunyai tindak balas yang baik terhadap vaksin kanser dan jika mereka menghadapi risiko jangkitan virus lain yang lebih tinggi, seperti selesema. .”

Kumpulan itu kini meneliti penurunan imuniti dan keberkesanan suntikan penggalak, terutamanya dengan kemunculan varian baharu COVID, seperti BA.2.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

“Kami sedang memantau keadaan untuk melihat apa maksud varian baharu untuk pesakit kanser dan cara terbaik untuk melindungi mereka melalui vaksinasi.”

We wish to give thanks to the writer of this article for this incredible content

Pesakit yang divaksinasi dengan kanser darah berisiko lebih tinggi untuk dijangkiti COVID berbanding kanser lain, kata kajian


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/