Pil senaman boleh mengekang keinginan makanan untuk kentang sofa, kajian mendedahkan

STANFORD, Calif. — Pil “anti-lapar” mungkin berada di kaki langit, menurut satu kajian baru. Penyelidik dari Perubatan Stanford dan Universiti Baylor telah mengenal pasti molekul yang menghalang orang ramai daripada lapar selepas bersenam.

Dalam eksperimen, sebatian itu secara mendadak mengurangkan pengambilan makanan dan obesiti pada tikus. Penulis kajian berharap untuk mengubahnya menjadi ubat yang mungkin menggantikan keperluan untuk pergi ke gim.

“Senaman yang kerap telah terbukti membantu penurunan berat badan, mengawal selera makan dan meningkatkan profil metabolik, terutamanya bagi mereka yang mempunyai berat badan berlebihan dan obes,” kata pengarang utama Profesor Yong Xu dari Kolej Perubatan Baylor dalam satu kenyataan, menurut SWNS. “Jika kita dapat memahami mekanisme senaman yang mencetuskan manfaat ini, maka kita lebih dekat untuk membantu ramai orang meningkatkan kesihatan mereka.”

Penemuan dalam jurnal alam semula jadi memberi penerangan baru tentang hubungan antara senaman dan kelaparan. Aktiviti fizikal melindungi daripada obesiti dan pelbagai penyakit.

“Kita semua secara amnya sedar bahawa senaman adalah berfaedah. Ia bagus untuk berat badan dan kawalan glukosa“kata Jonathan Long, PhD, penolong profesor patologi Perubatan Standford, dalam a pelepasan universiti. “Tetapi kami ingin melihat konsep itu dengan lebih terperinci – kami ingin melihat sama ada kami boleh membedah senaman dari segi molekul dan laluan.”

Hasil sampingan senaman merendahkan lemak badan dan meningkatkan toleransi glukosa

Pasukan itu menjalankan analisis komprehensif plasma darah daripada tikus berikutan larian treadmill yang sengit. Mereka mengenal pasti asid amino yang diubah suai dipanggil Lac-Phe sebagai molekul teraruh yang paling ketara.

Ia disintesis daripada laktat, hasil sampingan daripada senaman berat bertanggungjawab terhadap rasa terbakar pada otot, dan fenilalanin, blok bangunan protein. Dalam tikus makmal yang diberi diet tinggi lemak, dos tinggi Lac-Phe mengurangkan separuh pengambilan makanan dalam tempoh 12 jam berbanding kumpulan kawalan. Ia juga tidak menjejaskan pergerakan atau perbelanjaan tenaga mereka. Apabila diberikan kepada tikus selama 10 hari, Lac-Phe mengurangkan penggunaan dan lemak badan serta meningkatkan toleransi glukosa.

Para penyelidik juga mengenal pasti enzim yang dipanggil CNDP2 yang terlibat dalam pengeluaran Lac-Phe. Mereka menunjukkan tikus yang kekurangan enzim tidak menurunkan berat badan pada rejim senaman sebagai kumpulan kawalan pada pelan yang sama.

Menariknya, pasukan itu juga menemui ketinggian yang kukuh dalam paras plasma Lac-Phe berikutan aktiviti fizikal dalam kuda lumba dan manusia. Data daripada kumpulan senaman manusia menunjukkan bahawa senaman pecut menyebabkan peningkatan paling dramatik dalam plasma Lac-Phe – diikuti oleh latihan rintangan dan ketahanan.

“Ini menunjukkan Lac-Phe ialah sistem purba dan terpelihara yang mengawal pemakanan dan dikaitkan dengan aktiviti fizikal dalam banyak spesies haiwan,” kata Dr. Long, menurut SWNS.

Kesan metabolik Lac-Phe tidak disiasat dalam peserta manusia. Kajian lanjut akan diperlukan untuk memberikan lebih banyak pandangan tentang peluang terapeutik baharu untuk kesihatan manusia.

“Langkah kami seterusnya termasuk mencari butiran lanjut tentang bagaimana Lac-Phe mengantara kesannya dalam badan – termasuk otak,” Prof. Xu menyimpulkan. “Matlamat kami adalah untuk belajar memodulasi laluan senaman ini untuk campur tangan terapeutik.”

Penulis South West News Service Mark Waghorn menyumbang kepada laporan ini.

We wish to give thanks to the writer of this post for this remarkable material

Pil senaman boleh mengekang keinginan makanan untuk kentang sofa, kajian mendedahkan


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/