Polio telah muncul semula di AS. Siapa yang patut mendapatkan vaksin polio sekarang?

Maklumlah, peristiwa ini telah mencetuskan banyak persoalan: Mengapa satu kes polio membimbangkan pegawai? Apakah yang dimaksudkan untuk mencari virus polio dalam air sisa? Siapa yang perlu bimbang tentang dijangkiti penyakit ini? Jika seseorang mempunyai vaksin bertahun-tahun yang lalu, adakah mereka masih dilindungi sekarang?

Untuk memahami lebih lanjut tentang penyakit ini, yang kebanyakan orang yang hidup hari ini tidak pernah alami, saya bercakap dengan Penganalisis Perubatan CNN Dr. Leana Wen, seorang doktor kecemasan dan profesor dasar dan pengurusan kesihatan di George Washington University Milken Institute School of Public Health. Dia juga pengarang “Lifelines: Perjalanan Doktor dalam Memperjuangkan Kesihatan Awam.”

CNN: Setakat ini, hanya terdapat satu kes lumpuh yang didokumenkan akibat poliovirus di New York. Mengapa satu kes membimbangkan pegawai kesihatan?

Dr Leana Wen: Ogos laporan daripada CDC berkata bahawa “walaupun satu kes polio lumpuh mewakili kecemasan kesihatan awam di Amerika Syarikat.” Ini adalah untuk dua sebab utama.
Pertama, polio adalah penyakit yang mempunyai potensi akibat yang sangat teruk. Semasa kemuncaknya pada tahun 1940-an dan 1950-an, polio mengakibatkan puluhan ribu kanak-kanak lumpuh setiap tahun. Beribu-ribu orang mati akibat virus itu.
Ini berubah dengan pengenalan vaksin yang sangat berkesan — lebih 99% berkesan dalam melindungi daripada polio lumpuh. Terima kasih kepada kempen vaksinasi besar-besaran, kejadian terakhir polio jenis liar berlaku pada tahun 1979 — dan ia telah dianggap dihapuskan di Amerika Syarikat. Kemunculan semula penyakit sedemikian, yang boleh memberi impak yang serius, adalah ancaman besar.
Kedua, satu kes polio lumpuh mungkin merupakan puncak gunung ais yang besar. Paling kes jangkitan polio adalah asimtomatik dan tidak menyebabkan lumpuh. Gejala — yang boleh termasuk keletihan, demam dan cirit-birit — cenderung ringan dan boleh menyerupai virus lain. Pegawai kesihatan awam bimbang terdapat ramai orang lain yang mungkin dijangkiti polio dan boleh menularkannya tanpa disedari.
Ini amat membimbangkan kerana Rockland County, di mana kes lumpuh virus baru-baru ini didiagnosis, mempunyai kadar vaksinasi polio sebanyak hanya 60%. Di beberapa bahagian daerah, kadar vaksinasi adalah serendah 37%. Angka-angka ini jauh di bawah ambang yang diperlukan untuk imuniti kumpulan, dan ini bermakna terdapat banyak individu di kawasan itu yang terdedah kepada jangkitan polio dan kemungkinan kesan yang teruk.

CNN: Apakah yang dimaksudkan bahawa virus polio telah dikesan dalam air sisa lima daerah, termasuk New York City?

Wen: Menemui virus polio dalam kumbahan bermakna satu daripada dua perkara: Terdapat orang yang secara aktif dijangkiti polio yang menumpahkan virus, atau isyarat virus mungkin daripada orang yang baru menerima vaksin polio oral (OPV). OPV tidak lagi diberikan di Amerika Syarikat — sejak tahun 2000, versi yang digunakan di AS ialah vaksin polio tidak aktif (IPV), yang disuntik — tetapi negara lain masih menggunakan OPV, dan kemungkinan pengembara dari tempat tersebut sedang menumpahkan virus daripada vaksin.

Sampel air sisa di makmal di Kolej Queens pada 25 Ogos di New York City.

Dalam keadaan yang jarang berlaku, virus yang lemah daripada orang yang baru menerima OPV boleh menyebabkan polio lumpuh pada individu yang tidak divaksinasi — yang merupakan sebab utama mengapa OPV tidak lagi digunakan di AS.

Satu perkara tambahan yang membimbangkan ialah sampel air sisa dari Nassau County di Long Island telah dikaitkan secara genetik kepada kes polio lumpuh yang dikenal pasti di Rockland County. (Kedua-dua daerah ini tidak bersebelahan, lebih kurang 40 batu jaraknya.) Ini adalah bukti lanjut tentang penyebaran komuniti yang sebahagian besarnya tidak dapat dikesan.

CNN: Bagaimanakah orang boleh dijangkiti polio?

Wen: Polio adalah penyakit berjangkit yang boleh dihantar melalui beberapa cara. Laluan utama adalah fecal-oral, bermakna seseorang boleh mendapat polio jika mereka bersentuhan dengan najis daripada orang yang dijangkiti. Ini boleh berlaku, terutamanya pada kanak-kanak, melalui memasukkan objek seperti mainan yang telah tercemar dengan najis ke dalam mulut.
Poliovirus juga boleh berjangkit melalui laluan pernafasan — contohnya, jika seseorang yang dijangkiti batuk atau bersin dan titisan tersebut hinggap di sekitar mulut anda. Tidak ada gunanya orang yang diberi vaksin juga boleh dijangkiti polio dan menyebarkannya kepada orang lainwalaupun mereka sendiri sangat dilindungi daripada penyakit yang teruk.

CNN: Sekiranya warga New York bimbang tentang dijangkiti polio?

Wen: Sekali lagi, orang yang divaksinasi terhadap polio sangat dilindungi daripada polio lumpuh, dan tidak perlu bimbang pada ketika ini. Walau bagaimanapun, perlu ditegaskan bahawa walaupun IPV sangat baik dalam mencegah kesan berpotensi penyakit yang paling teruk, orang yang menerima vaksin masih boleh menjadi pembawa polio dan boleh menularkannya kepada orang lain. Mereka yang berisiko untuk kesan yang serius ialah orang yang tidak divaksinasi dan mereka yang tidak divaksinasi sepenuhnya, termasuk kanak-kanak kecil di bawah umur 6 tahun yang belum melengkapkan siri vaksin polio mereka.

CNN: Berapa banyak vaksin polio yang perlu diterima oleh seseorang?

Wen: The CDC mengesyorkan kanak-kanak menerima empat dos IPV. Yang pertama diberikan pada umur 2 bulan, yang kedua pada 4 bulan, yang ketiga antara 6 dan 18 bulan dan yang keempat antara 4 dan 6 tahun.

Orang dewasa yang tidak pernah diberi vaksin polio harus menerima tiga dos IPV. Yang pertama perlu diberikan secepat mungkin, yang kedua satu hingga dua bulan selepas itu dan yang ketiga enam hingga 12 bulan selepas yang kedua.

CNN: Jika seseorang mempunyai vaksin bertahun-tahun yang lalu, adakah mereka masih dilindungi? Siapa yang patut mendapatkan penggalak polio sekarang?

Wen: Perlindungan terhadap penyakit yang teruk kekal kuat selama bertahun-tahun selepas imunisasi; dipercayai ia berkekalan seumur hidup. Tidak ada keperluan untuk kebanyakan orang yang diberi vaksin untuk mendapatkan lebih banyak dos.
Pendapat: Bagaimana virus kelihatan kembali dari kematian
Walau bagaimanapun, jika seseorang belum melengkapkan siri vaksin asal mereka, mereka harus mendapatkan baki dos mereka. Sesetengah orang yang diberi vaksin sepenuhnya juga boleh menerima penggalak IPV seumur hidup tambahan dalam keadaan tertentu — contohnya, jika mereka mempunyai hubungan langsung dengan seseorang yang disyaki menghidap polio atau jika mereka adalah pekerja penjagaan kesihatan yang lebih berisiko terdedah kepada orang yang menghidap penyakit itu.

CNN: Bagaimana jika anda tidak pasti sama ada anda telah diberi vaksin? Katakan anda tidak ingat mendapat vaksin, dan sudah bertahun-tahun. Adakah terdapat ujian darah yang boleh anda ambil untuk mengesahkan sama ada cara?

Wen: Anda boleh menyemak dengan pejabat doktor penjagaan primer anda atau jabatan kesihatan negeri untuk melihat sama ada mereka mempunyai rekod imunisasi anda. Jika mereka tidak, dan tiada cara lain untuk anda mengesahkan — contohnya, dengan bertanya kepada ibu bapa atau saudara mara atau penjaga yang lain — anda harus bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang mendapatkan siri vaksin penuh untuk polio sekarang. Tiada ujian darah yang boleh mengesan dengan pasti sama ada anda telah divaksinasi sepenuhnya terhadap polio.

CNN: Bagaimana jika anda atau ahli keluarga anda masih belum mendapat vaksin polio?

Wen: Orang yang masih belum menerima apa-apa dos atau vaksin yang tidak lengkap harus memastikan untuk mendapatkan keseluruhan siri vaksin polio mereka dengan segera. Ini amat penting jika mereka tinggal di dalam atau sekitar Rockland County di New York — tetapi benar-benar semua orang harus terjebak dengan imunisasi rutin mereka.

Ia adalah satu tragedi beberapa dekad yang lalu bahawa begitu ramai kanak-kanak menjadi lumpuh kekal dan juga meninggal dunia akibat polio. Ini tidak sepatutnya berlaku lagi, kerana kita mempunyai vaksin yang berkesan yang boleh menghalang akibat teruk penyakit ini.

We want to thank the author of this short article for this remarkable web content

Polio telah muncul semula di AS. Siapa yang patut mendapatkan vaksin polio sekarang?


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/