Posititiviti Ujian Covid Los Angeles Meningkat Dengan Pantas; Hanya Masa Akan Menentukan Jika Kemasukan Penghospitalan Ikut

Los Angeles Daerah melaporkan 1,355 baharu Covid kes pada hari Jumaat, meneruskan trend menaik yang bermula kira-kira seminggu lalu sebagai yang lebih menular BA.2 subvarian terus merebak.

Minggu lalu, purata kes baharu harian 7 hari di daerah itu ialah 878. Semalam, daerah itu mencatatkan purata lebih 1,000 kes Covid baharu setiap hari.

Meningkat lebih daripada jumlah kes harian ialah purata kadar harian 7 hari orang yang diuji positif untuk virus itu, titik data yang dianggap sebagai petunjuk penyebaran yang lebih tepat kerana, sebagai tambahan kepada purata, ia menyumbang untuk ujian meningkat dan menurun. nombor. Kadar itu telah kekal stabil di bawah 1%, tetapi meningkat kepada 1.7% pada hari Khamis dan mencecah 2.4% pada Jumaat. Kadarnya masih rendah secara keseluruhan, tetapi lebih daripada dua kali ganda berbanding seminggu yang lalu dan kira-kira tiga kali ganda berbanding dua minggu lalu. Itu merupakan peningkatan yang besar untuk nombor yang merupakan purata 7 hari.

Bilangan kes yang semakin meningkat masih belum diterjemahkan kepada lonjakan dalam kemasukan ke hospital dan kematian, yang merupakan sesuatu yang optimis terus ditunjukkan ketika rantau ini cuba untuk kembali normal selepas gelombang Omicron musim sejuk. Bilangan pesakit hospital positif Covid di Los Angeles County sebenarnya merosot hari ini, dan ia telah menjadi trend seperti itu.

Jumaat lalu, bilangan pesakit hospital positif Covid ialah 275. Hari ini, jumlah itu berjumlah 228. Itu penurunan 17% dalam satu minggu. Daripada pesakit itu, 31 sedang dirawat di rawatan rapi, turun daripada 32 pada Khamis. 13 lagi kematian berkaitan virus juga dilaporkan pada hari Jumaat.

Subvarian BA.2, cabang yang lebih menular daripada varian Omicron yang menyebabkan lonjakan musim sejuk dalam kes, kini menjadi strain dominan virus di daerah itu, menurut pegawai kesihatan awam. Data terkini menunjukkan bahawa ia menyumbang 67% daripada jangkitan baharu, tetapi data itu sudah berusia lebih dua minggu, jadi varian itu mungkin membentuk peratusan kes baharu yang lebih besar sekarang.

Terdapat spekulasi bahawa BA.2, walaupun lebih mudah ditularkan, juga kurang virulen. Di sesetengah wilayah peningkatan kes berkaitan BA.2 tidak diikuti dengan peningkatan kemasukan ke hospital dan kematian. Perbezaan dari gelombang Omicron musim sejuk adalah sebab untuk optimistik berhati-hati. Tetapi masih terlalu awal untuk membuat keputusan yang jelas mengenai BA.2.

Sepanjang pandemik, lonjakan kemasukan ke hospital secara amnya diikuti peningkatan dalam kes harian kira-kira 2 minggu. Sebahagian daripada peningkatan keupayaan BA.2 untuk menjangkiti orang dianggap sebagai tempoh inkubasi yang lebih pendek, yang bermaksud kemasukan ke hospital meningkat lebih cepat, dari antara 10-14 hari. Oleh itu, memandangkan bilangan kes hanya mula meningkat dengan ketara pada minggu lalu, sebarang peningkatan akibat kemasukan ke hospital mungkin akan muncul pada penghujung minggu depan, atau pada minggu terakhir bulan April.

Malah, walaupun sesetengah wilayah nampaknya telah mengelak peningkatan kemasukan ke hospital, UK – yang sering meramalkan trend di negeri-negeri – baru-baru ini menyaksikan peningkatan dalam kedua-dua kemasukan ke hospital dan kematian.

Lebih dekat dengan rumah, New York telah mula melihat peningkatan yang konsisten dalam kemasukan ke hospital selepas peningkatan jangkitan dan ujian positif. Purata jumlah kemasukan ke hospital selama 7 hari di negeri ini adalah kira-kira 2,000 pada akhir Mac, menurut data daripada Universiti Johns Hopkins. Ia adalah lebih 5,600 pada hari Rabu, hari terbaharu untuk data tersedia.

Satu pembolehubah dalam campuran ialah sama ada ujian harian, iaitu pada salah satu yang paling rendah surut dalam kira-kira sebulan, sedang menangkap gelombang kes baharu semasa dengan tepat. Perbezaan antara kenaikan dalam purata positif ujian 7 hari dan purata nombor kes 7 hari nampaknya menyokong syak wasangka itu.

Selain itu, kajian negeri baharu mencadangkan bilangan orang di Daerah Los Angeles yang telah dijangkiti Covid-19 semasa wabak adalah jauh lebih besar daripada jumlah yang disahkan melalui ujian standard. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh bilangan orang yang tidak pernah mengalami simptom dan oleh itu tidak pernah diuji, atau yang tidak dapat mengakses ujian, atau yang diuji positif di rumah dan tidak pernah melaporkan keputusannya.

Perkhidmatan Berita Bandar menyumbang kepada laporan ini.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Posititiviti Ujian Covid Los Angeles Meningkat Dengan Pantas; Hanya Masa Akan Menentukan Jika Kemasukan Penghospitalan Ikut


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/