Preskripsi untuk apa-apa? 7 dalam 10 doktor memberi pesakit antibiotik yang tidak diperlukan untuk jangkitan tanpa gejala

BALTIMORE — Antibiotik boleh berbahaya kepada usus dan meningkatkan risiko menghasilkan strain bakteria yang tahan antibiotik. Walaupun bahaya kepada bakteria “baik” dalam badan, satu kajian baru mendapati kira-kira 70 peratus daripada doktor penjagaan primer masih percaya dalam menetapkan antibiotik untuk jangkitan tanpa gejala.

Sejak awal 2000-an, sikap terhadap antibiotik telah berubah. Beberapa organisasi perubatan menasihatkan agar tidak memberi antibiotik kepada orang yang diuji positif untuk jangkitan saluran kencing (UTI) tetapi tidak menunjukkan gejala seperti terbakar atau kerap membuang air kecil. Panduan perubatan menyatakan antibiotik tidak berguna untuk jangkitan tanpa gejala dan boleh menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan.

Kesan sampingan ini termasuk cirit-birit, muntah, ruam, dan jangkitan yis. Dalam kes yang jarang berlaku, tahan antibiotik regangan seperti C. sukar mempunyai peluang untuk mengembang dalam kolon dan boleh menyebabkan kematian. Kes lain melibatkan jangkitan kuman yang boleh membawa maut atau sukar dirawat.

“Kajian kami mencadangkan bahawa doktor penjagaan primer tidak mengikut cadangan yang diterima secara meluas terhadap preskripsi antibiotik untuk bakteriauria tanpa gejala, “kata Jonathan Baghdadi, MD, PhD, Penolong Profesor Epidemiologi & Kesihatan Awam di Sekolah Perubatan Universiti Maryland dan pengarang utama kajian itu, dalam sebuah pelepasan universiti. “Sesetengah doktor penjagaan primer mungkin tidak mengetahui cadangan ini, tetapi budaya preskripsi yang tidak sesuai juga berkemungkinan menjadi faktor penyumbang.”

Doktor tertentu lebih cenderung untuk memberikan preskripsi

Kajian itu melihat jawapan tinjauan 551 doktor penjagaan primer dari Texas, Mid-Atlantic, dan Pacific Northwest. Tinjauan itu membentangkan doktor dengan senario di mana seorang pesakit datang untuk a jangkitan bakteria tetapi tidak menunjukkan simptom UTI. Mereka kemudiannya terpaksa memberikan pendekatan terbaik mereka untuk rawatan.

Keputusan menunjukkan 71 peratus daripada doktor akan memberikan antibiotik pesakit hipotetikal – walaupun rawatan itu bertentangan dengan garis panduan perubatan yang disyorkan. Para penyelidik juga mendapati bahawa doktor perubatan keluarga lebih berkemungkinan overprescribe antibiotik daripada doktor dalam kepakaran lain. Selain itu, doktor dalam latihan residensi atau yang tinggal di Pacific Northwest kurang berkemungkinan memberikan antibiotik untuk jangkitan tanpa gejala.

“Kami mendapati faktor lain juga memainkan peranan dalam memberi preskripsi seperti sama ada doktor mempunyai keutamaan yang lebih kuat untuk merawat keadaan dan takut terlepas diagnosis; orang itu lebih cenderung untuk memilih antibiotik berbanding doktor yang berasa lebih selesa dengan ketidakpastian dalam mengamalkan perubatan,” jelas ketua kajian Daniel Morgan, MD, MS, seorang profesor Epidemiologi & Kesihatan Awam di Sekolah Perubatan Universiti Maryland.

Penulis kajian mencadangkan mengubah piawaian pendidikan untuk kepakaran yang lebih berkemungkinan terlalu banyak menetapkan antibiotik dan membentuk semula idea bahawa antibiotik “berpotensi berbahaya” daripada “tidak perlu.”

The belajar diterbitkan dalam Rangkaian JAMA Terbuka.

We would like to say thanks to the writer of this post for this incredible material

Preskripsi untuk apa-apa? 7 dalam 10 doktor memberi pesakit antibiotik yang tidak diperlukan untuk jangkitan tanpa gejala


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/