Puasa Berselang-seli Mungkin Membantu Menyembuhkan Kerosakan Saraf – Berita Neurosains

Ringkasan: Puasa sekejap-sekejap mengubah bakteria usus pada tikus, memudahkan peningkatan keupayaan saraf yang rosak untuk pulih.

Sumber: Kolej Imperial London

Puasa berselang mengubah aktiviti bakteria usus tikus dan meningkatkan keupayaan mereka untuk pulih daripada kerosakan saraf.

Penyelidikan baru diterbitkan dalam alam semula jadi dan telah dijalankan oleh penyelidik Imperial College London.

Mereka memerhatikan bagaimana puasa membawa kepada bakteria usus meningkatkan pengeluaran metabolit yang dikenali sebagai asid 3-Indolepropionic (IPA), yang diperlukan untuk menjana semula gentian saraf yang dipanggil akson—struktur seperti benang di hujung sel saraf yang menghantar elektro-kimia. memberi isyarat kepada sel-sel lain dalam badan.

Mekanisme novel ini ditemui pada tikus dan diharapkan juga berlaku untuk sebarang ujian manusia pada masa hadapan. Pasukan menyatakan bahawa bakteria yang menghasilkan IPA, Clostridium sporogenesis, ditemui secara semula jadi dalam usus manusia serta tikus dan IPA juga terdapat dalam aliran darah manusia.

“Pada masa ini tiada rawatan untuk orang yang mengalami kerosakan saraf selain pembinaan semula pembedahan, yang hanya berkesan dalam peratusan kecil kes, mendorong kami untuk menyiasat sama ada perubahan dalam gaya hidup boleh membantu pemulihan,” kata pengarang kajian Profesor Simone Di Giovanni dari Jabatan Imperial Sains Otak.

“Puasa berselang sebelum ini telah dikaitkan oleh kajian lain untuk pembaikan luka dan pertumbuhan neuron baru-tetapi kajian kami adalah yang pertama untuk menerangkan dengan tepat bagaimana puasa boleh membantu menyembuhkan saraf.”

Puasa sebagai rawatan yang berpotensi

Kajian itu menilai penjanaan semula saraf tikus di mana saraf sciatic, saraf terpanjang yang berjalan dari tulang belakang ke bawah kaki, telah dihancurkan. Separuh daripada tikus menjalani puasa berselang-seli (dengan makan sebanyak yang mereka suka diikuti dengan tidak makan langsung pada hari-hari bergantian), manakala separuh lagi bebas untuk makan tanpa sekatan sama sekali.

Diet ini diteruskan untuk tempoh 10 hari atau 30 hari sebelum operasi mereka, dan pemulihan tikus dipantau 24 hingga 72 jam selepas saraf terputus.

Panjang akson yang tumbuh semula diukur dan kira-kira 50% lebih besar pada tikus yang berpuasa.

Profesor Di Giovanni berkata, “Saya fikir kuasa ini adalah yang membuka bidang baru di mana kita perlu tertanya-tanya: adakah ini hujung gunung ais? Adakah terdapat bakteria atau metabolit bakteria lain yang boleh menggalakkan pembaikan?”

Penyiasatan mendedahkan pautan metabolisme

Para penyelidik juga mengkaji bagaimana puasa membawa kepada penjanaan semula saraf ini. Mereka mendapati bahawa terdapat tahap metabolit tertentu yang jauh lebih tinggi, termasuk IPA, dalam darah tikus yang disekat diet.

Untuk mengesahkan sama ada IPA membawa kepada pembaikan saraf, tikus dirawat dengan antibiotik untuk membersihkan usus mereka daripada sebarang bakteria. Mereka kemudiannya diberi strain Clostridium sporogenesis yang diubah suai secara genetik yang boleh atau tidak boleh menghasilkan IPA.

Kajian itu menilai penjanaan semula saraf tikus di mana saraf sciatic, saraf terpanjang yang berjalan dari tulang belakang ke bawah kaki, telah dihancurkan. Imej berada dalam domain awam

“Apabila IPA tidak dapat dihasilkan oleh bakteria ini dan ia hampir tiada dalam serum, penjanaan semula telah terjejas. Ini menunjukkan bahawa IPA yang dihasilkan oleh bakteria ini mempunyai keupayaan untuk menyembuhkan dan menjana semula saraf yang rosak, “kata Profesor Di Giovanni.

Yang penting, apabila IPA diberikan kepada tikus secara lisan selepas kecederaan saraf sciatic, penjanaan semula dan peningkatan pemulihan diperhatikan antara dua dan tiga minggu selepas kecederaan.

Peringkat seterusnya untuk penyelidikan ini adalah untuk menguji mekanisme ini untuk kecederaan saraf tunjang pada tikus serta menguji sama ada pemberian IPA dengan lebih kerap akan memaksimumkan keberkesanannya.

“Salah satu matlamat kami sekarang ialah untuk menyiasat secara sistematik peranan terapi metabolit bakteria.” Profesor Di Giovanni berkata.

Lebih banyak kajian perlu menyiasat sama ada IPA meningkat selepas berpuasa pada manusia dan keberkesanan IPA dan puasa berselang sebagai rawatan yang berpotensi pada manusia.

Dia berkata: “Salah satu persoalan yang belum kami terokai sepenuhnya ialah, memandangkan IPA bertahan dalam darah selama empat hingga enam jam dalam kepekatan tinggi, akan memberikannya berulang kali sepanjang hari atau menambahnya kepada diet biasa membantu memaksimumkan terapeutiknya. kesan?”

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang kanak-kanak bermain dengan blok bangunan

Mengenai berita penyelidikan neurosains ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Kolej Imperial London
Hubungi: Pejabat Akhbar – Kolej Imperial London
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Metabolit usus indole-3 propionate menggalakkan penjanaan semula dan pembaikan saraf” oleh Elisabeth Serger et al. alam semula jadi


Abstrak

Metabolit usus indole-3 propionate menggalakkan penjanaan semula dan pembaikan saraf

Potensi penjanaan semula neuron sistem saraf periferal mamalia selepas kecederaan sangat terhad oleh kadar penjanaan semula akson yang perlahan.

Keupayaan regeneratif dipengaruhi oleh kedua-dua mekanisme yang bergantung kepada kecederaan dan bebas kecederaan. Antara yang terakhir, faktor persekitaran seperti senaman dan pengayaan alam sekitar telah ditunjukkan mempengaruhi laluan isyarat yang menggalakkan pertumbuhan semula aksonal.

Beberapa laluan ini, termasuk pengubahsuaian dalam transkripsi gen dan sintesis protein, metabolisme mitokondria dan pembebasan neurotropin, boleh diaktifkan dengan berpuasa sekejap (IF). Walau bagaimanapun, sama ada IF mempengaruhi keupayaan regeneratif axonal masih perlu disiasat.

Di sini kami menunjukkan bahawa IF menggalakkan penjanaan semula aksonal selepas remukkan saraf sciatic pada tikus melalui mekanisme yang tidak dijangka yang bergantung pada mikrobiom usus gram-positif dan peningkatan dalam metabolit indole-3-propionic acid (IPA) yang berasal dari bakteria usus dalam serum.

Pengeluaran IPA oleh Clostridium sporogenes diperlukan untuk penjanaan semula akson yang cekap, dan penghantaran IPA selepas kecederaan sciatic dengan ketara meningkatkan penjanaan semula akson, mempercepatkan pemulihan fungsi deria. Secara mekanikal, analisis penjujukan RNA dari ganglia akar dorsal sciatic mencadangkan peranan untuk chemotaxis neutrofil dalam fenotip regeneratif yang bergantung kepada IPA, yang telah disahkan oleh perencatan chemotaxis neutrofil.

Keputusan kami menunjukkan keupayaan metabolit yang berasal dari mikrobiom, seperti IPA, untuk memudahkan penjanaan semula dan pemulihan fungsi akson deria melalui mekanisme pengantara imun.

We would like to thank the writer of this article for this awesome content

Puasa Berselang-seli Mungkin Membantu Menyembuhkan Kerosakan Saraf – Berita Neurosains


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/