Punca #1 Tekanan Darah Tinggi, Menurut Doktor — Makan Ini Bukan Itu

Kepada ramai di antara kita, tekanan darah hanyalah satu set nombor pada dail atau skrin yang kita hadapi semasa peperiksaan fizikal. Tetapi tekanan darah tinggi adalah keadaan serius yang boleh memendekkan hayat anda. Ia berlaku apabila saluran darah menyempit atau menjadi kurang fleksibel, jadi darah didorong melaluinya dengan daya yang semakin meningkat. Itu boleh menyebabkan kerosakan, meningkatkan risiko penyakit jantung, strok, demensia dan banyak lagi. Tekanan darah tinggi tidak mempunyai gejala, dan ia semakin biasa apabila anda semakin tua. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang punca tekanan darah tinggi—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

“Secara umumnya, punca nombor satu tekanan darah tinggi di Amerika Syarikat dan negara-negara Barat adalah gaya hidup yang tidak berkualiti,” kata Dr. Neerav Sheth, pakar kardiologi dengan Perunding Kardiologi Philadelphia. “Ini termasuk tidak bersenam, berat badan berlebihan, pengambilan garam dan alkohol yang berlebihan, tidur yang tidak berkualiti, dan tahap tekanan yang tinggi.”

Lelaki hispanik senior yang keletihan tidur di atas sofa biru tua, tidur tengah hari di ruang tamu
Shutterstock

“Umur adalah faktor risiko utama” untuk tekanan darah tinggi, kata Dr. Leann Poston, penasihat perubatan untuk Impakt Fitness. Risiko tekanan darah tinggi mula meningkat pada kira-kira umur 45. Menurut CDC, tekanan darah tinggi memberi kesan kepada 64% lelaki yang berumur lebih dari 65 tahun. Untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan komplikasinya, minta doktor anda memeriksa anda. tekanan darah setiap tahun dan ikut nasihat mereka untuk mengekalkannya dalam julat yang sihat.

sup natrium tinggi
Shutterstock

“Pengambilan garam adalah punca penting tekanan darah tinggi,” kata Dr Alexander Morse, pakar kardiologi dengan Perunding Kardiologi Philadelphia. “Ia digunakan untuk mengawet makanan dan rasanya enak, bermakna ia terdapat dalam hampir setiap makanan. Saya kerap menyemak diet dengan pesakit dan malah telah menemui sejumlah besar garam dalam segala-galanya daripada lobak merah dalam beg dan salad dressing serta pilihan ‘sihat’ lain. Orang ramai jangan fikir berapa banyak garam yang kita telan dan ia lebih daripada sekadar menambah garam di atas meja.”

BERKAITAN: Inilah Kebenaran Mengenai Virus Sekarang, Kata Bekas Pakar Bedah Besar

Wanita duduk di atas katil melihat telefon bosan dan dalam mood yang tidak baik
Shutterstock

“Duduk atau berbaring di tempat selama berjam-jam yang konsisten adalah satu lagi punca utama tekanan darah tinggi,” kata Dr. Mark Davis, seorang doktor dengan Analitis Pasifik. “Rutin harian yang tidak aktif menjadikan arteri jantung kurang fleksibel dan lebih tegar yang memberi tekanan kepada mereka, membawa kepada tekanan darah tinggi.”

BERKAITAN: Bagaimana Rasa Usus Tidak Sihat, Menurut Pakar

wanita berlebihan berat badan di rumah terbaring di atas lantai, komputer riba di hadapannya, bersedia untuk bersenam di atas tikar mengikut video
Shutterstock

“Berat badan berlebihan atau obes adalah faktor risiko tambahan, ” kata Poston. “Obesiti menyebabkan peningkatan keradangan, yang dianggap menyumbang kepada tekanan darah tinggi.” Jika anda berlebihan berat badan, kehilangan hanya kira-kira 8 paun mengurangkan risiko tekanan darah tinggi anda sebanyak 50 peratus.

BERKAITAN: Tanda Pasti Anda Mengalami Demensia, Menurut Sains

minum alkohol
Shutterstock

“Walaupun sedikit alkohol boleh melegakan arteri, terlalu banyak nampaknya mempunyai kesan sebaliknya,” kata Perubatan Johns Hopkins. Untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan keadaan kesihatan serius yang lain, minum secara sederhana sahaja, bermakna tidak lebih daripada satu minuman sehari untuk wanita dan dua minuman sehari untuk lelaki. Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan melawat mana-mana daripada ini 35 Tempat Anda Berkemungkinan Besar Dijangkiti COVID.

We wish to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Punca #1 Tekanan Darah Tinggi, Menurut Doktor — Makan Ini Bukan Itu


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/