Punca Alzheimer Mungkin Berpunca Dari Dalam Mulut Anda

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak kajian saintifik telah menyokong hipotesis yang membimbangkan: Alzheimer penyakit bukan hanya penyakit, ia adalah jangkitan.

Walaupun mekanisme sebenar jangkitan ini adalah sesuatu yang masih cuba diasingkan oleh penyelidik, banyak kajian mencadangkan penyebaran maut Alzheimer melampaui apa yang biasa kita fikirkan.

Satu kajian sedemikian, yang diterbitkan pada 2019, mencadangkan apa yang boleh menjadi salah satu petunjuk yang paling pasti untuk penyebab bakteria di sebalik Alzheimer, dan ia datang dari suku yang agak tidak dijangka: penyakit gusi.

Dalam makalah yang diketuai oleh pengarang kanan Jan Potempa, ahli mikrobiologi dari Universiti Louisville, penyelidik melaporkan penemuan Porphyromonas gingivalis – patogen di belakang periodontitis kronik (aka penyakit gusi) – dalam otak pesakit Alzheimer yang telah meninggal dunia.

530 bakteria penyakit gusi alzheimers 1P. gingivalis’ gingipains (merah) di kalangan neuron dalam otak pesakit Alzheimer. (Cortexyme)

Ia bukan kali pertama dua faktor telah dikaitkantetapi penyelidik pergi lebih jauh.

Dalam eksperimen berasingan dengan tikus, jangkitan mulut dengan patogen membawa kepada penjajahan otak oleh bakteria, bersama-sama dengan peningkatan pengeluaran amiloid beta (Aβ), protein melekit yang biasanya dikaitkan dengan Alzheimer.

Pasukan penyelidik, yang diselaraskan oleh syarikat permulaan farmasi Cortexyme, yang diasaskan bersama oleh pengarang pertama Stephen Dominy, tidak mendakwa telah menemui bukti muktamad penyebab Alzheimer.

Tetapi jelas mereka menyangka kami mempunyai barisan penyiasatan yang kuat di sini.

“Agen berjangkit telah terlibat dalam perkembangan dan perkembangan penyakit Alzheimer sebelum ini, tetapi bukti penyebabnya tidak meyakinkan,” Kata Dominy pada masa itu.

“Kini, buat pertama kalinya, kami mempunyai bukti kukuh yang menghubungkan patogen Gram-negatif intraselular, P. gingivalisdan patogenesis Alzheimer.”

Di samping itu, pasukan itu mengenal pasti enzim toksik yang dipanggil gingipains yang dirembeskan oleh bakteria dalam otak pesakit Alzheimer, yang dikaitkan dengan dua penanda berasingan penyakit ini: protein tau, dan tag protein yang dipanggil ubiquitin.

Tetapi lebih menarik lagi, pasukan itu mengenal pasti gingipain toksik ini dalam otak orang yang telah meninggal dunia yang tidak pernah didiagnosis dengan Alzheimer.

Itu penting, kerana sementara P. gingivalis dan penyakit ini telah dikaitkan sebelum ini, ia tidak pernah diketahui – secara ringkasnya – sama ada penyakit gusi menyebabkan Alzheimer, atau sama ada demensia membawa kepada penjagaan mulut yang lemah.

Hakikat bahawa tahap gingipain yang rendah terbukti walaupun pada orang yang tidak pernah didiagnosis dengan Alzheimer boleh menjadi senapang merokok – mencadangkan mereka mungkin mengalami keadaan itu jika mereka hidup lebih lama.

“Pengenalpastian kami terhadap antigen gingipain dalam otak individu dengan AD dan juga dengan patologi AD tetapi tiada diagnosis demensia berpendapat bahawa jangkitan otak dengan P. gingivalis bukan akibat penjagaan pergigian yang lemah berikutan permulaan demensia atau akibat penyakit peringkat akhir, tetapi merupakan kejadian awal yang boleh menjelaskan patologi yang terdapat pada individu pertengahan umur sebelum penurunan kognitif, “jelas penulis. dalam kertas kerja mereka.

Selanjutnya, sebatian yang dirumus oleh syarikat yang dipanggil COR388, menunjukkan dalam eksperimen dengan tikus bahawa ia boleh mengurangkan beban bakteria P. gingivalis jangkitan otak, sementara juga mengurangkan pengeluaran amiloid-beta dan neuroinflammation.

Kami perlu menunggu dan melihat penyelidikan masa depan yang akan didedahkan tentang pautan ini, tetapi komuniti penyelidikan berhati-hati optimis.

“Dadah yang menyasarkan protein toksik bakteria setakat ini hanya menunjukkan manfaat pada tikus, namun tanpa rawatan demensia baru dalam lebih 15 tahun adalah penting untuk kami menguji seberapa banyak pendekatan yang mungkin untuk menangani penyakit seperti Alzheimer,” ketua pegawai saintifik David Reynolds dari Alzheimer. Penyelidikan mengulas dalam a kenyataan.

Penemuan telah dilaporkan dalam Kemajuan Sains.

Versi awal cerita ini pertama kali diterbitkan pada Januari 2019.

We want to give thanks to the author of this short article for this awesome material

Punca Alzheimer Mungkin Berpunca Dari Dalam Mulut Anda


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/