Radang paru-paru misteri membunuh dua orang di Argentina dan menempatkan empat lagi di hospital

Pneumonia misteri membunuh dua orang di Argentina dan empat lagi dimasukkan ke hospital dalam wabak baharu yang membimbangkan

  • Kes adalah antara lima pekerja kesihatan dan seorang pesakit ICU di Tucumán
  • Pegawai bimbang kerana Covid, selesema dan hantavirus telah diketepikan
  • Persamaan yang membimbangkan dengan cara Covid mula merebak di Wuhan pada akhir 2019

Dua orang telah meninggal dunia akibat radang paru-paru misteri di Argentina, menimbulkan kebimbangan mengenai wabak virus baharu.

Pegawai kesihatan di negara Amerika Selatan itu berkata, empat orang lagi telah dimasukkan ke hospital dengan ‘radang paru-paru yang tidak diketahui asalnya’.

Kes itu adalah dalam kalangan lima pekerja kesihatan dan seorang pesakit ICU yang dirawat di hospital swasta di Tucumán, sebuah wilayah kecil 800 batu barat laut ibu kota Buenos Aires.

Tiada kes baharu dilaporkan sejak 22 Ogos, tetapi pegawai bimbang kerana Covid, influenza dan hantavirus semuanya telah diketepikan.

Fakta ia telah merebak kepada pekerja kesihatan – selalunya mangsa dalam wabak virus baru – menunjukkan penyebabnya mungkin penyakit berjangkit.

Ia datang dua setengah tahun selepas laporan mengenai radang paru-paru yang tidak dapat dijelaskan mula bocor dari Wuhan, China, pada Disember 2019. Ternyata ia adalah Covid.

Dua orang meninggal dunia dan empat lagi dimasukkan ke hospital akibat radang paru-paru ‘yang tidak diketahui asalnya’ di Argentina (imej fail)

Kes itu adalah antara lima pekerja kesihatan dan seorang pesakit ICU yang dirawat di hospital swasta di Tucumán, sebuah wilayah kecil 800 batu barat laut ibu kota Buenos Aires

Kes itu adalah antara lima pekerja kesihatan dan seorang pesakit ICU yang dirawat di hospital swasta di Tucumán, sebuah wilayah kecil 800 batu barat laut ibu kota Buenos Aires

Luis Medina Ruiz, menteri kesihatan Tucumán, berkata pada hari Rabu pesakit semua mengalami gejala antara 18 dan 22 Ogos.

Dia memberitahu media tempatan: ‘Persamaan pesakit ini ialah keadaan pernafasan yang teruk dengan radang paru-paru dua hala dan berkompromi [X-ray] imej sangat serupa dengan Covid, tetapi itu diketepikan.’

Beliau berkata pesakit telah diuji untuk lebih daripada 30 pepijat – termasuk ‘Covid, selsema, influenza kedua-dua jenis A dan B’ – yang semuanya kembali negatif.

Sampel telah dihantar ke Pentadbiran Kebangsaan Makmal Kesihatan dan Institut Argentina untuk analisis lanjut.

Hospital telah dikunci dan kenalan pesakit sedang dikesan dan diasingkan.

Pegawai juga sedang menyiasat sama ada rentetan kes adalah akibat daripada wabak bakteria, mungkin disebabkan oleh air atau unit penyaman udara yang tercemar.

Pakar di Barat berkata terlalu awal untuk mula membunyikan loceng penggera, walaupun wabak itu mempunyai persamaan dengan kemunculan Covid.

Pasukan perisikan epidemik Pusat Kawalan Penyakit Eropah telah menjejaki kelompok kes sejak Selasa.

Dan saintis di Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga memantau keadaan.

Profesor Devi Sridhar, pengerusi kesihatan global di Universiti Edinburgh, memberitahu The Telegraph: ‘Ia jelas membimbangkan tetapi kami masih memerlukan maklumat penting mengenai penularan dan mudah-mudahan [on the] penyebab yang lain.

‘Ini menunjukkan kelemahan kolektif kami terhadap patogen berbahaya. Wabak di mana-mana bahagian dunia – jika tidak dibendung dengan cepat – boleh merebak dengan cepat memandangkan perjalanan udara dan perdagangan.’

WABAK ARGENTINA: APA YANG KITA TAHU?

Apa yang telah berlaku? Enam orang di Argentina telah diserang radang paru-paru, keradangan tisu dalam paru-paru.

Pneumonia biasanya disebabkan oleh jangkitan kuman atau virus.

Pesakit Argentina telah diuji negatif untuk 30 virus biasa, yang menimbulkan kebimbangan patogen baru boleh menjadi penyebabnya.

Siapa yang terjejas? Kes terbaru adalah dalam kalangan lima pekerja kesihatan dan seorang pesakit ICU.

Pesakit itu dirawat di sebuah hospital swasta di Tucumán, sebuah wilayah kecil 800 batu barat laut ibu kota Buenos Aires.

Dua orang telah meninggal dunia dan selebihnya masih di hospital.

Adakah ia satu kebimbangan? Pakar Barat berkata terlalu awal untuk membunyikan penggera.

Tetapi persamaan dengan asal usul Covid dan dua tahun terakhir pandemik yang kejam sudah pasti akan menimbulkan kebimbangan.

Laporan mengenai radang paru-paru yang tidak dapat dijelaskan mula bocor dari Wuhan, China, pada Disember 2019.

Iklan

Iklan

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

Radang paru-paru misteri membunuh dua orang di Argentina dan menempatkan empat lagi di hospital


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/