Ramai pesakit berhenti mengambil statin kerana sakit otot, tetapi statin tidak menyebabkannya, kata kajian baru

“Keputusan kami mengesahkan bahawa, dalam kebanyakan kes, terapi statin tidak mungkin menjadi punca sakit otot pada seseorang yang mengambil terapi statin, ” kata kajian itu, yang diketuai oleh pengarang dari Oxford Population Health dan Majlis Penyelidikan Perubatan Population Health. Unit Penyelidikan di Universiti Oxford. “Penemuan ini benar terutamanya jika rawatan telah diterima dengan baik selama setahun atau lebih sebelum mengalami gejala.”

Penulis menjalankan meta-analisis 19 percubaan double-blind rawak rejimen statin berbanding plasebo. Semua percubaan mempunyai lebih 1,000 peserta dan sekurang-kurangnya dua tahun susulan. Mereka juga melihat empat ujian buta dua kali bagi rejimen statin yang semakin kurang sengit.

Pengarang kajian Colin Baigent, seorang profesor epidemiologi di Universiti Oxford, berkata terdapat banyak kajian bukan rawak yang tidak melibatkan sebarang jenis plasebo atau peruntukan rawak kepada statin yang telah menghasilkan anggaran “sangat melampau” tentang bagaimana banyak statin sakit otot menyebabkan.

“Ini telah menyebabkan pesakit berhenti memulakan statin, atau membuat mereka menghentikan rawatan apabila mereka mengalami sakit otot kerana mereka hanya melihat di dalam kertas dan mereka melihat bahawa statin menyebabkan banyak dan banyak sakit otot dan oleh itu mereka berhenti, ” kata Baigent semasa Media Sains Taklimat pusat. “Kami benar-benar cuba menangani masalah itu.”

Kajian baru mengatakan bahawa “walaupun semasa tahun pertama rejimen statin intensiti sederhana, ia mungkin menjadi punca hanya kira-kira satu daripada 15 pesakit yang melaporkan gejala otot, meningkat kepada kira-kira satu daripada 10 pada mereka yang mengambil rejimen yang lebih intensif.

“Dalam erti kata lain, statin bukanlah penyebab gejala otot di lebih daripada 90% individu yang melaporkan gejala tersebut.”

Penulis mendapati bahawa pada tahun pertama, terapi statin menghasilkan peningkatan relatif 7% dalam kesakitan atau kelemahan otot, tetapi tidak ada peningkatan yang ketara selepas itu. Peningkatan risiko sudah ada dalam tempoh tiga bulan pertama selepas rawatan diberikan.

Terdapat laporan sekurang-kurangnya satu episod sakit otot atau kelemahan daripada 27.1% pesakit yang diberikan statin berbanding 26.6% daripada mereka yang mempunyai plasebo semasa median 4.3 tahun susulan.

Dalam ujian yang dilihat oleh pengarang, mereka mengatakan bahawa terapi statin, semasa tahun pertama penggunaan, menyebabkan kira-kira 11 laporan sakit otot tambahan bagi setiap 1,000 pesakit.

“Apa yang kami simpulkan ialah terdapat dua perkara yang perlu kami lakukan sebagai profesion, sebagai masyarakat,” kata Baigent dalam taklimat itu. “Perkara pertama ialah, kita perlu melakukan kerja yang lebih baik untuk menguruskan pesakit yang melaporkan sakit otot apabila mereka mengambil statin, kerana terdapat kecenderungan pesakit untuk akhirnya menghentikan statin dan itu mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan jangka panjang mereka. . Dan perkara kedua yang perlu kita lakukan ialah kita perlu melihat maklumat yang tersedia untuk pesakit dalam sisipan pakej.”

Beliau menyatakan bahawa jika orang ramai dimaklumkan dengan lebih baik tentang risiko sebenar sakit otot, maka mereka mungkin kekal menggunakan terapi statin lebih lama.

Kajian ini mempunyai beberapa batasan, termasuk heterogeniti yang besar dalam kaedah yang digunakan untuk gejala otot, beberapa data kejadian buruk tidak tersedia dan kebanyakan kajian tidak mengecualikan peserta yang kini mungkin dikategorikan sebagai tidak bertoleransi statin.

Dalam ulasan yang diterbitkan bersama kajian itu, Dr. Maciej Banach, pakar kardiologi di Universiti Perubatan Lodz dan Institut Penyelidikan Hospital Memorial Ibu Poland di Poland, menulis bahawa kemungkinan kesan sampingan statin tidak boleh menjadi pertimbangan apabila memulakan rawatan.

“Ia harus ditekankan dengan kuat bahawa risiko kecil simptom otot adalah tidak penting berbanding dengan faedah kardiovaskular statin yang sangat terbukti,” tulisnya.

The Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengatakan penyakit jantung adalah punca utama kematian bagi lelaki, wanita dan kebanyakan kumpulan kaum dan etnik di Amerika Syarikat. Terdapat satu kematian penyakit kardiovaskular setiap 34 saat di negara ini.

Minggu lalu, Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS mengumumkan panduan terkini mengenai penggunaan statin untuk mencegah serangan jantung atau strok pertama.

Garis panduan ini lebih konservatif daripada yang dikeluarkan oleh kumpulan lain, seperti American College of Cardiology. Mereka mengesyorkan statin pada orang dewasa 40 hingga 75 yang mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko penyakit kardiovaskular dan 10% atau risiko tinggi serangan jantung dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Mengikut Persatuan Jantung Amerika“statin disyorkan untuk kebanyakan pesakit dan telah dikaitkan secara langsung dengan pengurangan risiko serangan jantung dan strok. Statin terus memberikan rawatan penurun lipid yang paling berkesan dalam kebanyakan kes.”

We want to thank the author of this short article for this amazing web content

Ramai pesakit berhenti mengambil statin kerana sakit otot, tetapi statin tidak menyebabkannya, kata kajian baruYou can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/