Ramai wanita memandang rendah kepadatan payudara sebagai faktor risiko kanser payudara, kajian menunjukkan | CNNCNN

Tisu payudara yang padat telah dikaitkan dengan risiko kanser payudara sehingga empat kali ganda lebih tinggi. Walau bagaimanapun, satu kajian baru mencadangkan beberapa wanita melihat kepadatan payudara sebagai faktor risiko yang ketara.

Kajian itu, diterbitkan dalam Rangkaian JAMA Terbukameninjau 1,858 wanita berumur 40 hingga 76 tahun dari 2019 hingga 2020 yang melaporkan baru-baru ini menjalani mamografi, tidak mempunyai sejarah kanser payudara dan pernah mendengar tentang kepadatan payudara.

Wanita diminta untuk membandingkan risiko ketumpatan payudara dengan lima faktor risiko kanser payudara yang lain: mempunyai saudara peringkat pertama dengan kanser payudara, berat badan berlebihan atau obes, minum lebih daripada satu minuman beralkohol setiap hari, tidak pernah mempunyai anak dan mempunyai payudara terdahulu. biopsi.

“Jika dibandingkan dengan risiko kanser payudara lain yang diketahui dan mungkin lebih terkenal, wanita tidak menganggap ketumpatan payudara sebagai risiko yang signifikan,” kata Laura Beidler, pengarang kajian dan penyelidik di Institut Dartmouth untuk Dasar Kesihatan dan Amalan Klinikal .

Sebagai contoh, penulis melaporkan bahawa tisu payudara padat dikaitkan dengan risiko kanser payudara 1.2 hingga empat kali lebih tinggi berbanding dengan risiko dua kali lebih tinggi yang dikaitkan dengan mempunyai saudara darjah pertama dengan kanser payudara – tetapi 93% wanita mengatakan kepadatan payudara. adalah risiko yang lebih rendah.

Tisu payudara padat merujuk kepada payudara yang terdiri daripada lebih banyak tisu kelenjar dan berserabut daripada tisu lemak. Ia adalah penemuan biasa dan biasa terdapat pada kira-kira separuh daripada wanita yang menjalani mamogram.

Para penyelidik juga menemu bual 61 peserta yang melaporkan diberitahu tentang ketumpatan payudara mereka dan bertanya apa yang mereka fikir menyumbang kepada kanser payudara dan bagaimana mereka boleh mengurangkan risiko mereka. Walaupun kebanyakan wanita dengan betul menyatakan bahawa ketumpatan payudara boleh menutup tumor pada mamogram, beberapa wanita merasakan ketumpatan payudara boleh menjadi faktor risiko untuk kanser payudara.

Kira-kira satu pertiga daripada wanita berpendapat tiada apa yang boleh mereka lakukan untuk mengurangkan risiko kanser payudara mereka, walaupun terdapat beberapa cara untuk mengurangkan risiko, termasuk mengekalkan gaya hidup yang sihat, aktif dan meminimumkan penggunaan alkohol.

Ketumpatan payudara berubah sepanjang hayat wanita, dan biasanya lebih tinggi pada wanita yang lebih muda, mempunyai berat badan yang lebih rendah, mengandung atau menyusu, atau sedang mengambil terapi penggantian hormon.

Tahap risiko kanser payudara meningkat dengan tahap ketumpatan payudara; namun, pakar tidak pasti mengapa ini benar.

“Satu hipotesis ialah wanita yang mempunyai tisu payudara yang lebih padat juga mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi, estrogen yang beredar, yang menyumbang kepada kedua-dua kepadatan payudara dan kepada risiko mendapat kanser payudara,” kata Dr Harold Burstein, seorang payudara. pakar onkologi di Institut Kanser Dana-Farber yang tidak terlibat dalam kajian itu. “Hipotesis lain ialah terdapat sesuatu tentang tisu itu sendiri, menjadikannya lebih padat, yang entah bagaimana terdedah kepada perkembangan kanser payudara. Kami tidak tahu yang mana yang menjelaskan pemerhatian itu.”

Tiga puluh lapan negeri pada masa ini mewajibkan wanita menerima pemberitahuan bertulis tentang ketumpatan payudara mereka dan potensi risiko kanser payudara berikutan mamografi; namun, kajian telah menunjukkan bahawa ramai wanita mendapati maklumat ini mengelirukan.

“Walaupun wanita biasanya dimaklumkan secara bertulis apabila mereka mendapat laporan selepas mamogram yang mengatakan, ‘Anda telah meningkatkan ketumpatan payudara,’ ia hanya terselip di bahagian bawah laporan. Saya tidak pasti ada sesiapa yang menerangkan kepada mereka, pastinya secara peribadi atau lisan, maksudnya,” kata Dr Ruth Oratz, pakar onkologi payudara di Pusat Kanser Perlmutter NYU Langone yang tidak terlibat dalam kajian itu.

“Saya fikir apa yang kami pelajari daripada kajian ini ialah kami perlu melakukan kerja yang lebih baik untuk mendidik bukan sahaja masyarakat umum wanita, tetapi masyarakat umum penyedia penjagaan kesihatan yang melakukan penjagaan primer, yang mengarahkan pemeriksaan tersebut. mamogram,” tambahnya.

Garis panduan pemeriksaan semasa mengesyorkan wanita yang mempunyai purata risiko kanser payudara menjalani pemeriksaan kanser payudara setiap satu hingga dua tahun antara umur 50 hingga 74 dengan pilihan bermula pada umur 40 tahun.

Oleh kerana wanita dengan tisu payudara padat dianggap mempunyai risiko kanser yang lebih tinggi daripada purata, pengarang kajian mencadangkan wanita dengan ketumpatan payudara yang tinggi mungkin mendapat manfaat daripada pemeriksaan tambahan seperti MRI payudara atau ultrasound payudara, yang mungkin mengesan kanser yang terlepas pada mamogram. Pada masa ini, liputan pemeriksaan tambahan selepas mamogram awal berbeza-beza, bergantung pada polisi negeri dan insurans.

Penulis memberi amaran bahawa “pemeriksaan tambahan bukan sahaja boleh membawa kepada peningkatan kadar pengesanan kanser tetapi juga boleh mengakibatkan lebih banyak keputusan positif palsu dan janji temu kembali.” Mereka mengatakan doktor harus menggunakan alat penilaian risiko apabila membincangkan pertukaran yang berkaitan dengan pemeriksaan tambahan.

“Biasanya, ia adalah perbincangan antara pesakit, pasukan klinikal, dan ahli radiologi. Dan ia akan dipengaruhi oleh sejarah terdahulu, sama ada terdapat perkara lain yang membimbangkan pada mamogram, oleh sejarah keluarga pesakit. Jadi itu adalah jenis perkara yang kami kerap berbincang dengan pesakit yang berada dalam situasi sedemikian, “kata Burstein.

Cadangan pemeriksaan kanser payudara berbeza antara organisasi perubatan, dan pakar mengatakan wanita yang berisiko lebih tinggi disebabkan kepadatan payudara harus berbincang dengan doktor mereka kaedah dan kekerapan pemeriksaan yang paling sesuai.

“Saya fikir ia sangat penting untuk semua orang faham – dan ini adalah doktor, jururawat, wanita itu sendiri – bahawa saringan bukanlah satu saiz yang sesuai dengan semua cadangan. Kami tidak boleh hanya membuat satu cadangan umum kepada seluruh penduduk kerana setiap wanita mempunyai tahap risiko yang berbeza untuk menghidap kanser payudara, “kata Oratz.

Bagi hampir satu pertiga wanita dengan tisu payudara padat yang melaporkan tiada apa yang boleh mereka lakukan untuk mencegah kanser payudara, pakar mengatakan terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan risiko anda.

“Mengekalkan gaya hidup aktif, sihat dan meminimumkan penggunaan alkohol menangani beberapa faktor yang boleh diubah suai. Penyusuan susu ibu boleh mengurangkan risiko. Sebaliknya, penggunaan terapi penggantian hormon meningkatkan risiko kanser payudara,” kata Dr Puneet Singh, pakar onkologi pembedahan payudara di Pusat Kanser MD Anderson yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Para penyelidik menambah bahawa terdapat ubat-ubatan yang diluluskan, seperti tamoxifen, yang boleh diberikan kepada mereka yang berisiko meningkat dengan ketara yang boleh mengurangkan peluang kanser payudara sebanyak kira-kira separuh.

Akhir sekali, doktor kanser payudara mengatakan bahawa sebagai tambahan kepada pemeriksaan yang sesuai, mengetahui faktor risiko anda dan menyokong diri anda boleh menjadi alat yang berkuasa dalam mencegah dan mengesan kanser payudara.

“Pada mana-mana umur, jika mana-mana wanita berasa tidak selesa tentang sesuatu yang berlaku pada payudaranya, jika dia mengalami ketidakselesaan, perasan perubahan pada payudara, bawa perkara itu kepada doktor anda dan pastikan ia dinilai dan jangan biarkan seseorang hanya menepis kamu,” kata Oratz.

We want to thank the author of this article for this remarkable material

Ramai wanita memandang rendah kepadatan payudara sebagai faktor risiko kanser payudara, kajian menunjukkan | CNN


Take a look at our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/