Rancangan sedang dijalankan untuk meningkatkan ujian monkeypox jika wabak berkembang dengan cepat

Puluhan makmal kesihatan awam di seluruh negara kini menggunakan ujian yang lebih umum untuk orthopoxvirus, kategori yang lebih besar yang termasuk monyetpox, cacar dan virus lain. Dua syarikat bioteknologi, Roche dan Abbott, telah mengumumkan rancangan untuk melancarkan ujian PCR monkeypox, walaupun pada masa ini, kit ujian mereka adalah untuk penyelidikan sahaja.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS berkata ia sedang meneroka cara untuk mendapatkan ujian khusus cacar monyet ke negeri-negeri.

Terdapat 74 makmal merentasi 46 negeri — sebahagian daripada rangkaian yang dikenali sebagai Rangkaian Tindak Balas Makmal — yang “menggunakan ujian yang diluluskan FDA untuk orthopoxvirus,” kata Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky pada Khamis.

Kapasiti semasa adalah sekitar 7,000 daripada ujian ini setiap minggu, dengan potensi untuk berkembang jika perlu.

Dr. Amesh Adalja, sarjana kanan di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins di Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg, berkata banyak kapasiti itu “ditubuhkan sebagai tindak balas kepada ancaman senjata biologi, dan cacar adalah virus orthopox yang paling membimbangkan. “

Ujian yang CDC lakukan adalah lebih khusus untuk virus monkeypox, dan agensi itu juga boleh menyusun sampel secara genetik. Contohnya, dengan melihat kod genetik virus pesakit AS yang pertama — seorang lelaki di Massachusetts yang baru-baru melancong ke Kanada — penyelidik dapat melihat bahawa kes cacar monyetnya hampir sepadan dengan kes di Portugal. .

Walau bagaimanapun, Dr. Jennifer McQuiston, doktor haiwan dan timbalan pengarah Bahagian Patogen dan Patologi Akibat Tinggi CDC, menggariskan bahawa ujian yang dijalankan di CDC sebenarnya tidak diperlukan untuk penjagaan pesakit.

“Ujian orthopox yang disediakan adalah ujian yang boleh diambil tindakan,” katanya.

Pakar mengatakan bahawa tindakan mungkin termasuk mengasingkan pesakit, menyediakan rawatan dan vaksin, dan pengesanan kenalan untuk menentukan siapa lagi yang mungkin terdedah kepada virus itu.

Angka global hepatitis mendadak dan misteri pada kanak-kanak meningkat kepada 650 kes

Oleh kerana virus orthopox lain tidak merebak di negara yang tidak endemik seperti AS, seseorang boleh mengandaikan bahawa ujian orthopox positif di sini sememangnya monkeypox, menurut Adalja.

Negara seperti Sepanyol telah beralih untuk memasukkan kes positif ortopoks sebagai kes cacar monyet yang disahkan dalam kiraan mereka. The Penjejak CDC kes AS menyenaraikan “jumlah kes monkeypox/orthopoxvirus yang disahkan.”

“Saya fikir lebih banyak ujian diagnostik yang lebih dekat dengan pesakit adalah lebih baik. Ujian komersial adalah lebih baik,” kata Adalja. “Tetapi hakikatnya, tiada virus orthopox lain di luar sana sekarang.”

Dia tidak percaya bahawa kekurangan ujian khusus cacar monyet menghalang tindak balas kesihatan awam “kerana ortopox-positif [case] akan menjadi cacar monyet sehingga terbukti sebaliknya dalam senario yang kita hadapi sekarang.”

Beliau menambah bahawa ini adalah situasi yang sangat berbeza daripada ujian Covid-19 yang tersandung pada tahun 2020, ketika dunia berhadapan dengan novel coronavirus tanpa alternatif ujian utama, bermakna ia sering sukar untuk membezakan Covid-19 selain daripada virus pernafasan lain seperti. demam. Monkeypox, sebaliknya, telah kami ketahui selama beberapa dekad, dan ada rancangan yang telah ditetapkan.

“Ia tidak sama dengan Covid,” kata Adalja.

Mengenal pasti cacar monyet

Cacar monyet jarang berlaku di luar negara endemik, dan ia tidak berjangkit seperti virus seperti Covid-19, Menurut CDC. Manusia mungkin dijangkiti oleh haiwan, tetapi manusia juga boleh menjangkiti satu sama lain melalui sentuhan kulit ke kulit; titisan pernafasan yang besar, yang cenderung bergerak tidak lebih daripada beberapa kaki; atau sentuhan dengan benda yang tercemar oleh lesi kulit, seperti tempat tidur.

Gejala cacar monyet boleh termasuk demam, sakit kepala, sakit otot dan nodus limfa yang bengkak. Ciri penyakit ini adalah ruam yang mengakibatkan lesi atau pustula. Ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, selalunya di tempat seperti muka, tangan dan kaki. Dalam wabak semasa, beberapa kes telah menyebabkan luka di kawasan kemaluan atau pangkal paha, menurut pegawai kesihatan.

Proses untuk mengenal pasti kes monkeypox di Amerika Syarikat bermula dengan seseorang menyedari kemungkinan gejala dan mendapatkan rawatan perubatan. Pembekal mereka boleh menghubungi jabatan kesihatan tempatan atau negeri untuk mengumpul spesimen untuk ujian ortopox, kata Chris Mangal, pengarah kesediaan dan tindak balas kesihatan awam di Persatuan Makmal Kesihatan Awam.

Pada masa ini, CDC mengesyorkan pengumpulan dua spesimen — sapuan lesi.

“Apabila mereka menjalankan ujian itu, dan jika ujian itu kembali positif, mereka akan melaporkan anggapan positif untuk bukan variola orthopoxvirus. Dan anggapan positif itu sebenarnya cukup baik — itu, digabungkan dengan apa yang anda lihat dari segi pesakit pembentangan — untuk memberi mereka rasa bahawa ‘kita harus mengambil tindakan kesihatan awam di sini,’ ” kata Mangal.

AS menawarkan vaksin kepada orang tertentu yang terdedah kepada cacar monyet. Inilah yang perlu anda ketahui

Spesimen kedua dan keputusan ujian dihantar ke CDC untuk ujiannya sendiri.

“CDC dan makmal kesihatan awam sebenarnya bekerja rapat, berganding bahu, dalam ujian ini,” kata Mangal.

Semasa wabak cacar monyet, proses untuk ujian pengesahan telah “cukup baik untuk fasa yang kita hadapi sekarang” kerana tidak terdapat bilangan kes yang tinggi, katanya.

“Jika kita masuk ke dalam senario di mana kita melihat bilangan kes cacar monyet yang jauh lebih tinggi, saya percaya bahawa CDC kemudiannya akan bekerjasama dengan [US Food and Drug Administration] dan makmal kesihatan awam untuk memastikan mereka mempunyai keupayaan pengesahan ini,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat beberapa senario yang boleh berlaku jika itu berlaku.

“Kita boleh mempunyai makmal kesihatan awam yang membangunkan ujian makmal mereka sendiri,” kata Mangal. “Jika ini meningkat kepada senario kecemasan, sama seperti Covid, makmal boleh bekerja melalui FDA untuk mendapatkan kebenaran penggunaan kecemasan untuk ujian pengesahan.”

Tetapi secara keseluruhan, Mangal berkata, dia tidak melihat wabak semasa berkembang menjadi kecemasan besar. Bagi orang awam, “menjadi pendapat saya bahawa mereka tidak seharusnya terlalu bimbang,” katanya.

Apakah cacar monyet, gejala dan ancaman kepada anda?

Kapasiti semasa untuk ujian monkeypox adalah “bukan kebimbangan kesihatan awam yang utama” secara umum, kata Adalja, tetapi masih ada ruang untuk ia bergerak lebih pantas atau tersedia secara lebih meluas.

“Alangkah bagusnya jika Quest dan LabCorp boleh melakukannya. Alangkah bagusnya jika ada kit yang boleh dimasukkan oleh orang ramai di klinik jangkitan kelamin untuk mendiagnosis secara pasti,” katanya. “Tetapi saya tidak fikir sekarang anda menghalang tindak balas kesihatan awam, hanya kerana tiada virus orthopox lain yang beredar.”

Walaupun CDC mengalihkan ujian khusus monkeypox ke makmal kesihatan awam negeri, mendapatkan keputusan pengesahan mungkin mengambil masa, tambah Adalja.

“Walaupun kita bercakap tentang makmal kesihatan awam negeri dan ahli Rangkaian Tindak Balas Makmal CDC yang dapat melakukan PCR ortodoks, ia masih merupakan langkah — ia masih melibatkan kertas kerja, ia masih melibatkan membuat panggilan telefon, yang menghalang orang ramai daripada melakukan ia, yang mempunyai ketinggalan,” kata Adalja.

“Jika anda bekerja di klinik STD di beberapa bandar dan anda mempunyai kit itu di sana, atau anda mempunyai makmal yang betul-betul di bandar anda melakukannya, itu menjadikannya lebih mudah,” katanya.

Rancangan untuk ujian PCR monkeypox

Ujian PCR monkeypox yang dirancang Roche dan Abbott adalah berasingan daripada rancangan CDC.

Tiada yang menerima lampu hijau daripada FDA, dan kedua-dua syarikat berkata minggu lalu bahawa ujian mereka bertujuan untuk “kegunaan penyelidikan” — walaupun mereka membuka pintu untuk menangani keperluan ujian masa depan.

Walaupun ia tidak menjadi keperluan untuk mengembangkan ujian di negara seperti AS, langkah ini boleh memberi manfaat kepada negara lain, termasuk negara di Barat dan Afrika Tengah di mana virus monkeypox telah lama menjadi endemik.

“Sesetengah negara miskin sumber di mana penyakit ini adalah endemik kadangkala mempunyai laluan yang lebih jelas untuk mendapatkan ujian ini di tangan orang ramai berbanding di Amerika Syarikat, di mana terdapat begitu banyak peraturan dan sangat sukar untuk melakukan ujian titik penjagaan, “kata Adalja.

“Saya rasa ada kelebihan untuk menjalani ujian ini di negara endemik supaya orang ramai boleh mendapatkan diagnosis dengan cepat,” tambahnya. “Anda boleh menemui wabak dengan lebih cepat. Anda boleh menggunakan vaksin cacar dengan lebih cepat untuk cacar monyet.”

We wish to say thanks to the writer of this short article for this amazing material

Rancangan sedang dijalankan untuk meningkatkan ujian monkeypox jika wabak berkembang dengan cepat


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/