Rangsangan Saraf Menggalakkan Penyelesaian Keradangan – Berita Neurosains

Ringkasan: Rangsangan elektrik saraf vagus menggalakkan penyembuhan pada mereka yang mengalami keradangan akut dengan mengalihkan keseimbangan antara molekul keradangan dan anti-radang.

Sumber: Institut Karolinska

Sistem saraf dikenali untuk berkomunikasi dengan sistem imun dan mengawal keradangan dalam badan. Penyelidik di Karolinska Institutet di Sweden kini menunjukkan bagaimana pengaktifan elektrik saraf tertentu boleh menggalakkan penyembuhan dalam keradangan akut.

Penemuan itu, yang diterbitkan dalam jurnal PNASmembuka cara baharu untuk mempercepatkan penyelesaian keradangan.

Cara badan mengawal keradangan hanya sebahagiannya difahami. Kajian terdahulu oleh kumpulan Peder Olofsson di Karolinska Institutet dan kumpulan penyelidikan lain telah menunjukkan bahawa rangsangan elektrik saraf vagus boleh mengurangkan keradangan.

Rangsangan saraf sedemikian telah digunakan dengan hasil yang menggalakkan dalam kajian klinikal pesakit dengan penyakit radang usus dan artritis reumatoid. Walau bagaimanapun, bagaimana isyarat saraf mengawal resolusi aktif keradangan tidak jelas.

“Kami kini telah mengkaji kesan isyarat antara saraf dan sel imun pada tahap molekul,” kata April S. Caravaca, seorang penyelidik dalam kumpulan Peder Olofsson di Jabatan Perubatan, Solna, Karolinska Institutet dan Pusat Stockholm untuk Perubatan Bioelektronik di MedTechLabs .

“Pemahaman yang lebih baik tentang mekanisme ini akan membolehkan aplikasi yang lebih tepat yang memanfaatkan sistem saraf untuk mengawal keradangan.”

Para penyelidik menunjukkan bahawa rangsangan elektrik saraf vagus dalam keradangan mengalihkan keseimbangan antara molekul anti-radang radang dan khusus, yang menggalakkan penyembuhan.

“Keradangan dan penyelesaiannya memainkan peranan penting dalam pelbagai penyakit biasa, termasuk penyakit autoimun dan penyakit kardiovaskular,” kata Peder Olofsson.

“Penemuan kami memberikan pandangan tentang bagaimana sistem saraf boleh mempercepatkan penyelesaian keradangan dengan mengaktifkan laluan isyarat yang ditentukan.”

Para penyelidik akan terus mengkaji bagaimana saraf mengawal penyembuhan keradangan dengan lebih terperinci. Imej berada dalam domain awam

Para penyelidik akan terus mengkaji bagaimana saraf mengawal penyembuhan keradangan dengan lebih terperinci.

“Saraf vagus hanyalah salah satu daripada banyak saraf yang mengawal sistem imun. Kami akan terus memetakan rangkaian saraf yang mengawal keradangan pada peringkat molekul dan mengkaji bagaimana isyarat ini terlibat dalam perkembangan penyakit, “kata Dr Olofsson.

“Kami berharap penyelidikan ini akan memberikan pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana keradangan patologi dapat diselesaikan, dan menyumbang kepada rawatan yang lebih berkesan untuk banyak penyakit radang, seperti aterosklerosis dan reumatik.”

Pembiayaan: Kajian itu disokong oleh geran daripada Yayasan Knut dan Alice Wallenberg, Majlis Penyelidikan Sweden, Yayasan Jantung-Paru Sweden, MedTechLabs dan Novo Nordisk. Peder Olofsson memegang saham dalam Emune AB. Pengarang bersama Jesmond Dalli ialah pengasas dan ketua penyelidikan di Resolomics Ltd.

Mengenai berita penyelidikan rangsangan dan keradangan otak ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Institut Karolinska
Hubungi: Pejabat Akhbar – Institut Karolinska
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Rangsangan saraf vagus menggalakkan penyelesaian keradangan dengan mekanisme yang melibatkan Alox15 dan memerlukan subunit α7nAChR” oleh April S. Caravaca et al. PNAS


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan kepala dan otak seorang wanita

Rangsangan saraf vagus menggalakkan penyelesaian keradangan dengan mekanisme yang melibatkan Alox15 dan memerlukan subunit α7nAChR

Keradangan yang tidak dapat diselesaikan mendasari pelbagai penyakit radang kronik, dan pecutan terapeutik penyelesaian keradangan boleh meningkatkan hasil.

Refleks saraf mengawal keamatan keradangan (contohnya, melalui isyarat dalam saraf vagus), tetapi sama ada pengaktifan saraf vagus menggalakkan penyelesaian keradangan dalam vivo tidak diketahui.

Untuk menyiasat perkara ini, tikus telah menjalani rangsangan saraf vagus elektrik (VNS) atau pembedahan palsu pada peringkat serviks diikuti oleh peritonitis yang disebabkan oleh zymosan.

Tempoh resolusi keradangan telah dikurangkan dengan ketara dan eferositosis meningkat dengan ketara pada tikus yang dirawat dengan VNS berbanding dengan sham. Metabolilipidomics mediator lipid (LM) mendedahkan bahawa tikus yang dirawat dengan VNS mempunyai tahap mediator penyelesaian khusus (SPM) yang lebih tinggi, terutamanya daripada metabolom omega-3 docosahexaenoic (DHA) dan docosapentaenoic (n-3 DPA), dalam eksudat peritoneal.

VNS juga mengalihkan nisbah antara proinflamasi dan proresolving LMs ke arah profil proresolving, tetapi kesan oleh VNS ini disongsangkan dalam tikus kekurangan 12/15-lipoxgenase (Alox15), enzim utama dalam biosintesis SPM ini.

Pengurangan nombor neutrofil yang dimediasi VNS yang ketara dalam eksudat peritoneal tidak terdapat pada tikus yang kekurangan dalam subunit reseptor asetilkolin kolinergik α7-nikotinik (α7nAChR), komponen penting dalam refleks keradangan.

Oleh itu, VNS meningkatkan tahap tempatan SPM dan mempercepatkan resolusi keradangan dalam peritonitis yang disebabkan oleh zymosan dengan mekanisme yang melibatkan Alox15 dan memerlukan α7nAChR.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding material

Rangsangan Saraf Menggalakkan Penyelesaian Keradangan – Berita Neurosains


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/