Risiko diabetes meningkat selepas COVID, kajian besar-besaran mendapati

Orang yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 berisiko mendapat diagnosis diabetes.Kredit: Bruna Prado/AP/Shutterstock

Orang yang mendapat COVID-19 mempunyai risiko lebih besar untuk menghidap diabetes sehingga setahun kemudian, walaupun selepas jangkitan ringan SARS-CoV-2, berbanding mereka yang tidak pernah menghidap penyakit itu, satu kajian besar-besaran1 daripada hampir 200,000 orang menunjukkan.

Penyelidikan itu, diterbitkan dalam Diabetes Lancet & Endokrinologi awal bulan ini, adalah salah satu daripada jumlah kajian yang semakin meningkat2 menunjukkan bahawa COVID-19 boleh meningkatkan risiko diabetes seseorang, beberapa bulan selepas jangkitan.

“Apabila seluruh wabak ini surut, kita akan ditinggalkan dengan warisan wabak ini – warisan penyakit kronik” yang sistem penjagaan kesihatan tidak bersedia, kata pengarang bersama kajian Ziyad Al-Aly, ketua penyelidik untuk Hal Ehwal Veteran (VA) Sistem Penjagaan Kesihatan St Louis di Missouri.

Risiko diperbesarkan

Al-Aly dan Yan Xie, ahli epidemiologi juga di Sistem Penjagaan Kesihatan VA St Louis, melihat rekod perubatan lebih 180,000 orang yang terselamat lebih daripada sebulan selepas dijangkiti COVID-19. Mereka membandingkannya dengan rekod daripada dua kumpulan, yang masing-masing terdiri daripada kira-kira empat juta orang tanpa jangkitan SARS-CoV-2 yang telah menggunakan sistem penjagaan kesihatan VA, sama ada sebelum atau semasa wabak itu. Pasangan itu sebelum ini menggunakan kaedah yang sama untuk menunjukkan bahawa COVID-19 meningkatkan risiko penyakit buah pinggang3, kegagalan jantung dan strok4.

Analisis terbaharu mendapati bahawa orang yang menghidap COVID-19 adalah kira-kira 40% lebih berkemungkinan menghidap diabetes sehingga setahun kemudian berbanding veteran dalam kumpulan kawalan. Ini bermakna bagi setiap 1,000 orang yang dikaji dalam setiap kumpulan, kira-kira 13 lagi individu dalam kumpulan COVID-19 telah didiagnosis menghidap diabetes. Hampir semua kes yang dikesan adalah diabetes jenis 2, di mana badan menjadi tahan atau tidak menghasilkan insulin yang mencukupi.

Peluang untuk menghidap diabetes meningkat dengan peningkatan keterukan COVID-19. Orang yang dimasukkan ke hospital atau dimasukkan ke rawatan rapi mempunyai kira-kira tiga kali ganda risiko berbanding individu kawalan yang tidak mempunyai COVID-19.

Malah orang yang mempunyai jangkitan ringan dan tiada faktor risiko sebelumnya untuk diabetes telah meningkatkan kemungkinan mengalami keadaan kronik, kata Al-Aly. Daripada pesakit COVID-19 yang mengelak daripada dimasukkan ke hospital, 8 orang tambahan daripada setiap 1,000 yang dikaji telah menghidap diabetes setahun kemudian berbanding dengan orang yang tidak dijangkiti. Orang yang mempunyai indeks jisim badan yang tinggi, ukuran obesiti – dan faktor risiko yang besar untuk diabetes jenis 2 – mempunyai lebih daripada dua kali ganda risiko menghidap diabetes selepas jangkitan SARS-CoV-2.

Beban global

Memandangkan bilangan kes COVID-19 yang luar biasa di seluruh dunia — 480 juta kes yang disahkan dan semakin meningkat — peningkatan sederhana dalam risiko diabetes boleh sepadan dengan peningkatan drastik dalam bilangan orang yang didiagnosis dengan penyakit itu di seluruh dunia, jika trend yang diperhatikan adalah benar, kata Jonathan Shaw, ahli epidemiologi di Institut Jantung dan Diabetes Baker di Melbourne, Australia.

Tetapi penemuan itu mungkin tidak diterjemahkan kepada kumpulan orang lain. Veteran AS dalam kajian itu kebanyakannya lebih tua, lelaki kulit putih, kebanyakannya mengalami tekanan darah tinggi dan berat badan berlebihan, meletakkan mereka berisiko tinggi menghidap diabetes, kata Gideon Meyerowitz-Katz, ahli epidemiologi yang mengkaji diabetes di Universiti Wollongong di Australia . Tetapi risiko itu jauh lebih rendah pada orang muda, katanya, dan lebih tinggi dalam beberapa kumpulan etnik lain.

Dan ada kemungkinan bahawa sesetengah orang dalam kumpulan kawalan telah tidak dapat dikesan COVID-19 ringan atau tanpa gejala tetapi tidak pernah diuji, berpotensi memesongkan data, tambah Al-Aly.

Faktor lain juga mungkin menyumbang kepada peningkatan ketara dalam diabetes dalam kalangan orang yang pulih daripada COVID-19, kata Shaw. Kes diabetes yang sedia ada mungkin tidak dapat dikesan sehingga orang ramai mendapatkan rawatan perubatan untuk COVID-19.

Punca yang sukar difahami

Pada awal pandemik, penyelidik menimbulkan kebimbangan berdasarkan laporan anekdot pada orang muda dan kanak-kanak bahawa SARS-CoV-2, seperti virus lain, mungkin merosakkan sel dalam pankreas yang menghasilkan insulin, mencetuskan diabetes jenis 1.

Tetapi data mengenai hubungan antara jangkitan SARS-CoV-2 dan kes diabetes jenis 1 yang baru didiagnosis kekal bercampur-campur. Beberapa kajian57 tidak menemui bukti bahawa penyakit itu menyebabkan peningkatan dalam kes diabetes jenis 1 di kalangan orang dewasa atau kanak-kanak yang lebih muda. Dan kajian makmal yang diterbitkan pada bulan Februari juga mencabar idea bahawa SARS-COV-2 memusnahkan sel pankreas yang menghasilkan insulin8.

Persoalan yang berlarutan ialah sama ada perubahan metabolik yang diperhatikan pada orang yang mempunyai COVID-19 berterusan selepas satu tahun. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menjelaskan trend jangka panjang dalam diabetes permulaan baru pada peringkat populasi dan untuk memisahkan apa yang mungkin menyebabkannya, kata Shaw.

We would like to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Risiko diabetes meningkat selepas COVID, kajian besar-besaran mendapati


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/