Risiko Jangkitan BA.5 di kalangan Orang yang Terdedah kepada Varian SARS-CoV-2 Terdahulu | NEJM

Kepada Editor:

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, omicron (B.1.1.529) menjadi varian dominan bagi sindrom pernafasan akut teruk coronavirus 2 (SARS-CoV-2), memaparkan beberapa tahap pengelakan imun.1 Subvarian omikron awal, BA.1 dan BA.2, sedang dipindahkan secara progresif oleh BA.5 di banyak negara, mungkin disebabkan oleh kebolehtransmisian yang lebih besar dan pengelakan separa imuniti yang disebabkan oleh BA.1- dan BA.2.2,3 Perlindungan yang diberikan oleh BA.1 terhadap jangkitan oleh subvarian BA.5 adalah kritikal kerana vaksin yang disesuaikan di bawah ujian klinikal adalah berdasarkan BA.1.

Portugal adalah salah satu negara pertama yang terjejas oleh penguasaan BA.5. Kami menggunakan pendaftaran penyakit koronavirus kebangsaan 2019 (Covid-19) (SINAVE) untuk mengira risiko jangkitan BA.5 dalam kalangan orang yang mempunyai jangkitan yang didokumenkan dengan varian terdahulu, termasuk BA.1 dan BA.2. Pendaftaran termasuk semua kes yang dilaporkan di negara ini, tanpa mengira persembahan klinikal.

nejmc2209479 f1Kesan Perlindungan Jangkitan SARS-CoV-2 Sebelumnya terhadap Jangkitan dengan Subvarian Omicron BA.5.

Seperti yang ditunjukkan dalam Panel A, kami mengenal pasti tempoh (dalam warna yang berbeza) apabila satu varian diwakili dalam lebih daripada 90% sampel isolat (data daripada coronavirus sindrom pernafasan akut teruk negara coronavirus 2 [SARS-CoV-2] pengawasan kepelbagaian genetik4). Tempoh dalam kelabu mewakili masa apabila lebih daripada satu varian sedang dalam edaran. Memandangkan peralihan yang agak perlahan antara penguasaan oleh subvarian omikron BA.1 dan penguasaan oleh subvarian omikron BA.2, kami mengumpulkan BA.1 dan BA.2 dalam analisis. Kami tidak memasukkan sesiapa yang dijangkiti dalam 90 hari sebelum penguasaan oleh subvarian omicron BA.5. Panel B menunjukkan keberkesanan perlindungan terhadap jangkitan semasa tempoh penguasaan BA.5 (mulai 1 Jun 2022) di kalangan orang yang mempunyai satu jangkitan dalam tempoh penguasaan varian yang berbeza, seperti yang diwakili dalam Panel A, berbanding dengan orang tanpa sebarang jangkitan yang didokumenkan sehingga 1 Jun. Orang yang mempunyai dua jangkitan sebelum 1 Jun tidak termasuk dalam kajian. š™ø bar mewakili 95% selang keyakinan.

Pengawasan genetik SARS-CoV-2 kebangsaan mengenal pasti tempoh apabila varian berbeza mewakili lebih daripada 90% pencilan.4 Kami mengenal pasti semua orang yang mempunyai jangkitan pertama dalam tempoh penguasaan setiap varian, untuk mengira risiko jangkitan mereka semasa tempoh penguasaan BA.5 (Rajah 1A). Kami mengumpulkan BA.1 dan BA.2 kerana peralihan yang perlahan antara dua subvarian dalam populasi. Akhir sekali, kami mengira risiko jangkitan BA.5 untuk populasi yang tidak mempunyai sebarang jangkitan yang didokumenkan sebelum penguasaan BA.5 (1 Jun 2022).

Kami mendapati bahawa jangkitan SARS-CoV-2 sebelum ini mempunyai kesan perlindungan terhadap jangkitan BA.5 (Rajah 1B dan Jadual S1 dalam Lampiran Tambahan, tersedia dengan teks penuh surat ini di NEJM.org), dan perlindungan ini adalah maksimum untuk jangkitan sebelumnya dengan BA.1 atau BA.2. Data ini harus dipertimbangkan dalam konteks jangkitan terobosan dalam populasi yang sangat divaksinasi, memandangkan di Portugal lebih daripada 98% daripada populasi kajian menyelesaikan siri vaksinasi utama sebelum 2022.

Reka bentuk kajian tidak boleh menghapuskan semua pengacau (lihat bahagian Perbincangan dalam Lampiran Tambahan). Di samping itu, satu had adalah kesan yang diduga penurunan imun dalam populasi dengan imuniti hibrid (jangkitan dan vaksinasi sebelumnya). Kami mendapati bahawa jangkitan BA.1 atau BA.2 pada orang yang divaksin memberikan perlindungan yang lebih tinggi terhadap BA.5 berbanding jangkitan dengan varian pra-omikron, sejajar dengan laporan terbaru dengan reka bentuk ujian-negatif.5 Walau bagaimanapun, jangkitan BA.1 atau BA.2 berlaku lebih dekat dengan tempoh penguasaan BA.5 daripada jangkitan dengan varian sebelumnya. Terdapat persepsi bahawa perlindungan yang diberikan oleh jangkitan BA.1 atau BA.2 terdahulu adalah sangat rendah, memandangkan bilangan jangkitan BA.5 yang tinggi di kalangan orang yang mempunyai jangkitan BA.1 atau BA.2 sebelumnya. Data kami menunjukkan bahawa persepsi ini mungkin adalah akibat daripada kumpulan besar orang dengan jangkitan BA.1 atau BA.2 berbanding jangkitan oleh subvarian lain, dan ia tidak disokong oleh data.

Secara keseluruhannya, kami mendapati bahawa jangkitan terobosan dengan subvarian BA.5 adalah kurang berkemungkinan dalam kalangan orang yang mempunyai sejarah jangkitan SARS-CoV-2 sebelumnya dalam populasi yang sangat divaksinasi, terutamanya untuk jangkitan BA.1 atau BA.2 sebelumnya, berbanding dalam kalangan orang yang tidak dijangkiti. .

JoĆ£o Malato, M.Sc.
Instituto de Medicina Molecular JoĆ£o Lobo Antunes, Lisbon, Portugal

Ruy M. Ribeiro, D.Phil.
Makmal Kebangsaan Los Alamos, Los Alamos, NM

Pedro P. Leite, MD
Pedro Casaca, MD
EugƩnia Fernandes, Ph.D.
DireĆ§Ć£o Geral da SaĆŗde, Lisbon, Portugal

Carlos Antunes, Ph.D.
Universidade de Lisboa, Lisbon, Portugal

VƔlter R. Fonseca, MD, Ph.D.
DireĆ§Ć£o Geral da SaĆŗde, Lisbon, Portugal

Manuel C. Gomes, Ph.D.
Universidade de Lisboa, Lisbon, Portugal

Luis Graca, MD, D.Phil.
Instituto de Medicina Molecular JoĆ£o Lobo Antunes, Lisbon, Portugal
[emailĀ protected]

Disokong oleh Kesatuan Eropah Horizon 2020 program penyelidikan dan inovasi (nombor projek ERA, 952377ā€“iSTARS) dan oleh FundaĆ§Ć£o untuk CiĆŖncia dan Tecnologia melalui 081_596653860 dan PTDC/MAT-APL/31602/2017 dan melalui Institut Kesihatan Negara geran R01-AI116868.

Borang pendedahan yang disediakan oleh pengarang boleh didapati dengan teks penuh surat ini di NEJM.org.

Surat ini diterbitkan pada 31 Ogos 2022, di NEJM.org.

Dr. Gomes dan Graca menyumbang sama kepada surat ini.

  1. 1. Qu P, Faraone J, Evans JP, et al. Peneutralan subvarian SARS-CoV-2 omicron BA.4/5 dan BA.2.12.1. N Engl J Med 2022;386:25262528.

  2. 2. Yu J, Collier AY, Rowe M, et al. Peneutralan varian omicron BA.1 dan BA.2 SARS-CoV-2. N Engl J Med 2022;386:15791580.

  3. 3. Cao Y, Yisimayi A, Jian F, et al. BA.2.12.1, BA.4 dan BA.5 melarikan diri antibodi yang ditimbulkan oleh jangkitan omicron. alam semula jadi 2022;608:593602.

  4. 4. Instituto Nacional de SaĆŗde Doutor Ricardo Jorge. Kepelbagaian genetik novel coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) di Portugal. (Dalam bahasa Portugis) 2022 (https://insaflu.insa.pt/covid19).

  5. 5. Altarawneh HN, Chemaitelly H, Ayoub HH, et al. Perlindungan jangkitan semula jadi SARS-CoV-2 terhadap jangkitan semula dengan subvarian omicron BA.4 atau BA.5. Julai 12, 2022 (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.07.11.22277448v1). pracetak.

We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome material

Risiko Jangkitan BA.5 di kalangan Orang yang Terdedah kepada Varian SARS-CoV-2 Terdahulu | NEJM


Check out our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/