Risiko wabak selesema melanda China dibiarkan terdedah oleh penetapan sifar-Covid

Pegawai kesihatan China memberi amaran bahawa tumpuan negara untuk membasmi Covid-19 menyebabkan negara tidak bersedia menghadapi kemungkinan wabak selesema yang berisiko membunuh puluhan ribu rakyat.

Atas arahan Presiden Xi Jinping, dasar kesihatan awam telah mengutamakan kawalan Covid berbanding semua penyakit lain tanpa mengira tahap keterukannya.

“China telah melabur begitu banyak sumber kesihatan dalam menjinakkan Covid sehingga pihak berkuasa tidak mempunyai kapasiti untuk menangani penyakit berjangkit lain,” kata Yanzhong Huang, seorang felo di Majlis Perhubungan Luar di New York.

Sesetengah pihak berkuasa kesihatan amat mengambil berat tentang wabak selesema di selatan China. Seorang pegawai di Shantou, sebuah bandar di selatan wilayah Guangdong, di mana selesema bermusim merebak, memberitahu Financial Times bahawa kerajaan tempatan masih mengutamakan pencegahan Covid atas suntikan selesema, walaupun sudah beberapa bulan sejak kes Covid disahkan di bandar itu.

“Kami mempunyai sumber yang terhad dan mesti melaburkannya dalam bidang yang paling penting,” kata pegawai itu, yang meminta untuk tidak dikenali kerana sensitiviti yang menyelubungi perkara kesihatan awam.

Bila Xi mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Tetap Politburo, badan paling berkuasa parti Komunis China, pada Mei, beliau memberi amaran bahawa “kita mesti berjuang menentang ucapan dan perbuatan yang memutarbelit, mempersoalkan atau menolak garis panduan dan dasar anti-wabak”.

Menurut data rasmi, jumlah penerima suntikan selesema China mencecah rekod 57.7 juta orang pada 2020 sebelum menjunam kepada hanya 2.1 juta tahun lepas. Sebaliknya, lebih daripada 1.1 bilion orang telah menerima sekurang-kurangnya dua jelingan Covid.

Bercakap pada seminar pada 17 Jun, Wang Dayan, ketua jabatan influenza Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, memberi amaran bahawa virus Influenza A yang sangat menular berisiko meletakkan sistem kesihatan di bawah “tekanan yang ketara” menjelang akhir tahun.

Pakar kesihatan juga bimbang bahawa penutupan yang kerap dilakukan di seluruh negara telah menjejaskan imuniti semula jadi orang terhadap selesema dan penyakit berjangkit lain.

Pengasingan sosial, yang boleh bertahan selama berbulan-bulan dalam sekatan yang melampau seperti yang dikenakan ke atas Shanghai tahun ini, mengurangkan pendedahan orang ramai kepada penyakit rutin, yang membantu mereka menangkis jangkitan selesema yang berpotensi berbahaya.

“Musim selesema yang akan datang mungkin lebih teruk daripada gelombang sebelumnya kerana kekurangan pendedahan kepada virus lama menyebabkan sistem imun manusia kurang berupaya untuk menangkis yang baru,” kata Jin Dongyan, pakar virologi di Universiti Hong Kong.

Pentadbiran Xi tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa ia akan menyederhanakan dasar sifar Covid yang ketat walaupun dalam menghadapi semakin banyak bukti bahawa virulensi virus itu semakin berkurangan. Pada 18 Jun, CDC China menerbitkan kajian terhadap 33,000 orang dimasukkan ke hospital selepas dijangkiti varian Omicron. Hanya 22 pesakit menjadi sakit teruk.

Pelbagai kajian akademik meletakkan kematian berkaitan influenza negara, diketuai oleh orang tua, pada 90,000 hingga 200,000 setahun. Itu berbanding dengan lebih 5,200 kematian rasmi Covid akibat pandemik yang meletus lebih dua tahun lalu.

Laporan tambahan oleh Tom Mitchell di Singapura

We would love to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Risiko wabak selesema melanda China dibiarkan terdedah oleh penetapan sifar-Covid


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/