RSV bertanggungjawab untuk 1 dalam 50 kematian kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, anggaran kajian | CNNCNN

Satu kajian baru menganggarkan bahawa 1 dalam 50 kematian kanak-kanak yang sihat di bawah umur 5 tahun di seluruh dunia adalah disebabkan oleh virus biasa yang sedang meningkat di AS: virus sinsitial respiratori, atau RSV. Dan di negara berpendapatan tinggi, 1 daripada 56 bayi yang dilahirkan tepat pada masanya dan sihat akan dimasukkan ke hospital dengan RSV pada tahun pertama kehidupan, menurut anggaran penyelidik.

Virus itu diketahui sangat berbahaya untuk bayi pramatang dan rapuh dari segi perubatan, tetapi ia menyebabkan “beban besar penyakit pada bayi di seluruh dunia,” tulis pengarang kajian itu, yang diterbitkan Khamis dalam jurnal Lancet Respiratory Medicine.

Penyelidikan lain telah mengkaji bilangan kanak-kanak dengan keadaan sedia ada yang dimasukkan ke hospital dengan RSV, tetapi kajian baharu itu adalah salah satu yang pertama melihat bilangan kanak-kanak yang sihat.

“Ini adalah bayi berisiko paling rendah yang dimasukkan ke hospital untuk ini, jadi sebenarnya, jumlahnya jauh lebih tinggi daripada yang saya fikir sesetengah orang akan meneka,” kata pengarang bersama kajian Dr Louis Bont, seorang profesor penyakit berjangkit pediatrik di Hospital Kanak-kanak Wilhelmina di Pusat Perubatan Universiti Utrecht di Belanda. Bont juga merupakan pengerusi pengasas yayasan ReSViNET, sebuah organisasi bukan untung yang berdedikasi untuk mengurangkan beban global jangkitan RSV.

Anggaran itu berdasarkan kajian yang melihat jumlah kes RSV dalam 9,154 bayi yang dilahirkan antara Julai 2017 dan April 2020 yang diikuti untuk tahun pertama kehidupan. Bayi-bayi itu mendapat penjagaan di pusat kesihatan di seluruh Eropah.

Kira-kira 1 dalam 1,000 kanak-kanak dalam kajian itu dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi untuk mendapatkan bantuan pernafasan daripada ventilator mekanikal. Penjagaan ini penting: Di bahagian dunia yang kekurangan penjagaan hospital, risiko kematian adalah ketara.

“Sebahagian besar kematian dengan RSV berlaku di negara membangun,” kata Bont. “Di negara maju, kematian sangat jarang berlaku, dan jika ia berlaku, ia hanya berlaku pada mereka yang mempunyai komorbiditi yang teruk. Tetapi di kebanyakan tempat di dunia, tiada unit rawatan rapi.”

Di peringkat global, RSV ialah punca kedua utama kematian semasa tahun pertama kehidupan kanak-kanak, selepas malaria. Antara 100,000 dan 200,000 bayi mati akibat virus itu setiap tahun, kata Bont.

Terdapat lebih sedikit kematian RSV di negara berpendapatan tinggi, tetapi virus itu masih menyebabkan morbiditi yang besar, malah kemasukan ke hospital boleh memberi kesan yang serius, kata Dr Kristina Deeter, pengerusi pediatrik di University of Nevada, Reno dan pegawai perubatan khusus untuk pediatrik. penjagaan kritikal di Kumpulan Perubatan Pediatrix.

“Sama ada itu hanya masalah psikososial traumatik, emosi selepas dimasukkan ke hospital atau mempunyai paru-paru yang lebih terdedah – anda boleh menghidap asma di kemudian hari, sebagai contoh, jika anda mengalami jangkitan yang sangat teruk pada usia muda – ia boleh merosakkan paru-paru anda secara kekal, ” kata Deeter, yang tidak terlibat dalam kajian baru itu. “Ia masih merupakan virus penting dalam dunia kita dan sesuatu yang sangat kita fokuskan. Ia seperti roti dan mentega ICU kanak-kanak.”

Penyedia penjagaan kesihatan tahu bahawa November hingga Mac adalah “musim virus” tradisional dan mereka mesti merancang sewajarnya untuk RSV dan masalah pernafasan lain.

Dr. Nicholas Holmes, naib presiden kanan dan ketua pegawai operasi di Hospital Kanak-kanak Rady di San Diego, berkata pegawai sentiasa pasti mempunyai ahli terapi pernafasan dan pakar perubatan yang mencukupi untuk menguruskan kemasukan kes.

Walaupun begitu, di hospital kanak-kanak terbesar di Pantai Barat, para pegawai perlu kreatif untuk mengikuti beban pesakit, kata Holmes.

“Satu perkara yang baru-baru ini kami laksanakan untuk membantu ialah kami mempunyai ramai doktor yang merupakan jururawat atau ahli terapi berlesen, atau pakar perubatan seperti saya, yang berperanan bukan klinikal dalam organisasi. Jadi kita melibatkan kakitangan berlesen itu kembali untuk membantu menyokong dan merapatkan jurang itu untuk menyokong jururawat kami, pakar perubatan yang berada dalam barisan terus menjaga pesakit,” kata Holmes.

Pada hari Rabu, Holmes berkata, melalui program Bantuan Tangan hospital, dia menghabiskan satu setengah jam di jabatan kecemasan daripada melakukan kerja biasa. Dia memeriksa keluarga dan pesakit, menyerahkan selimut dan pop buah. Ia memberinya peluang untuk melihat masalah dan memberi amaran kepada jururawat jika kanak-kanak semakin sakit dan memerlukan rawatan perubatan dengan segera.

“Ini membolehkan pasukan jururawat di kawasan triage untuk benar-benar memberi tumpuan kepada kanak-kanak yang paling sakit,” kata Holmes.

Walaupun tiada rawatan khusus untuk RSV pada bayi yang sihat, perkembangan terkini mengenai vaksin dan terapi bermakna bantuan mungkin sedang dalam perjalanan untuk hospital yang sibuk.

Hanya ada satu rawatan antibodi monoklonal untuk pesakit yang mempunyai keadaan sedia ada atau yang dilahirkan pramatang. Ia telah tersedia sejak 1998 dan telah membuat perbezaan yang ketara, kata Deeter.

“Apabila bayi pramatang mula menerimanya, jumlahnya menurun secara drastik,” katanya. “Amat jarang berlaku pada ketika ini untuk kami meletakkan bayi pada ventilator untuk RSV. Kumpulan kecil dan rapuh ini sangat dilindungi oleh suntikan itu; walau bagaimanapun, kami masih mempunyai beribu-ribu bayi yang datang yang tidak menerima suntikan yang masih memerlukan penjagaan sokongan, dan selalunya, mereka diuruskan tanpa sistem sokongan pernafasan.”

Terdapat perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa bayi untuk mencegah RSV, kata Dr. Priya Soni, penolong profesor penyakit berjangkit pediatrik di Pusat Perubatan Cedars Sinai. Ini adalah tingkah laku mudah yang biasa dilakukan oleh semua orang daripada pandemik Covid-19: Basuh tangan anda dengan bersih, tinggal di rumah jika anda sakit, dan pastikan permukaan bersih.

“Virus ini lebih tahan lasak pada permukaan yang keras, jadi membersihkan permukaan tersebut dan mencuci tangan sangat berkesan dengan RSV, serta mengehadkan pendedahan kanak-kanak kepada rembesan pernafasan dan titisan yang dijangkiti secara keseluruhan,” kata Soni, yang’ t terlibat dalam penyelidikan baru.

Penemuan kajian mengenai bilangan kanak-kanak yang mendapat RSV pada bulan pertama kehidupan menunjukkan betapa pentingnya untuk mempunyai strategi imunisasi untuk wanita hamil, katanya.

“Apa sahaja yang boleh kami lakukan untuk menutup jurang itu bagi bayi muda yang berada dalam tempoh enam bulan pertama kehidupan, yang mungkin benar-benar terdedah kepada jangkitan RSV itu, akan membantu,” kata Soni.

Di AS, empat vaksin RSV mungkin hampir disemak oleh FDA. Di peringkat global, lebih daripada sedozen sedang melalui ujian. Rawatan pencegahan untuk jangkitan saluran pernafasan bawah yang disebabkan oleh RSV mendapat kebenaran daripada Suruhanjaya Eropah minggu lepas.

Perkembangan ini boleh menjadi pengubah permainan, kata pakar.

“Setiap pakar pediatrik yang saya kenali sentiasa bekerja keras semasa Krismas. Kami sentiasa dibanjiri pesakit RSV setiap tahun,” kata Bont. “Tahun ini atau tahun depan boleh menjadi kali terakhir kita benar-benar melihatnya, kerana ia benar-benar boleh menghalang sebahagian besar jangkitan teruk.”

We want to give thanks to the writer of this write-up for this amazing web content

RSV bertanggungjawab untuk 1 dalam 50 kematian kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, anggaran kajian | CNN


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/