RSV pada kanak-kanak: Gejala, rawatan dan perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa | CNNCNN

Pada bulan September, seorang bayi berusia 8 bulan datang ke pejabat Dr. Juanita Mora di Chicago dengan jangkitan yang tidak dijangka doktor akan jumpa selama dua bulan lagi: RSV.

Seperti rakan sebayanya di seluruh negara, pakar alahan dan imunologi telah merawat anak-anak kecil dengan virus seperti selsema ini sebelum musim biasanya bermula.

“Kami melihat jangkitan RSV berleluasa di seluruh negara,” kata Mora.

Hampir semua kanak-kanak menangkap RSV pada satu ketika sebelum mereka mencapai usia 2 tahun, AS Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berkata. Kebanyakan orang dewasa yang menangkapnya mempunyai penyakit ringan; bagi mereka yang berumur atau yang mempunyai penyakit jantung atau paru-paru kronik atau sistem imun yang lemah, boleh bahaya. Tetapi RSV boleh menjadi rumit terutamanya untuk bayi dan kanak-kanak.

Mora, jurucakap perubatan sukarelawan untuk Persatuan Paru-paru Amerika, berkata ia penting untuk ibu bapa, penjaga dan penjagaan anak. pekerja untuk mengetahui perkara yang perlu diperhatikan dengan RSV, yang bermaksud virus pernafasan syncytial. Dengan cara itu, mereka tahu sama ada kanak-kanak yang sakit boleh dirawat di rumah atau perlu ke hospital.

“Jabatan kecemasan semakin dibanjiri dengan semua kanak-kanak yang sakit ini, jadi kami mahu ibu bapa tahu mereka boleh pergi ke pakar pediatrik mereka dan menjalani ujian untuk RSV, influenza dan juga Covid-19,” kata Mora.

Inilah perkara lain yang perlu diketahui oleh ibu bapa di tengah-tengah lonjakan penyakit pernafasan.

Bagi kebanyakan orang, RSV menyebabkan penyakit ringan yang boleh diuruskan di rumah.

Secara purata, jangkitan berlangsung lima hari hingga beberapa minggu, dan selalunya akan hilang pergi sendiri, CDC berkata. Kadangkala, batuk boleh berlarutan sehingga empat minggu, kata pakar pediatrik.

Gejala mungkin kelihatan seperti selesema biasa: hidung berair, selera makan berkurangan, batuk, bersin, demam dan semput. Bayi kecil mungkin kelihatan mudah marah atau lesu dan mengalami masalah bernafas.

Tidak setiap kanak-kanak akan mempunyai setiap gejala RSV yang berpotensi.

“Demam benar-benar terkena atau hilang dengan jangkitan RSV, terutamanya pada bayi muda,” kata Dr. Priya Soni, penolong profesor penyakit berjangkit pediatrik di Pusat Perubatan Cedars Sinai.

Ibu bapa harus memerhatikan sebarang perubahan dalam tingkah laku, katanya, termasuk mengambil masa yang lebih lama untuk makan atau tidak berminat dengan makanan langsung. Kanak-kanak juga boleh mengalami batuk yang teruk dan sedikit berdehit.

Ia juga penting untuk memerhatikan tanda-tanda bahawa anak anda sedang bergelut untuk bernafas atau bernafas dengan rusuk atau perut mereka – “gejala yang mungkin bertindih dengan banyak virus lain yang kita lihat kebangkitan semula,” tambah Soni.

Memandangkan bukan mudah untuk ibu bapa membezakan antara penyakit pernafasan seperti, katakan, RSV dan selesema, adalah baik untuk membawa anak yang sakit ke pakar pediatrik, yang boleh menjalankan ujian untuk menentukan puncanya.

“Anda mungkin perlu membawa bayi anda untuk dinilai lebih awal daripada kemudian,” kata Soni.

Apabila bercakap tentang RSV, ibu bapa harus berhati-hati jika anak-anak mereka masih bayi, bayi baru lahir, kanak-kanak yang mempunyai sistem imun yang lemah atau gangguan neuromuskular, dan mereka yang berumur di bawah 2 tahun dengan keadaan paru-paru dan jantung yang kronik, kata CDC.

“Ibu bapa harus benar-benar cerdik terhadap sebarang perubahan, seperti dalam aktiviti dan selera makan mereka, dan kemudian memberi perhatian khusus kepada sebarang tanda gangguan pernafasan,” kata Soni.

Ujian adalah penting kerana rawatan untuk perkara seperti selesema dan Covid-19 mungkin berbeza.

Tiada rawatan antivirus atau khusus untuk RSV seperti yang ada untuk selesema, mahupun vaksin. Tetapi jika anak anda sakit, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu.

Demam dan sakit boleh diuruskan dengan ubat penahan sakit bukan aspirin seperti acetaminophen atau ibuprofen. Juga pastikan anak anda minum cecair yang mencukupi.

“RSV boleh menyebabkan kanak-kanak sangat dehidrasi, terutamanya apabila mereka tidak makan atau minum, terutamanya apabila kita bercakap tentang bayi,” kata Mora. “Apabila mereka berhenti makan atau pengeluaran air kencing mereka telah berkurangan, mereka tidak mempunyai lampin basah yang banyak, ini adalah tanda mereka mungkin perlu pergi ke pakar pediatrik atau jabatan kecemasan.”

Bercakap dengan pakar pediatrik anda sebelum memberi anak anda apa-apa ubat selsema yang dijual bebas, yang kadangkala boleh mengandungi bahan yang tidak baik untuk kanak-kanak.

Pakar pediatrik anda akan memeriksa kadar pernafasan kanak-kanak – berapa cepat mereka bernafas – dan tahap oksigen mereka. Jika anak anda sangat sakit atau berisiko tinggi mendapat penyakit yang teruk, doktor mungkin mahu mereka pergi ke hospital.

“RSV boleh menjadi sangat berbahaya bagi sesetengah bayi dan kanak-kanak yang lebih muda, terutamanya mereka yang berumur kurang daripada 2 tahun,” kata Soni.

Mora berkata kesukaran bernafas adalah petanda bahawa kanak-kanak menghadapi masalah dengan virus ini. RSV boleh bertukar menjadi penyakit yang lebih serius seperti bronkiolitis atau radang paru-paru, dan itu boleh menyebabkan kegagalan pernafasan.

Jika anda melihat bahawa dada kanak-kanak bergerak ke atas dan ke bawah semasa mereka bernafas, jika batuk mereka tidak membenarkan mereka tidur atau jika ia semakin teruk, “itu mungkin tanda bahawa mereka perlu mendapatkan bantuan daripada pakar pediatrik mereka atau membawa mereka ke jabatan kecemasan, kerana mereka mungkin memerlukan oksigen tambahan, atau mereka mungkin memerlukan rawatan nebulisasi.”

Penganalisis perubatan CNN, Dr. Leana Wen berkata, kesukaran pernafasan ini – termasuk kepala terhuyung-huyung, hidung melebar atau merengus – adalah salah satu daripada dua tanda masalah utama dengan sebarang jangkitan pernafasan. Yang lain ialah dehidrasi. “Itu terutamanya terpakai kepada bayi dengan hidung tersumbat. Mereka mungkin tidak memberi makan.”

Kebanyakan penjagaan yang disediakan oleh kakitangan hospital adalah untuk membantu pernafasan.

“Kami menyediakan langkah sokongan untuk RSV dan kanak-kanak ini dengan oksigen, cecair IV dan terapi pernafasan, termasuk penyedutan,” kata Soni.

Tiub nipis mungkin perlu dimasukkan ke dalam paru-paru mereka untuk mengeluarkan lendir. Seorang kanak-kanak boleh mendapatkan oksigen tambahan melalui topeng atau melalui tiub yang melekat pada hidung mereka. Sesetengah kanak-kanak mungkin perlu menggunakan khemah oksigen. Mereka yang sangat bergelut mungkin memerlukan ventilator.

Sesetengah bayi juga mungkin perlu diberi makan melalui tiub.

Cara terbaik untuk mencegah jangkitan RSV, kata doktor, adalah dengan mengajar kanak-kanak batuk dan bersin ke dalam tisu atau ke siku mereka daripada tangan mereka. Juga cuba pastikan permukaan yang sering disentuh bersih.

Sekiranya penjaga atau adik-beradik yang lebih tua sakit, Mora berkata, mereka harus memakai topeng di sekeliling orang lain dan kerap mencuci tangan.

Dan yang paling penting, jika sesiapa yang sakit – kanak-kanak atau dewasa – mereka harus tinggal di rumah supaya mereka tidak menyebarkan penyakit.

Ada rawatan antibodi monoklonal untuk kanak-kanak yang berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk. Ia tidak tersedia untuk semua orang, tetapi ia boleh melindungi mereka yang paling terdedah. Ia datang dalam bentuk pukulan yang kanak-kanak boleh dapatkan setiap bulan semasa musim RSV biasa. Bercakap dengan doktor anda sama ada anak anda layak.

We want to thank the writer of this article for this awesome web content

RSV pada kanak-kanak: Gejala, rawatan dan perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa | CNN


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/