RSV, virus lain yang menyukarkan untuk mencari katil di hospital kanak-kanak

Komen

Hospital kanak-kanak berada di bawah tekanan di Amerika Syarikat kerana mereka menjaga bilangan kanak-kanak yang luar biasa tinggi yang dijangkiti RSV dan virus pernafasan lain.

Ini adalah contoh terbaharu bagaimana wabak itu telah mengubah corak penyakit pernafasan bermusim yang biasa, menafikan penangguhan untuk profesional penjagaan kesihatan menjelang musim sejuk yang berpotensi sibuk sebagai koronavirusinfluenza dan virus lain bertembung.

Virus syncytial pernafasan, penyebab biasa penyakit seperti selsema pada kanak-kanak kecil yang dikenali sebagai RSV, mula melonjak pada akhir musim panas, beberapa bulan sebelum musim biasa dari November hingga awal musim bunga. Bulan ini, Amerika Syarikat telah merekodkan kira-kira 5,000 kes seminggu, menurut data persekutuanyang setanding dengan tahun lalu tetapi jauh lebih tinggi daripada Oktober 2020, apabila lebih banyak sekatan coronavirus berkuat kuasa dan sangat sedikit orang yang mendapat RSV.

Hospital bimbang tentang RSV kanak-kanak tahun ini. Inilah yang perlu diketahui.

“Sangat sukar untuk mencari katil di hospital kanak-kanak — khususnya katil unit rawatan rapi untuk kanak-kanak yang menghidap radang paru-paru teruk atau RSV teruk kerana mereka kenyang,” kata Jesse Hackell, seorang doktor yang mempengerusikan jawatankuasa amalan dan perubatan ambulatori untuk American Academy of Pediatrics.

Hampir tiga perempat daripada katil hospital kanak-kanak telah diduduki, menurut data kesihatan persekutuan. Rhode Island, Daerah Columbia dan Delaware melaporkan lebih daripada 94 peratus katil kanak-kanak diduduki. Maine, Arizona, Texas, Kentucky, Oklahoma dan Missouri melaporkan antara 85 dan 90 peratus katil diduduki. Data adalah terhad kepada kemudahan yang melaporkan maklumat.

Beberapa hospital kanak-kanak di kawasan DC telah berada pada kapasiti untuk beberapa minggu; 18 kanak-kanak sedang menunggu a bilik di ICU pada hari Selasa di Children’s National di Daerah.

Realtor DC Kate Foster-Bankey lebih peka dengan RSV selepas dia mula mendengar daripada pelanggan yang anak-anak mereka dijangkiti virus itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini, termasuk seorang yang anaknya dimasukkan ke Children’s National.

Kemudian anak perempuannya Isabelle yang berusia 3 tahun jatuh sakit, menjadi lesu, mengadu degupan jantung yang cepat dan tidak makan. Mereka menunggu selama dua jam di ruang menunggu yang penuh sesak di pusat penjagaan segera kanak-kanak di mana Foster-Bankey, ibu kepada empat anak, biasa berjumpa dengan segelintir pesakit sahaja.

Semasa lawatan susulan pada hari Selasa, Isabelle telah diangkut dengan ambulans ke bilik kecemasan hospital kanak-kanak, di mana dia diuji positif untuk RSV dan terpaksa menunggu sehingga keesokan harinya untuk tidur.

“Bunyinya seperti dalam covid, kami memusnahkan penjagaan pediatrik kami,” kata Foster-Bankey, 41. “Kanak-kanak tidak sepatutnya menunggu di bilik menunggu bersama sekumpulan kanak-kanak lain yang sakit selama berjam-jam.”

Di Hospital Kanak-kanak Connecticut, bilik kecemasan sangat penuh sehingga pesakit sedang diuji di lorong. Remaja yang mengalami keretakan tulang dan apendisitis sedang dialihkan atau dipindahkan ke pusat jagaan dewasa untuk mewujudkan ruang tambahan untuk pesakit pernafasan. Pegawai hospital sedang mempertimbangkan kemungkinan mendapatkan bantuan Pengawal Kebangsaan untuk mendirikan khemah dan menjaga kemasukan pesakit.

Sepanjang sembilan hari yang lalu, 110 kanak-kanak yang menghidap RSV telah masuk ke bilik kecemasan, dan pada masa-masa sebanyak 25 kanak-kanak dengan RSV sedang menunggu untuk katil pesakit dalam, kata Juan Salazar, ketua doktor di Connecticut Children’s. Beliau berkata untuk pertama kalinya dalam kerjayanya, dia terpaksa memberi mandat kepada doktor dalam kepakaran lain seperti endokrinologi dan reumatologi bekerja dengan pesakit RSV — situasi yang mengingatkan pendekatan “semua tangan di atas dek” yang diambil oleh banyak hospital dewasa pada Mac 2020, apabila coronavirus mula melanda Amerika Syarikat.

“Sepanjang tempoh saya di sini, saya tidak pernah melihat perkara seperti ini,” kata Salazar, yang telah bekerja dalam penyakit berjangkit selama 30 tahun.

Selama beberapa dekad, ketakutan dan kegagalan dalam memburu vaksin RSV. Sekarang, kejayaan.

Salazar dan doktor lain berkata satu kemungkinan sebab peningkatan kes RSV ialah “bayi pandemik” yang dilahirkan dalam tempoh tiga tahun lalu telah dilindungi daripada patogen pernafasan akibat penjarakan sosial dan penutupan muka.

Salazar berkata teori lain mencadangkan kanak-kanak yang terdedah kepada covid-19 telah melemahkan sistem imun, walaupun mereka mempunyai kes tanpa gejala atau ringan. Walaupun bayi mempunyai kes tanpa gejala atau ringan, beliau berkata kemungkinan peratusan sel B yang melawan jangkitan mungkin telah menurun, mewujudkan “tahap imunosupresi tertentu” sama seperti mereka terkena jangkitan virus.

“Jadi virus itu telah menemui populasi yang sangat terdedah dan merebak dengan cepat,” kata Salazar.

Hospital Kanak-kanak Texas, pusat perubatan kanak-kanak terbesar di negara ini, mempunyai lebih 40 pesakit dalam RSV setakat hari Jumaat, dengan beberapa kanak-kanak dalam rawatan rapi.

James Versalovic, ketua pakar patologi di Texas Children’s, berkata lonjakan RSV di luar musim biasa boleh dikaitkan dengan cara virus pernafasan yang berbeza berinteraksi antara satu sama lain dan bagaimana wabak itu mengubah kanak-kanak yang dilahirkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Sistem imun dan imuniti mereka mungkin telah diubah dengan cara yang baru kita hargai,” katanya, sambil menambah bahawa wabak itu telah mengubah “corak kerentanan manusia kepada virus pernafasan.”

Covid menyebabkan selesema dan virus lain bertindak dengan cara yang tidak biasa

Hackell, dari American Academy of Pediatrics, berkata topeng semasa wabak hanya melambatkan corak jangkitan normal untuk patogen pernafasan. “Kami melihat lebih banyak kes pada satu masa di mana ia pernah tersebar,” katanya.

RSV, yang kebanyakannya menjangkiti bayi dan kanak-kanak sebelum wabak itu, kini telah dilihat pada kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun, kata Andrew Pavia, pakar penyakit berjangkit di Universiti Kesihatan Utah dan Hospital Kanak-kanak Rendah Intermountain.

Kebanyakan kes RSV dan penyakit pernafasan lain tidak memerlukan kemasukan ke hospital. Tetapi apabila begitu ramai kanak-kanak jatuh sakit sekaligus, walaupun peratusan kecil yang memerlukan penjagaan hospital boleh menyebabkan katil ekzos.

Elizabeth Murray, seorang doktor perubatan kecemasan kanak-kanak di Hospital Kanak-kanak Universiti Rochester-Golisano, berkata hospitalnya menerima antara 20 dan 30 pesakit lagi sehari kerana penyakit pernafasan. Kira-kira satu perlima pesakit mempunyai RSV. Ada yang tinggal di bahagian kecemasan atau kawasan selepas pembedahan dan bukannya mendapatkan bilik tradisional kerana hospital semakin penuh.

“Kami perlu menggunakan ruang dengan lebih kreatif,” kata Murray.

Marc Lashley, pakar pediatrik di New York’s Allied Physicians Group, salah satu organisasi pediatrik terbesar di negara ini, berkata amalan pediatriknya mengalami kejatuhan yang lebih sibuk kerana peningkatan kes RSV.

“Ia agak intensif buruh untuk menghalang mereka daripada hospital,” kata Lashley, mengesyorkan ibu bapa menyimpan anak-anak yang sakit di rumah untuk mengurangkan penyebaran penyakit dan tekanan pada sistem penjagaan kesihatan. “Kami tidak mahu kanak-kanak hidup dalam gelembung, tetapi kami mahu ibu bapa berhati-hati jika kanak-kanak mengalami simptom selsema, itulah cara RSV boleh bermula.”

Beberapa orang Amerika mendapat tangkapan covid yang dikemas kini sebelum lonjakan musim sejuk yang dijangkakan

Pakar juga telah mengambil berat tentang degil vaksin coronavirus yang rendah dan kadar penggalak pada kanak-kanak, ketika pihak berkuasa bersedia untuk kemasukan musim sejuk yang didorong oleh varian yang mahir menjangkiti orang walaupun tembakan dan jangkitan sebelumnya.

Walaupun kanak-kanak cenderung mempunyai kes covid-19 yang lebih ringan, hospital masih boleh dibelenggu oleh kes pediatrik semasa gelombang jangkitan besar-besaran apabila peratusan kecil kanak-kanak yang jatuh sakit teruk berjumlah ribuan.

Kakitangan di Intermountain Primary Children’s Hospital, yang berada pada kapasiti 92 peratus pada hari Jumaat, sedang bersiap sedia untuk menghadapi lonjakan RSV, selesema dan covid-19.

“Bahan-bahan sedia ada untuk ketiga-tiga gelombang bertindih,” kata Pavia.

Apabila coronavirus surut tahun lalu, virus lain meraung kembali

Itulah sebabnya pakar perubatan menguatkan rayuan mereka agar orang ramai mendapat vaksin influenza dan coronavirus — dan berhati-hati berbilang virus melanda serentak.

“Jika anda tidak diimunisasi dan anda dijangkiti, anda akan mendapat jangkitan yang lebih teruk,” kata Angela Myers, pengarah bahagian untuk penyakit berjangkit di Children’s Mercy Kansas City, yang juga mengalami peningkatan dalam kes RSV.

Bagi Foster-Bankey, yang anak perempuannya berusia 3 tahun dimasukkan ke hospital dengan RSV minggu ini, virus itu terbukti tidak dapat diramalkan.

Doktor telah bersedia untuk mengeluarkan Isabelle pada Khamis, tetapi paras oksigennya menurun secara mendadak dan dia hampir pengsan. Dia diletakkan pada sokongan oksigen semalaman dan mula pulih pada hari Jumaat, ceria selepas bermain dengan anak patung Elsa.

Selepas tiga malam di hospital, Isabelle dapat pulang ke rumah tepat pada waktunya untuk makan malam Jumaat. Kakak-kakaknya menyambut kepulangannya dengan ikat kepala labu baharu.

Jenna Portnoy menyumbang kepada laporan ini.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

RSV, virus lain yang menyukarkan untuk mencari katil di hospital kanak-kanak


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/