Saintis Menggunakan ‘Umur Tidur’ untuk Menyimpulkan Kesihatan Jangka Panjang – Berita Neurosains

Ringkasan: Umur tidur, umur yang diunjurkan yang berkorelasi dengan kesihatan tidur seseorang, mungkin menjadi peramal risiko kesihatan dan kematian secara keseluruhan.

Sumber: Stanford

Nombor bercerita. Daripada skor kredit anda hingga umur anda, metrik meramalkan pelbagai hasil, sama ada kemungkinan anda mendapat pinjaman atau risiko anda untuk penyakit jantung. Sekarang, penyelidik Perubatan Stanford telah menerangkan satu lagi metrik yang boleh meramalkan kematian. Ia dipanggil usia tidur.

Umur tidur ialah usia unjuran yang dikaitkan dengan kesihatan seseorang berdasarkan kualiti tidur mereka. Jadi sebagai contoh, jika anda menganalisis ciri tidur berpuluh-puluh orang berumur 55 tahun dan purata mereka, anda akan mempunyai idea tentang rupa tidur pada usia itu. Sebagai contoh, seseorang yang berumur 55 tahun dan tidur nyenyak sepanjang malam dengan kitaran REM berkualiti baik, secara teorinya, mungkin mempunyai umur tidur 45 tahun.

Pakar tidur Emmanuel Mignot, MD, Ph.D., dan rakan-rakannya menganalisis kira-kira 12,000 kajian, setiap satunya memfokuskan pada individu, yang melaporkan ciri tidur mereka—seperti pergerakan dagu dan kaki, pernafasan dan degupan jantung. Matlamat mereka adalah untuk membangunkan sistem yang menetapkan umur tidur seseorang dan, menggunakan pembelajaran mesin, mengenal pasti variasi dalam tidur yang paling berkait rapat dengan kematian.

Secara umumnya, orang tidur secara berbeza pada usia yang berbeza, dengan perubahan dalam kualiti tidur menjadi salah satu tanda penuaan yang pertama dan paling didokumentasikan dengan baik dan kesihatan yang buruk. Berita baik: Umur tidur tidak ditetapkan. Kami mempunyai kuasa untuk memperbaikinya.

Kajian yang diketuai oleh Mignot, Profesor Craig Reynolds dalam Perubatan Tidur di Perubatan Stanford, muncul pada 22 Julai di npj Perubatan Digital. Saya bercakap dengan Mignot, yang telah mengkaji tidur selama 30 tahun, tentang mengapa umur tidur adalah penting, bagaimana ia dikira dan apakah penemuan kajian membayangkan tentang kesihatan kita.

Mengapa belajar umur tidur?

Apabila anda tidur, anda terputus sambungan daripada input deria—sebaik-baiknya anda tidak diganggu oleh dunia luar yang bising atau lampu terang.

Semasa tidur, bukan sahaja otak yang menjalani program automatik, tetapi kadar jantung dan pernafasan juga berubah, dan variasi dalam ini boleh menjadi peramal awal gangguan kesihatan. Kita menghabiskan kira-kira satu pertiga daripada hidup kita untuk tidur, jadi ia merupakan komponen penting dalam kesejahteraan umum kita.

Umum mengetahui bahawa, dalam hampir semua gangguan, tidur adalah salah satu perkara pertama yang terganggu. Sebagai contoh, kira-kira lima atau 10 tahun sebelum gejala lain muncul pada pesakit penyakit Parkinson, gangguan tidur tertentu berlaku di mana pesakit bertindak ganas dalam mimpi, menjerit atau menumbuk ke dinding.

Apakah penemuan paling penting daripada kajian itu?

Penemuan utama kami ialah pemecahan tidur-apabila orang bangun beberapa kali sepanjang malam selama kurang daripada satu minit tanpa mengingatinya-adalah peramal kematian yang paling kuat.

Walaupun kami melihat pautan dalam data, bagaimana ia menyumbang kepada kematian tidak diketahui. Ini berbeza dengan seseorang yang menyedari bahawa mereka sedang bangun, yang berlaku semasa gangguan tidur seperti insomnia.

Menentukan mengapa pemecahan tidur sangat memudaratkan kesihatan adalah sesuatu yang kami merancang untuk mengkaji pada masa hadapan.

Bolehkah kita mengukur umur tidur kita sendiri? Bolehkah ia diperbaiki?

Kod ini tersedia untuk pakar perubatan dan penyelidik, tetapi orang biasa mungkin menghadapi masalah menjalankannya melalui komputer. Walau apa pun, ia bukan deterministik. Terdapat variasi yang sangat besar.

Walaupun anda mempunyai umur tidur yang lebih tua daripada umur kronologi anda, ini tidak bermakna risiko kematian anda akan menjadi lebih tinggi. Anda melihat orang ramai yang merokok dan meminum alkohol pada usia 90 tahun dan anda tertanya-tanya, “Bagaimanakah orang ini bertahan begitu lama?” Selalu ada variasi semula jadi yang besar.

Tidur dan bangun pada waktu biasa adalah kunci untuk meningkatkan tidur anda. Ini bermakna tidak terlalu tidur tetapi pastikan anda berehat sepenuhnya. Ia adalah jumlah yang berbeza untuk semua orang dan selalunya tingkap berbeza sedikit—contohnya, menjadi burung hantu malam berbanding burung awal.

Mendapat pendedahan cahaya yang padu—sebaik-baiknya dengan cahaya luar—pada siang hari, mengekalkan persekitaran tidur yang gelap pada waktu malam, bersenam secara kerap tetapi tidak terlalu dekat dengan waktu tidur, tidak meminum alkohol dan kafein pada waktu tidur, dan mengelakkan makan malam yang berat semuanya menyumbang kepada tidur yang sihat. Dan, sudah tentu, pastikan sebarang gangguan tidur dirawat.

Bagaimanakah anda mengira umur tidur dalam kajian ini?

Kami menggunakan program pembelajaran mesin untuk meramalkan umur tidur dengan memasukkan data kajian tidur dan umur setiap orang ke dalam program ini. Ini memberitahu kita rupa purata tidur pada usia tertentu.

Algoritma mengecam corak dalam data dan menggunakan maklumat tersebut untuk meramalkan umur tidur. Setelah algoritma telah dibina, kami boleh menggunakannya untuk menetapkan umur tidur tambahan. Bagi sesetengah orang, umur tidur mereka kelihatan jauh lebih tua daripada usia kronologi mereka.

Umur tidur ialah usia unjuran yang dikaitkan dengan kesihatan seseorang berdasarkan kualiti tidur mereka. Imej berada dalam domain awam

Kita boleh menggunakan perbezaan antara umur kronologi mereka dan umur tidur mereka untuk meramalkan kematian, berdasarkan idea bahawa umur tidur yang lebih tua adalah penunjuk masalah kesihatan. Dan, sememangnya, kami mendapati bahawa orang yang mempunyai umur tidur yang lebih tua berbanding usia sebenar mereka berada pada peningkatan risiko kematian, berdasarkan tidur pesakit yang kemudiannya meninggal dunia.

Daripada kajian lain, kita tahu bahawa tidur yang kurang baik terdapat dalam pelbagai keadaan seperti apnea tidur, neurodegeneration, obesiti dan sakit kronik. Bagaimana tidur yang buruk menyebabkan, memburukkan atau akibat daripada keadaan ini tidak diketahui.

Lihat juga

Ini menunjukkan seorang wanita sedang makan kentang goreng

Apakah langkah seterusnya dengan penyelidikan anda?

Saya berharap dapat menggunakan kajian tidur untuk meramal dan merawat penyakit dengan lebih baik sebelum ia menjelma menjadi kematian. Kajian ini melibatkan hanya 12,000 orang. Pada masa hadapan, kami akan cuba meramalkan kejadian serangan jantung, strok dan penyakit Alzheimer pada masa hadapan yang menyebabkan kematian.

Kami sedang bekerjasama dengan saintis dari Universiti Harvard untuk mengumpul 250,000 kajian tidur. Kebanyakan data dalam set yang lebih besar ini dikumpulkan 10 tahun yang lalu, membolehkan kami membuat ramalan kematian yang lebih baik.

Bolehkah anda bayangkan jika kita boleh menggunakan kajian tidur untuk meramalkan risiko serangan jantung seseorang dan kemudian menggunakan maklumat itu untuk memulakan campur tangan awal? Itu akan menjadi masalah besar.

Mengenai berita penyelidikan tidur dan kematian ini

Pengarang: Emily Moskal
Sumber: Stanford
Hubungi: Emily Moskal – Stanford
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Anggaran umur daripada kajian tidur menggunakan pembelajaran mendalam meramalkan jangka hayat” oleh Andreas Brink-Kjaer et al. npj Perubatan Digital


Abstrak

Anggaran umur daripada kajian tidur menggunakan pembelajaran mendalam meramalkan jangka hayat

Gangguan tidur meningkat dengan usia dan merupakan peramal kematian. Di sini, kami membentangkan rangkaian saraf dalam yang menganggarkan risiko umur dan kematian melalui polysomnograms (PSG).

Penuaan dimodelkan menggunakan 2500 PSG dan diuji dalam 10,699 PSG daripada lelaki dan wanita dalam tujuh kohort berbeza berumur antara 20 dan 90. Umur dianggarkan dengan ralat mutlak min 5.8 ± 1.6 tahun, manakala ukuran pemarkahan tidur asas mempunyai ralat 14.9 ± 6.29 tahun.

Selepas mengawal kovariat demografi, tidur dan kesihatan, setiap kenaikan 10 tahun dalam ralat anggaran umur (AEE) dikaitkan dengan peningkatan kadar kematian semua sebab sebanyak 29% (95% selang keyakinan: 20-39%). Peningkatan daripada -10 kepada +10 tahun dalam AEE diterjemahkan kepada jangka hayat yang berkurangan sebanyak 8.7 tahun (95% selang keyakinan: 6.1–11.4 tahun).

AEE yang lebih besar kebanyakannya dicerminkan dalam peningkatan pemecahan tidur, mencadangkan ini adalah biomarker penting kesihatan masa depan yang bebas daripada apnea tidur.

We wish to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Saintis Menggunakan ‘Umur Tidur’ untuk Menyimpulkan Kesihatan Jangka Panjang – Berita Neurosains


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/