Saiz Keluarga Boleh Mempengaruhi Fungsi Kognitif dalam Kehidupan Kemudian – Berita Neurosains

Ringkasan: Mempunyai tiga atau lebih anak dikaitkan dengan peningkatan risiko penurunan kognitif di kemudian hari.

Sumber: Universiti Columbia

Satu kajian baru di Columbia University Mailman School of Public Health, dan Robert Butler Columbia Aging Centre dan Université Paris-Dauphine-PSL, mendapati bahawa mempunyai tiga atau lebih berbanding dua kanak-kanak mempunyai kesan negatif terhadap kognisi lewat hayat.

Keputusan selanjutnya menunjukkan bahawa kesan ini paling kuat di Eropah Utara, di mana kesuburan yang lebih tinggi mengurangkan sumber kewangan tetapi tidak meningkatkan sumber sosial di rantau ini. Ini adalah yang pertama mengkaji kesan penyebab kesuburan yang tinggi pada kognisi lewat hayat.

Sehingga kini kesuburan tidak mendapat banyak perhatian sebagai peramal potensi kognisi lewat hayat berbanding dengan faktor lain, seperti pendidikan atau pekerjaan.

Penemuan diterbitkan dalam jurnal Demografi.

“Memahami faktor yang menyumbang kepada kognisi lewat hayat yang optimum adalah penting untuk memastikan penuaan yang berjaya di peringkat individu dan masyarakat—terutamanya di Eropah, di mana saiz keluarga telah mengecil dan populasi semakin tua dengan cepat,” kata Vegard Skirbekk, Ph.D., profesor penduduk dan kesihatan Keluarga di Columbia Mailman School.

“Bagi individu, kesihatan kognitif lewat hayat adalah penting untuk mengekalkan kemerdekaan dan aktif secara sosial dan produktif pada usia lewat. Bagi masyarakat, memastikan kesihatan kognitif penduduk yang lebih tua adalah penting untuk memanjangkan hayat kerja dan mengurangkan kos penjagaan kesihatan dan keperluan penjagaan,” kata Eric Bonsang, Ph.D., profesor ekonomi di Université Paris-Dauphine—PSL.

Para penyelidik menganalisis data daripada Tinjauan Kesihatan, Penuaan dan Persaraan di Eropah (SHARE) untuk mengkaji sejauh mana mempunyai tiga atau lebih kanak-kanak berbanding dua kanak-kanak memberi kesan kepada kognisi lewat hayat.

SHARE meninjau sampel wakil populasi yang lebih tua di 20 negara Eropah dan Israel termasuk Austria, Belgium, Croatia, Republik Czech, Denmark, Estonia, Perancis, Jerman, Greece, Hungary, Itali, Luxembourg, Belanda, Poland, Portugal, Slovenia, Sepanyol , Sweden dan Switzerland. Peserta berumur 65 tahun ke atas yang mempunyai sekurang-kurangnya dua anak kandung.

Berdasarkan kaedah ekonometrik lanjutan yang dapat memisahkan sebab akibat daripada persatuan mudah, bukti menunjukkan bahawa mempunyai tiga atau lebih berbanding dua kanak-kanak adalah berkaitan dengan kognisi lewat hayat yang lebih teruk. Mereka juga mendapati bahawa kesan ini adalah serupa untuk lelaki dan wanita.

Kesuburan boleh menjejaskan kognisi lewat hayat melalui beberapa laluan. Pertama, mempunyai anak tambahan sering menyebabkan kos kewangan yang besar, mengurangkan pendapatan keluarga dan meningkatkan kemungkinan jatuh di bawah paras kemiskinan, sekali gus mengurangkan taraf hidup semua ahli keluarga dan mungkin menyebabkan kebimbangan dan ketidaktentuan kewangan, yang boleh menyumbang kepada kemerosotan kognitif. .

Kedua, mempunyai anak tambahan secara sebabnya berkaitan dengan penyertaan pasaran buruh wanita yang lebih rendah, jam bekerja yang lebih sedikit dan pendapatan yang lebih rendah. Sebaliknya, penyertaan tenaga buruh—berbanding dengan persaraan—mempengaruhi fungsi kognitif secara positif di kalangan lelaki dan wanita.

Ketiga, mempunyai anak mengurangkan risiko pengasingan sosial dalam kalangan individu yang lebih tua yang merupakan faktor risiko utama untuk kecacatan kognitif dan demensia, dan sering meningkatkan tahap interaksi dan sokongan sosial, yang boleh melindungi daripada penurunan kognitif pada usia yang lebih tua.

Akhir sekali, mempunyai anak boleh menjadi tekanan, menjejaskan tingkah laku berisiko kesihatan dan menjejaskan perkembangan kognitif orang dewasa. Ibu bapa yang mempunyai lebih ramai anak boleh mengalami lebih banyak tekanan, mempunyai sedikit masa untuk berehat dan melabur dalam aktiviti riadah yang merangsang kognitif. Ini boleh membayangkan kekurangan tidur bagi ibu bapa.

“Kesan negatif mempunyai tiga atau lebih kanak-kanak terhadap fungsi kognitif tidak boleh diabaikan, ia bersamaan dengan 6.2 tahun penuaan,” kata Bonsang. Ia menunjukkan bahawa penurunan dalam bahagian orang Eropah yang mempunyai tiga atau lebih kanak-kanak mungkin mempunyai implikasi positif untuk kesihatan kognitif penduduk yang lebih tua.

“Memandangkan magnitud kesannya, kajian masa depan tentang kognisi lewat hayat juga harus meneliti kesuburan sebagai peramal bersama peramal yang lebih biasa dikaji, seperti pendidikan, pengalaman pekerjaan, senaman fizikal, dan kesihatan mental dan fizikal,” kata Skirbekk.

“Selain itu, kajian masa depan harus menangani potensi kesan tanpa anak atau mempunyai seorang anak pada kognisi lewat hayat. Kami juga memerlukan lebih banyak maklumat tentang jenis interaksi, sokongan dan konflik yang berlaku antara ibu bapa dan anak-anak, yang mungkin mempengaruhi hasil kognitif.”

Mengenai berita penyelidikan kognisi ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Columbia
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Columbia
Gambar: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Adakah Melahirkan Anak Mempengaruhi Kesihatan Kognitif dalam Kehidupan Kemudian? Bukti Daripada Pendekatan Pembolehubah Instrumental” oleh Eric Bonsang et al. Demografi


abstrak

Lihat juga

Adakah Melahirkan Anak Mempengaruhi Kesihatan Kognitif dalam Kehidupan Kemudian? Bukti Daripada Pendekatan Pembolehubah Instrumental

Kemerosotan kognitif adalah kebimbangan yang meluas apabila populasi semakin meningkat. Walau bagaimanapun, penuaan populasi sebahagiannya didorong oleh penurunan kesuburan, dan saiz keluarga mungkin mempengaruhi fungsi kognitif di kemudian hari. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa sejarah kesuburan dikaitkan dengan kognisi lewat hayat, tetapi sama ada hubungan itu bersebab masih tidak jelas.

Kami menggunakan pendekatan pembolehubah instrumental dan data daripada Tinjauan Kesihatan, Penuaan dan Persaraan di Eropah untuk memeriksa sama ada mempunyai tiga atau lebih berbanding dua kanak-kanak menjejaskan kognisi lewat hayat.

Ibu bapa selalunya lebih suka mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak lelaki dan seorang anak perempuan. Oleh itu, kami mengeksploitasi komposisi jantina dua kanak-kanak pertama sebagai sumber variasi eksogen dalam kebarangkalian mempunyai tiga atau lebih anak.

Keputusan menunjukkan bahawa mempunyai tiga atau lebih berbanding dua kanak-kanak mempunyai kesan negatif ke atas kognisi lewat hayat. Kesan ini paling kuat di Eropah Utara, mungkin kerana kesuburan yang lebih tinggi mengurangkan sumber kewangan namun tidak meningkatkan sumber sosial di rantau ini.

Kajian masa depan harus menangani potensi kesan tanpa anak atau mempunyai seorang anak pada kognisi lewat hayat dan meneroka mekanisme pengantara.

We want to thank the writer of this article for this remarkable material

Saiz Keluarga Boleh Mempengaruhi Fungsi Kognitif dalam Kehidupan Kemudian – Berita Neurosains


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/