Salah Satu Pembunuh Terbesar Di Dunia Semakin Meningkat Lagi

Ilustrasi perubatan bakteria Mycobacterium tuberculosis yang tahan dadah

Ilustrasi perubatan tahan dadah Mycobacterium tuberculosis bakteria
Ilustrasi: CDC/ Unit Penyelarasan dan Strategi Rintangan Antibiotik

Salah satu penyakit yang paling mematikan di dunia sekali lagi mendapat wap. Laporan baharu minggu ini oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa kes global tuberkulosis dan tuberkulosis tahan dadah meningkat pada 2021—lonjakan pertama sebegitu dalam beberapa tahun. Sebab utama kebangkitan semula adalah pandemik covid-19.

Berita buruk itu datang dari Laporan Tuberkulosis Global terkini WHO, dilepaskan Khamis. Menurut laporan itu, dianggarkan terdapat 10.6 juta orang yang jatuh sakit akibat penyakit bakteria pada 2021, iaitu peningkatan kes sebanyak 4.5% daripada 2020. Terdapat juga 1.6 juta kematian akibat batuk kering tahun lepas, termasuk hampir 200,000 kematian dalam kalangan orang. hidup dengan HIV. Menurut WHO, batuk kering adalah penyebab utama kematian ke-13 di seluruh dunia, dan yang kedua punca utama daripada mana-mana penyakit berjangkit tunggal, berikutan covid-19.

TB adalah disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis. Ia merebak antara manusia melalui udara dan biasanya menjejaskan paru-paru, walaupun bakteria boleh berhijrah ke bahagian lain badan. Kes TB akut biasanya mengakibatkan gejala pernafasan seperti sakit dada, menggigil, dan batuk darah. Tetapi jangkitan juga sering menjadi terpendam, tidak menyebabkan penyakit sehingga bertahun-tahun kemudian apabila sistem imun menjadi lemah atas sebab lain. pesakit HIV terutamanya terdedah kepada TB, kerana mereka lebih berkemungkinan untuk membangunkan kes akut yang mengancam nyawa.

Malah sebelum wabak itu muncul pada penghujung 2019, TB adalah salah satu sumber kesengsaraan dan kematian yang paling prolifik di dunia, dengan beban terbesar di bahagian Asia Tenggara dan Afrika. Tetapi terdapat kemajuan yang perlahan dalam mengurangkan kes aktif dari semasa ke semasa sehingga 2021. LSeperti banyak penyakit bakteria lain, rintangan antibiotik telah menjadi masalah serius dalam memerangi TB. Insiden TB tahan dadah meningkat sebanyak 3% tahun lepas, termasuk 450,000 kes yang tahan terhadap antibiotik rifampisin, satu daripada dua ubat barisan hadapan yang tersedia untuk merawat TB.

Pandemik itu dipercayai telah menyebabkan penurunan dalam orang yang mencari perkhidmatan penjagaan kesihatan yang boleh mendiagnosis dan merawat kes akut atau menghalang jangkitan TB terpendam daripada menjadi akut. Tetapi ia mungkin juga telah mengurangkan sumber kewangan yang biasanya didedikasikan untuk memerangi TB. Laporan itu menyatakan bahawa perbelanjaan global untuk perkhidmatan TB penting menurun daripada $6 bilion (USD) pada 2019 kepada $5.4 bilion pada 2021—kedua-duanya tidak memenuhi sasaran global sebanyak $13 bilion dalam perbelanjaan tahunan yang disyorkan oleh WHO.

There have been some modest successes in recent years. Most notably, governments surpassed the WHO’s target and provided preventive TB treatment to about 10 million people living with HIV between 2018 and 2022. But without more resources and effort from countries and other partners around the world, the progress against TB threatens to erode further, WHO experts warn.

The report provides important new evidence and makes a strong case on the need to join forces and urgently redouble efforts to get the TB response back-on-track to reach TB targets and save lives,” said Tereza Kasaeva, director of WHO’s Global TB Program, in a kenyataan.

We want to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

Salah Satu Pembunuh Terbesar Di Dunia Semakin Meningkat Lagi


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/