Sangat Mudah: Minum Lebih Banyak Teh Untuk Mengurangkan Risiko Mengalami Diabetes Jenis 2

Menurut kajian sistematik dan meta-analisis kajian termasuk lebih sejuta orang, empat atau lebih cawan teh hitam, hijau atau oolong setiap hari dikaitkan dengan risiko 17% lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2.

Minum banyak teh boleh mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2, mendapati kajian ke atas lebih sejuta orang dewasa.

Empat atau lebih cawan teh hitam, hijau atau oolong setiap hari dikaitkan dengan risiko 17% lebih rendah untuk menghidapi diabetes jenis 2.

Pengambilan sederhana teh hitam, hijau atau Oolong dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2 (T2D), menurut hasil kajian sistematik dan meta-analisis 19 kajian kohort yang melibatkan lebih 1 juta orang dewasa dari lapan negara. .

Penemuan menunjukkan bahawa minum sekurang-kurangnya empat cawan teh sehari dikaitkan dengan risiko T2D 17% lebih rendah dalam tempoh purata 10 tahun. Kajian itu akan dibentangkan pada Mesyuarat Tahunan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes (EASD) tahun ini di Stockholm, Sweden (19-23 September).

“Keputusan kami menarik kerana mereka mencadangkan bahawa orang ramai boleh melakukan sesuatu yang mudah seperti meminum empat cawan teh sehari untuk berpotensi mengurangkan risiko mereka menghidap diabetes jenis 2,” kata pengarang utama Xiaying Li dari Universiti Sains dan Teknologi Wuhan di China.

Teh mengandungi pelbagai antioksidan, anti-radang, dan sebatian antikarsinogenik teh. Walaupun sudah lama diketahui bahawa meminum teh secara kerap mungkin bermanfaat untuk kesihatan kerana sifat-sifat tersebut, kurang jelas hubungan antara minum teh dan risiko T2D. Kajian kohort dan analisis meta yang diterbitkan setakat ini telah melaporkan penemuan yang tidak konsisten.

Untuk menangani ketidakpastian ini, penyiasat menjalankan kajian kohort dan meta-analisis tindak balas dos untuk mentakrifkan dengan lebih baik hubungan antara penggunaan teh dan risiko masa depan T2D.

Lemon dan Teh Kayu Manis

Jika dibandingkan dengan orang dewasa yang tidak minum teh, mereka yang minum 1-3 cawan setiap hari mengurangkan risiko T2D sebanyak 4%. Lebih mengagumkan, mereka yang mengambil sekurang-kurangnya 4 cawan setiap hari mengurangkan risiko mereka sebanyak 17%.

Pertama, mereka mengkaji 5,199 orang dewasa (2583 lelaki, 2616 wanita) dengan purata umur 42 tahun dan tiada sejarah T2D dari China Health and Nutrition Survey (CHNS), yang diambil pada tahun 1997 dan diikuti sehingga 2009. CHNS ialah pusat berbilang kajian prospektif melihat ekonomi, isu sosiologi, dan kesihatan penduduk dari sembilan wilayah.

Pada peringkat awal, peserta mengisi soal selidik kekerapan makan dan minum. Mereka juga memberikan maklumat tentang faktor gaya hidup seperti senaman yang kerap, merokok, dan pengambilan alkohol. Secara keseluruhan, 2,379 (46%) peserta melaporkan minum teh. Menjelang akhir kajian, 522 (10%) peserta telah membangunkan T2D.

Penyelidik mendapati bahawa peminum teh mempunyai risiko yang sama untuk mengembangkan T2D berbanding bukan peminum selepas menyesuaikan faktor yang diketahui dikaitkan dengan peningkatan risiko T2D, seperti umur, jantina dan ketidakaktifan fizikal. Di samping itu, keputusan tidak berubah dengan ketara apabila dianalisis mengikut umur dan jantina, atau apabila peserta yang menghidap diabetes semasa 3 tahun pertama susulan dikecualikan.

Dalam langkah kajian seterusnya, para saintis melakukan semakan sistematik terhadap semua kajian kohort yang menyiasat minum teh dan risiko T2D pada orang dewasa (berumur 18 tahun atau lebih) sehingga September 2021. Secara keseluruhan, 19 kajian kohort melibatkan 1,076,311 peserta dari lapan negara. (China, Amerika Syarikat, Finland, Jepun, UK, Singapura, Belanda, dan Perancis) dimasukkan ke dalam meta-analisis tindak balas dos.

Mereka meneroka potensi kesan ke atas risiko T2D pelbagai jenis teh (teh hijau, teh oolong, dan teh hitam), kekerapan minum teh (kurang daripada 1 cawan/hari, 1-3 cawan/hari, dan 4 atau lebih cawan/hari), jantina (lelaki dan perempuan), dan lokasi kajian (Eropah dan Amerika, atau Asia).

Secara keseluruhan, meta-analisis mendapati perkaitan linear antara minum teh dan risiko T2D, dengan setiap cawan teh yang diambil setiap hari mengurangkan risiko mengembangkan T2D sekitar 1%.

Jika dibandingkan dengan orang dewasa yang tidak minum teh, mereka yang minum 1-3 cawan setiap hari mengurangkan risiko T2D sebanyak 4%. Lebih mengagumkan, mereka yang mengambil sekurang-kurangnya 4 cawan setiap hari mengurangkan risiko mereka sebanyak 17%.

Persatuan itu dikekalkan tanpa mengira jenis peserta teh yang minum, sama ada mereka lelaki atau perempuan, atau di mana mereka tinggal. Ini menunjukkan bahawa mungkin jumlah teh yang digunakan, bukannya faktor lain, yang memainkan peranan utama.

“Walaupun lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk menentukan dos dan mekanisme yang tepat di sebalik pemerhatian ini, penemuan kami mencadangkan bahawa minum teh bermanfaat dalam mengurangkan risiko diabetes jenis 2, tetapi hanya pada dos yang tinggi (sekurang-kurangnya 4 cawan sehari)” , kata Li.

Dia menambah, “Mungkin komponen tertentu dalam teh, seperti polifenol, boleh mengurangkan tahap glukosa darah, tetapi jumlah sebatian bioaktif yang mencukupi mungkin diperlukan untuk menjadi berkesan. Ia juga mungkin menjelaskan mengapa kami tidak menemui perkaitan antara minum teh dan diabetes jenis 2 dalam kajian kohort kami, kerana kami tidak melihat penggunaan teh yang lebih tinggi.

Teh oolong ialah teh tradisional Cina yang dibuat daripada tumbuhan yang sama digunakan untuk membuat teh hijau dan hitam. Perbezaannya ialah cara teh diproses—teh hijau tidak dibenarkan mengoksida dengan banyak, teh hitam dibenarkan mengoksida sehingga bertukar menjadi hitam, dan teh oolong sebahagiannya teroksida.

Walaupun penemuan penting, penulis mencatat bahawa kajian itu adalah pemerhatian. Oleh itu, ia tidak dapat membuktikan bahawa minum teh adalah punca pengurangan risiko T2D, walaupun menunjukkan bahawa ia adalah penyumbang yang berkemungkinan.

Selain itu, pasukan penyelidik menunjukkan beberapa kaveat, termasuk bahawa mereka bergantung pada penilaian subjektif terhadap kuantiti teh yang digunakan dan mereka tidak boleh menolak kemungkinan bahawa sisa pengacau oleh gaya hidup dan faktor fisiologi lain mungkin telah menjejaskan keputusan.

Kajian itu dibiayai oleh Projek Bakat Muda Suruhanjaya Kesihatan Provinsi Hubei, China; Projek Utama Penyelidikan Sains dan Teknologi Jabatan Pendidikan Wilayah Hubei, China; Yayasan Amal Diabetes Sanuo, China; dan Projek Rancangan Sains dan Teknologi Xiangyang, China.

We would love to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Sangat Mudah: Minum Lebih Banyak Teh Untuk Mengurangkan Risiko Mengalami Diabetes Jenis 2


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/