Sawan, croup, dan pengudaraan mekanikal: Kajian baru menunjukkan betapa teruknya Omicron boleh berlaku pada kanak-kanak yang tidak divaksinasi

Omicron telah mendapat reputasi sebagai agak ringan—pertukaran yang bagus, memandangkan ia dikatakan lebih daripada empat kali lebih mudah ditularkan daripada Delta.

Tetapi kajian yang diterbitkan kepada jurnal perubatan British Lancet minggu lepas mendapati bahawa Omicron BA.2, atau “stealth Omicron”—kini varian dominan di dunia—tidak selembut yang difikirkan, sekurang-kurangnya tidak pada kanak-kanak yang tidak divaksinasi.

Kajian ituyang masih belum disemak rakan sebaya, memeriksa rekod perubatan semua kanak-kanak Hong Kong berumur 0-11 tahun yang dimasukkan ke hospital dengan COVID semasa gelombang dominan Omicron BA.2, 5 Februari hingga 28 Februari, dan membandingkannya dengan rekod kanak-kanak yang telah dimasukkan ke hospital semasa dominasi varian COVID yang lain, serta dominasi influenza dan parainfluenza sebelum wabak itu.

Ia mendapati bahawa, dalam kalangan kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital dengan COVID semasa gelombang Omicron BA.2:

  • Kematian adalah lebih tinggi berbanding semasa varian COVID lain, influenza dan parainfluenza.

  • Kemasukan ICU Pediatrik adalah lebih tinggi berbanding semasa varian COVID dan influenza yang lain.

  • Kes komplikasi neurologi, termasuk sawan, meningkat jika dibandingkan dengan influenza dan parainfluenza.

  • Kadar daripada croup adalah lebih tinggi berbanding semasa varian COVID dan influenza yang lain.

  • Keperluan untuk pengudaraan mekanikal dan oksigen adalah lebih tinggi daripada semasa varian COVID lain dan selesema.

Kesimpulan penulis: Omicron BA.2 “tidak ringan, seperti yang terbukti dengan kematian dan komplikasi teruk kanak-kanak yang tidak dijangkiti dan tidak divaksinasi.”

Kadar COVID di Hong Kong adalah sangat rendah untuk dua tahun pertama pandemik, terima kasih kepada dasar “sifar COVID” kerajaan dengan campur tangan yang ketat. Seperti yang dilaporkan ABC News bulan lalu, wilayah itu adalah “kanak-kanak poster untuk kawalan COVID, setelah melalui tempoh yang panjang tahun lalu tanpa satu pun jangkitan yang dilaporkan.” Kini Omicron siluman sedang melanda negara, dan kadar kematiannya adalah yang tertinggi di dunia maju, mengikut ABC.

Vaksin tidak diluluskan untuk kanak-kanak di Hong Kong sehingga pertengahan Januari. Sebilangan besar kanak-kanak dalam kajian itu tidak pernah dijangkiti atau divaksinasi sebelum ini, menurut kajian itu, memberikan para saintis gambaran yang jarang berlaku pada kesan “stealth Omicron” pada populasi yang mempunyai sedikit atau tiada pendedahan sebelumnya kepada virus itu.

Paling teruk terjejas dalam kalangan populasi kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital di Hong Kong ialah mereka yang berumur 5 tahun ke atas, yang terdiri daripada 80% daripada 1,147 yang dimasukkan ke hospital pada bulan Februari. Daripada empat kematian yang berlaku, tiga daripada kanak-kanak itu berumur di bawah 5 tahun. Penyelidik membuat spekulasi bahawa kumpulan umur termuda di negara itu mungkin paling teruk terkena akibat kurangnya pendedahan kepada coronavirus bermusim lain sejak dua tahun lalu, selain daripada kekurangan vaksinasi.

Didalam ulasan bertajuk “Keterukan Omicron: lebih ringan tetapi tidak ringan,” diterbitkan dalam Lancet pada bulan Januari, dua pengarang yang bergabung dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan bahawa “populasi Afrika Selatan yang umumnya muda” menyaksikan lebih daripada 20% pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan Omicron mengalami “hasil klinikal yang teruk.” Populasi dengan tahap imuniti yang lebih rendah daripada vaksin atau jangkitan terdahulu boleh melihat kadar yang lebih tinggi, kata mereka.

“Laporan penyakit yang biasanya lebih ringan berikutan jangkitan dengan varian omicron berbanding delta di Afrika Selatan adalah menggalakkan, tetapi kita tidak seharusnya menganggap bahawa wabak varian omicron akan mempunyai kesan kesihatan yang rendah di tempat lain,” tulis mereka.

Kisah ini pada asalnya dipaparkan pada Fortune.com

We wish to thank the author of this article for this amazing web content

Sawan, croup, dan pengudaraan mekanikal: Kajian baru menunjukkan betapa teruknya Omicron boleh berlaku pada kanak-kanak yang tidak divaksinasi


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/