Saya berhenti mengambil kawalan kelahiran dan kehilangan gumpalan rambut: Ia adalah ‘neraka hidup’

Seorang wanita yang berkembang alopecia selepas menghentikan kawalan kelahiran hormon sedang berkongsi kisahnya — supaya orang lain boleh bersedia untuk mimpi ngeri itu.

Selepas mengambil kontraseptif oral selama 10 tahun, Chancey Sessions, dari Alabama, melepaskan pil pada bulan November.

Apa yang diikuti ialah keguguran rambut yang mengejutkan — 60% perlindungan dalam masa dua bulan sahaja — dan jaminan palsu doktor bahawa pemberhentian kawalan kelahiran tidak menyebabkan sebarang kerosakan pada badan.

“Lembu jantan–t. Saya benar-benar melalui kehidupan neraka selama empat bulan yang lalu,” katanya. “Setiap kali saya pergi ke doktor, mereka akan berkata, ‘Oh, kawalan kelahiran akan membantu ini.’ ‘Kawalan kelahiran anda kurang? Mari tingkatkan dos anda. Ia akan membantu ini.’”

Pada bulan Februari, dia menyiarkan TikTok pertamanya atas perkara. “Kawalan kelahiran tidak mengganggu anda seteruk itu …,” dia menulis melalui klip yang menunjukkan kulit kepalanya yang bertompok, yang kini mempunyai lebih daripada 9 juta tontonan.

Chancey Sessions memulakan “mimpi ngeri yang hidup” dengan kunci yang panjang dan sihat.
@chan.sessions

Sesi mendakwa dia segera kembali ke pakar sakit puan untuk melaporkan pengalaman traumatiknya. Tetapi doktor memberitahunya bahawa keguguran adalah perkara biasa – dan kemudian dilaporkan mencadangkan dia kembali menggunakan kawalan kelahiran.

“Saya benar-benar berasa seperti hidup saya akan berakhir,” Sessions memberitahu BuzzFeed. “Saya tahu sesuatu telah berlaku sebelum ia menjadi buruk, tetapi tiada sesiapa di sekeliling saya akan menganggap saya serius.”

“Ibu bapa mertua dan ibu bapa saya terus menyatakan ia disebabkan oleh tekanan, dan saya sangat marah kerana saya tahu bahawa ia sememangnya tidak,” katanya. “Saya berada di tengah-tengah salah satu detik paling gembira dalam hidup saya, pada bulan madu saya di Bora Bora dan Tahiti, apabila saya mula-mula perasan ada sesuatu yang tidak beres.”

didiagnosis dengan alopecia
Doktor memberitahu lelaki Alabama itu bahawa dia hanya mengalami pendarahan, yang merupakan perkara biasa apabila menghentikan kawalan kelahiran.
@chan.sessions
Sesi Chauncey
Rambut gugur yang disebabkan oleh kejutan hormon dipanggil telogen effluvium.
@chan.sessions
Gumpalan rambut
Pengguna TikTok menunjukkan gumpalan rambut yang gugur — dan pemulihannya — dalam satu siri kemas kini pada platform.
@chan.sessions
Menghentikan keguguran rambut kawalan kelahiran
Syukurlah kerana Sesi, rambutnya “tumbuh semula secepat ia gugur.”

@chan.sessions

Seorang pakar dermatologi memberitahu Sessions bahawa dia mengalami “kejutan hormon,” kerana ujian darah dan biopsi menentukan bahawa melepaskan kawalan kelahiran telah mencetuskan alopecia.

Sesi telah mengalami telogen effluvium, keadaan yang dicirikan oleh keguguran rambut yang berlaku berikutan peristiwa fisiologi traumatik – seperti menghentikan kontraseptif harian secara tiba-tiba – yang menyebabkan hormon menjadi terganggu. Nama itu merujuk kepada fasa rehat pertumbuhan rambut, dipanggil fasa telogen, yang kawalan kelahiran diketahui melambatkan ke tahap yang menyebabkan tindak balas apabila menyesuaikan semula dengan kitaran semula jadi badan.

Permulaan berlaku dalam tempoh dua hingga tiga bulan, mengikut Perpustakaan Perubatan Negara, selepas itu pertumbuhan semula bermula pada tiga hingga enam rama-rama, walaupun keguguran rambut boleh bertahan lebih lama dalam sesetengahnya.

“Saya bersyukur dengan jumlah rambut yang masih ada. Ia boleh menjadi lebih teruk. Saya telah melihat lebih teruk,” kata Sessions dalam video susulan. “Saya mempunyai tujuh hingga 10 tompok botak pada kulit kepala saya. Ya, saya telah memakai topi selama dua bulan kerana betapa buruknya rambut saya, dan saya bersyukur.”

Kerana takut dia akan kehilangan semua kuncinya, Sessions berkata dia membeli rambut palsu. Tetapi yang mengejutkannya, dia diperhatikan bahawa rambutnya “tumbuh semula secepat ia jatuh.”

“Ia adalah bulu pic pada bulan Februari, tetapi kini saya mempunyai rambut sepanjang 2 hingga 3 inci,” katanya kepada BuzzFeed.

“Ia bukan apa-apa untuk digembar-gemburkan,” katanya dalam kemas kini Mei TikTok. “Ia sangat kecil … Tetapi itu sahaja sangat menghiburkan saya.”

We would love to say thanks to the writer of this article for this incredible content

Saya berhenti mengambil kawalan kelahiran dan kehilangan gumpalan rambut: Ia adalah ‘neraka hidup’


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/