Saya seorang Ahli Farmasi, dan Ini Ubat OTC yang Saya Tidak Akan Ambil — Kehidupan Terbaik

Ditugaskan dengan kaunseling pesakit tentang keselamatan semasa mendispens ubat, ahli farmasi adalah pakar dalam selok-belok kedua-dua preskripsi dan ubat bebas kaunter (OTC).. Oleh itu, mereka sangat mahir dalam produk yang boleh menyebabkan kesan sampingan, mencetuskan interaksi atau mengiklankan tuntutan kesihatan yang meragukan.

Sudah tentu, cerapan tersebut berguna bukan sahaja semasa menasihati orang lain—ia juga memaklumkan keputusan kesihatan peribadi setiap ahli farmasi. Itulah sebabnya kami menumpukan perhatian pada kabinet ubat ahli farmasi itu sendiri. Kami bercakap dengan Inna LukyanovskyPharmD, a pengamal perubatan berfungsi dan pakar kesihatan usus, untuk mengetahui ubat OTC yang dia tidak akan ambil. Teruskan membaca untuk mengetahui empat ubat yang dikatakan dielakkan oleh Lukyanovsky, dan mengapa rawatan tertentu ini tidak sesuai untuknya.

BACA INI SETERUSNYA: 4 Ubat Popular Yang Tidak Akan Dilindungi oleh Medicare.

Satu ubat Lukyanovsky berkata dia tidak akan mengambil adalah Tums, antasid yang popular digunakan merawat pedih ulu hati, sakit perut, atau senak. Dia mengatakan itu kerana “mereka penuh dengan bahan tambahan yang tidak menguntungkan dan warna tiruan yang menghasilkan tindak balas alahan pada kulit saya,” dan menambah bahawa mereka boleh “menyebabkan pedih ulu hati yang melantun.”

Sebaliknya, dia menggunakan nutraseutikal yang dikenali sebagai deglycyrrhizinated licorice (DGL), herba anti-radang yang kadangkala digunakan untuk meredakan gejala pedih ulu hati.

BACA INI SETERUSNYA: Jika Anda Mendapat Meds Daripada CVS atau Walgreens, Bersedialah Menghadapi Kekurangan Ini.

Kotak Nexium di kedai
Shutterstock

Nexium dan Prilosec tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai perencat pam proton (PPI), yang berfungsi untuk merawat gejala refluks dengan mengurangkan jumlah asid dalam lapisan perut. Lukyanovsky memetik pelbagai sebab untuk menjauhkan diri daripada produk tertentu ini: bukan sahaja mereka “tidak sampai ke punca” masalah, mereka juga menghasilkan kekurangan vitamin dan “memerlukan proses penyapihan yang betul untuk menghentikannya.”

Dia menambah bahawa penyelidik telah mencatatkan “peningkatan kanser perut yang dikaitkan dengan penggunaan PPI yang berpanjangan”-risiko yang dilihatnya sebagai mengatasi sebarang faedah yang mungkin.

Susu magnesia
Shutterstock

Lukyanovsky juga melangkau julap tertentu yang dijual bebas, “seperti susu magnesia.” Dia mencatat bahawa seperti yang lain Ubat OTC, ini selalunya mengandungi warna dan perisa tiruan. Sebaliknya, Lukyanovsky mengesyorkan mencuba “pilihan yang lebih bersih dengan suplemen magnesium,” memetik magnesium sitrat sebagai contoh.

Pakar dari Penerbitan Kesihatan Harvard berkongsi amaran mereka sendiri mengenai julap berasaskan magnesium. “Jangan mengambil lebih daripada jumlah julap yang disyorkan ini, atau gunakannya untuk jangka panjang, kerana ia boleh membuang kimia anda,” tulis mereka. Mereka memberi amaran bahawa orang yang mempunyai keadaan asas mungkin mempunyai risiko kesan sampingan yang lebih tinggi. “Digabungkan dengan kegagalan buah pinggang atau jantung yang kurang berprestasi, julap osmotik masin boleh berbahaya,” kata pakar mereka.

Jika anda mengalami salah satu daripada keadaan ini, berbincang dengan doktor atau ahli farmasi untuk mengetahui tentang pilihan yang mungkin paling selamat untuk anda.

Untuk lebih banyak berita kesihatan dihantar terus ke peti masuk anda, mendaftar untuk surat berita harian kami.

Semburan hidung Afrin
Shutterstock

Semburan hidung Afrin ialah dekongestan yang digunakan untuk merawat simptom selsema dan alahan—dan Lukyanovsky berkata dia membuat langkah untuk mengetepikan produk tertentu ini.

“Titisan hidung Afrin boleh menghasilkan kesan kelegaan sementara, tetapi kemudian menyebabkan lebih banyak kesesakan lantunan yang sukar untuk ditendang,” dia memberi amaran. Walaupun gejala ini disenaraikan pada label, ramai orang tidak menyedari bahawa semburan hidung boleh mempunyai kesan ini, dan terperangkap dalam kitaran yang berpanjangan. kesesakan pantulan dan rawatan berulang.

Best Life menawarkan maklumat terkini daripada pakar terkemuka, penyelidikan baharu dan agensi kesihatan, tetapi kandungan kami tidak dimaksudkan sebagai pengganti panduan profesional. Apabila bercakap tentang ubat yang anda ambil atau sebarang soalan kesihatan lain yang anda ada, sentiasa berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda secara langsung.

We wish to thank the author of this article for this remarkable web content

Saya seorang Ahli Farmasi, dan Ini Ubat OTC yang Saya Tidak Akan Ambil — Kehidupan Terbaik


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/