Saya Seorang Doktor dan Mohon Anda Berhenti Melakukan 5 Perkara Ini — Makan Ini Bukan Itu

Kita semua tahu merokok, minum banyak dan berat badan berlebihan tidak sihat, tetapi terdapat banyak perkara lain yang kita lakukan yang sama buruknya. Daripada makan perkara yang salah hingga tidak cukup tidur, terdapat senarai panjang tabiat buruk yang perlu dihentikan, menurut pakar. Dr Mike Hoaglin, Pengarah Perubatan untuk DrHouse memberitahu Makan Ini, Bukan Itu! Kesihatan lima perkara yang anda patut berhenti lakukan sekarang dan mengapa. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

Shutterstock

Dr. Hoaglin berkata, “Tidak mengoptimumkan kualiti tidur anda dalam waktu terhad yang kita dapat tidur adalah seperti meninggalkan wang di atas meja. Insomnia adalah wabak di negara ini dan ini sebahagiannya disebabkan oleh pendedahan kita kepada cahaya pada lewat hari. Pendedahan kepada cahaya biru, khususnya, menghalang melatonin daripada dibebaskan. Melatonin adalah hormon penting yang mengawal jam dalaman badan kita. Hadkan sebarang pendedahan skrin—dari TV ke telefon pintar—90 minit sebelum tidur. Jika benar-benar kritikal anda menjawab e-mel terakhir itu, gunakan penapis cahaya biru pada telefon anda. Pastikan bilik tidur anda gelap gelita sepanjang malam. Jika tidak boleh, pakai penutup mata. Dan Walaupun terdapat sedikit bunyi jalan raya di luar, pakai penyumbat telinga.”

jenis roti dan pasta
Shutterstock

mengikut Dr. Hoaglin, “Tepung putih mempengaruhi metabolisme dan sistem pencernaan, meningkatkan keradangan dan menyukarkan penurunan berat badan. Tepung putih terdapat dalam semua bahan yang kita dambakan: karbohidrat seperti pasta, roti, biskut dan piza. Ia boleh menjadi ketagihan seperti kokain. Ia menjadi pes yang memberi makan mikrob dalam usus yang dikaitkan dengan keradangan dan rintangan insulin. Ia juga meningkatkan kolesterol jahat lebih cepat daripada makan kolesterol itu sendiri. Hadkan tepung putih seperti pencuci mulut.”

alpukat
Shutterstock

“Jika anda tidak mendapat cukup lemak, anda mungkin melihat kulit yang lemah, sistem imun yang lemah, penyerapan beberapa vitamin yang lemah dan juga otak yang tidak sihat,” kata Dr Hoaglin. “Lemak pernah menjadi syaitan pada beberapa dekad yang lalu. Kini kita tahu bahawa jenis lemak tertentu adalah penting dalam menghantar mesej kimia penting untuk mengurangkan keradangan dan memastikan sel sihat. Asid lemak omega-3 telah ditunjukkan untuk meningkatkan kehilangan ingatan ringan dan gejala kemurungan juga. Sudah tentu pastikan pengambilan kalori keseluruhan anda tidak melebihi apa yang anda bakar. Menambah lemak sihat harus menggantikan sesuatu yang lain seperti karbohidrat.”

wanita menambah garam pada makanannya
Shutterstock

Dr. Hoaglin menerangkan, “Diet rendah natrium dikaitkan dengan beberapa kesan kesihatan negatif seperti rintangan insulin, kolesterol tinggi dan juga kematian dalam populasi tertentu. Kita memerlukan natrium dalam hampir setiap proses badan sebagai elektrolit kritikal. Ia juga penting untuk kekal terhidrat. Walaupun jumlah garam yang tinggi boleh meningkatkan tekanan darah, diet garam rendah dikaitkan dengan peningkatan kadar kematian walaupun bagi orang yang mempunyai penyakit jantung dan kegagalan jantung.”

buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beg
Shutterstock

Dr. Hoaglin berkongsi, “Diet rendah serat melakukan lebih daripada menyukarkan pergerakan usus. Pengambilan Serat yang mencukupi boleh mengawal pembebasan insulin dengan cara yang meminimumkan keradangan malah boleh memudahkan penurunan berat badan. Jenis serat tertentu juga memberi makan kepada mikrobiom usus di mana ia ditukar kepada lemak yang melindungi dinding usus dan membantu mengawal gula darah. Anda perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 25g serat setiap hari, bersama dengan banyak air. Sumber serat yang baik ialah buah-buahan, sayur-sayuran dan/atau suplemen serat.” Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan melawat mana-mana daripada ini 35 Tempat Anda Berkemungkinan Besar Dijangkiti COVID.

Heather Newgen

Heather Newgen mempunyai dua dekad pengalaman melaporkan dan menulis tentang kesihatan, kecergasan, hiburan dan perjalanan. Heather kini bekerja bebas untuk beberapa penerbitan. Baca lagi

We would love to give thanks to the author of this article for this incredible web content

Saya Seorang Doktor dan Mohon Anda Berhenti Melakukan 5 Perkara Ini — Makan Ini Bukan Itu


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/