Saya telah berdengkur selama bertahun-tahun… adakah pembedahan boleh menyembuhkan saya? DR MARTIN SCURR menjawab soalan kesihatan anda

Saya berdengkur – dengan kuat, nampaknya – tetapi ia bukan apnea tidur. Dua puluh tahun yang lalu, saya mencuba pembedahan septoplasti dan itu membantu, tetapi saya terlanggar basikal saya dan merosakkan hidung saya, jadi dengkuran itu kembali.

Saya ditawarkan pembedahan lain tetapi diberitahu ia menyakitkan dan mungkin tidak berkesan. Adakah apa-apa perubahan dalam bahagian berdengkur sejak itu? Saya 58, 5 kaki 8 inci, ke-11 dan sangat cergas — saya berbasikal sejauh 15 batu sehari.

Grog Fookes, Woking, Surrey.

Berdengkur selalunya disebabkan oleh apnea tidur obstruktif, di mana tisu di kerongkong runtuh buat sementara waktu semasa tidur.

Salah satu faktor risiko utama ialah penambahan berat badan, tetapi pada 11hb itu tidak terpakai kepada anda, dan sememangnya apnea tidur telah diketepikan (yang merupakan berita baik, kerana ia dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung atau strok).

Merokok dan minum terlalu banyak alkohol juga diketahui meningkatkan kemungkinan berdengkur – merokok boleh menyebabkan kesesakan di saluran hidung dan alkohol melegakan otot di tekak – jadi mengurangkan kedua-duanya boleh membantu.

Berdengkur sering disebabkan oleh apnea tidur obstruktif, di mana tisu di kerongkong runtuh buat sementara waktu semasa tidur

Berdengkur sering disebabkan oleh apnea tidur obstruktif, di mana tisu di kerongkong runtuh buat sementara waktu semasa tidur

Tidur mengiring mungkin juga bermanfaat, kerana ia boleh mengurangkan kecenderungan tisu di bahagian belakang bumbung mulut, lelangit lembut, runtuh dan menyebabkan halangan sekejap. Udara yang anda sedut membuat tisu bergetar, menyebabkan bunyi dengkuran.

Pembedahan yang anda lakukan selama bertahun-tahun yang lalu melibatkan meluruskan septum, rawan tulang yang memisahkan lubang hidung. Septum yang menyimpang (atau bengkok) adalah punca biasa berdengkur. Walaupun operasi ini tidak lagi memihak (bukti bahawa memperbaiki saluran udara di kedua-dua lubang hidung boleh membantu berdengkur adalah kurang), fakta bahawa ini pada asalnya berkesan untuk anda menunjukkan struktur dalaman hidung anda mungkin menjadi faktor.

Saya mengesyaki pembedahan kedua yang ditawarkan kepada anda ialah pembedahan uvulopalatopharyngoplasty (UPPP), di mana tisu di bahagian belakang tekak, selalunya termasuk sebahagian daripada lelangit lembut, dipotong.

Walaupun penyelidikan menunjukkan ini boleh mengurangkan intensiti berdengkur, kajian jangka panjang tidak membenarkan ini – hasilnya nampaknya tidak kekal.

Mengingati bahawa berdengkur adalah perkara biasa, menjejaskan lebih daripada 40 peratus lelaki dan hampir 30 peratus wanita berumur antara 30 dan 60 tahun, adakah penting untuk meneruskan penyelesaian?

Mengingati bahawa berdengkur adalah perkara biasa, menjejaskan lebih daripada 40 peratus lelaki dan hampir 30 peratus wanita berumur antara 30 dan 60 tahun, adakah penting untuk meneruskan penyelesaian?

Kemungkinan komplikasi dan kesakitan selepas pembedahan, yang merupakan legenda, juga menghalang pembedahan ini, jadi saya rasa anda betul untuk mengelakkannya.

Terdapat prosedur yang lebih baru, seperti ablasi frekuensi radio, yang menggunakan haba dan bukannya pisau bedah untuk mengurangkan jumlah lelangit lembut.

Ia telah terbukti sebagai cara yang selamat dan berkesan untuk mengurangkan dengkuran (dengan kurang kesakitan selepas pembedahan berbanding UPPP), walaupun tidak jelas berapa lama manfaatnya bertahan.

Implan palatal melibatkan implan gentian poliester ke dalam lelangit lembut untuk mengeraskannya. Walaupun ini juga mengurangkan dengkuran, hasil jangka panjang sekali lagi kurang pasti.

Seperti yang anda lihat, tiada perkara ajaib atau baharu yang dapat menyelesaikan gejala anda dengan mudah.

Mengingati bahawa berdengkur adalah perkara biasa, menjejaskan lebih daripada 40 peratus lelaki dan hampir 30 peratus wanita berumur antara 30 dan 60 tahun, adakah penting untuk meneruskan penyelesaian?

Selagi apnea tidur telah diketepikan, anda mungkin dinasihatkan untuk menerima keadaan itu.

Rakan saya menghentak kepalanya di tempat mandi baru-baru ini dan sejak itu penglihatannya kabur, kakinya goyah dan muntah-muntah. Dia enggan pergi ke hospital — apa yang boleh saya lakukan?

Eloise Few, Notting Hill, London.

Rakan anda mungkin memerlukan imbasan CT kepalanya. Gejala yang anda nyatakan — bersama dengan keletihan, pening, kehilangan keseimbangan, perubahan mood dan pertuturan yang tidak jelas — mungkin menunjukkan kecederaan otak yang mendasari.

Malah pukulan kecil pada kepala boleh menyebabkan masalah seperti gegaran otak, hematoma intrakranial (apabila saluran darah pecah dan darah terkumpul di dalam tisu) dan lebam serebrum (lebam setempat di dalam otak).

Banyak bergantung pada umurnya – tisu otak orang tua lebih mudah terdedah kepada kerosakan walaupun kesan kecil.

Rakan anda mungkin memerlukan imbasan CT kepalanya.  Gejala yang anda nyatakan — bersama dengan keletihan, pening, kehilangan keseimbangan, perubahan mood dan pertuturan yang tidak jelas — mungkin menunjukkan kecederaan otak yang mendasari

Rakan anda mungkin memerlukan imbasan CT kepalanya. Gejala yang anda nyatakan — bersama dengan keletihan, pening, kehilangan keseimbangan, perubahan mood dan pertuturan yang tidak jelas — mungkin menunjukkan kecederaan otak yang mendasari

Jika gejala berterusan, terutamanya jika moodnya berubah atau dia terus tidak stabil, cuba pujuk dia untuk mendapatkan pendapat perubatan.

Saya hampir 80 tahun, sangat cergas dan bekerja di bilik dobi sebuah rumah jagaan. Saya 5 kaki 2inci dan sentiasa sangat langsing, tetapi saya kini berada di peringkat ke-7 dan bimbang saya mungkin terlalu kurus, kerana semua orang seolah-olah menganggap saya sakit.

Madeleine Kelly, East Sussex.

Indeks jisim badan anda, angka yang menggabungkan berat dan ketinggian, berada di hujung bawah julat yang sihat — jadi saya tidak nampak sebab untuk dikhuatiri.

Tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan jika anda bimbang.

Anda mengatakan dalam surat anda yang lebih panjang bahawa anda sentiasa mempunyai selera makan yang kecil dan aktif.

Tambah pada sarcopenia ini — kehilangan otot yang tidak dapat dielakkan dan beransur-ansur dari masa ke masa (selepas umur 30 tahun, anda kehilangan antara 3 dan 5 peratus otot setiap dekad) yang pasti akan menyebabkan penurunan berat badan, kerana otot adalah tiga kali lebih berat daripada lemak .

Anda boleh meminimumkan kehilangan otot ini dengan makan lebih banyak protein – daging, ikan dan telur – dan mengambil senaman yang kerap. Asid lemak Omega-3 juga merangsang pertumbuhan otot; ikan berminyak seperti ikan tenggiri atau sardin adalah sumber yang baik.

Dari segi senaman, cuba angkat berat sekitar 2kg hingga 3kg selama 30 minit tiga kali seminggu.

Tulis kepada Dr Scurr

Tulis kepada Dr Scurr di Good Health, Daily Mail, 9 Derry Street, London W8 5HY atau e-mel: drmartin@dailymail.co.uk — sertakan butiran hubungan. Dr Scurr tidak boleh membuat surat-menyurat peribadi. Balasan hendaklah diambil dalam konteks umum. Rujuk GP anda sendiri dengan sebarang kebimbangan kesihatan

Pada pandangan saya… Berikan pelepasan cukai ke atas yuran untuk berjumpa GP swasta

Perdana Menteri telah dikritik secara meluas kerana pada mulanya enggan menyatakan sama ada beliau mempunyai GP swasta.

Dia akhirnya memberitahu Dewan Rakyat bahawa dia sebenarnya mempunyai GP NHS – tiga hari selepas tidak menjawab soalan semasa temu bual. Saya benar-benar tidak faham keengganannya untuk mendedahkan perkara ini.

Kita semua berhak untuk membayar rawatan perubatan di luar NHS, dan ramai yang berbuat demikian – pembedahan kosmetik menjadi contoh utama.

Margaret Thatcher tidak teragak-agak menggunakan GP swasta, seperti yang dilakukan oleh Pope ketika dia melawat UK pada tahun 1982 (doktor swasta itu adalah saya!). Dalam amalan peribadi saya, saya juga telah melihat Ahli Parlimen Buruh dan rakan sebaya yang tidak mempunyai masalah untuk melangkah keluar dari NHS, walaupun ideologi mereka diisytiharkan.

Semasa saya menjadi pakar bedah rumah di Hospital Westminster pada tahun 1972, Marcia Falkender, setiausaha kepada pemimpin Buruh Harold Wilson, telah dirawat di unit kami di sebuah bilik peribadi.

Kerajaan Harold Wilson kemudiannya berhasrat untuk memansuhkan katil gaji di hospital NHS.

Walau apa pun kedudukannya sendiri, Rishi Sunak harus membenarkan pelepasan cukai ke atas kos berjumpa GP secara persendirian untuk mengurangkan tekanan ke atas NHS.

We want to say thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Saya telah berdengkur selama bertahun-tahun… adakah pembedahan boleh menyembuhkan saya? DR MARTIN SCURR menjawab soalan kesihatan anda


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/