‘Saya tidak boleh berjalan, saya tidak boleh duduk’: Doktor berkata ia ada di kepalanya. Ia adalah kanser kolon

Semasa trimester ketiga kehamilannya, Natalie Phelps, ketika itu 38, mula mengalami banyak kesakitan di bahagian bawah belakang dan pelvisnya, dan di sekitar rektumnya. Doktornya mengesyaki ia adalah buasir dan berkata ia mungkin akan hilang selepas dia bersalin. Tetapi kesakitan bertambah teruk selepas bersalin, dan seterusnya datang “pergerakan usus yang luar biasa,” katanya kepada HARI INI.

Pada satu ketika, doktor mengesyorkan dia berjumpa ahli terapi kerana dia percaya simptom Phelps adalah psikosomatik; dia mengalami banyak tekanan selepas bersalin dua minggu pada awal Mac 2020, dan dia menjaga dua anak semasa penutupan pandemik.

Beberapa bulan kemudian, dia menjalani kolonoskopi dan akhirnya mengetahui apa yang salah

“Saya pergi ke kolonoskopi memikirkan saya akan bangun dengan kolitis atau Crohn – sesuatu yang tidak menyeronokkan, tetapi bukan kanser,” kata Phelps, kini 40, dari Pulau Bainbridge, Washington. “Saya tersedar daripada kolonoskopi dan mereka berkata, ‘Kami mendapati tumor yang sangat besar, dan ia hampir 100% kanser.”

Kehamilan lewat dan gejala selepas bersalin

Phelps teringat rasa terkejut OB-GYNnya mengesyaki sakitnya disebabkan buasir kerana dia tidak mengalaminya dalam kehamilan pertamanya. Namun, ia kelihatan mungkin.

“Apabila saya dibenarkan keluar, saya masih (mengalami) kesakitan ini, tetapi saya menggunakan banyak antibiotik dan ubat sakit, jadi ia tidak benar-benar mendaftar,” katanya. “Saya kehilangan semua berat bayi dengan cepat, dan saya ingat (berfikir), ‘Wah, saya rasa penyusuan susu ibu benar-benar berkesan.'”

Mengimbas kembali, dia menyedari bahawa kesakitan dan penurunan berat badan yang cepat adalah simptom pertamanya kanser kolorektal. Enam minggu selepas bersalin, pergerakan ususnya berubah, dan dia berubah daripada sembelit kepada najis yang longgar secara rawak. Menjelang sembilan minggu selepas bersalin, Phelps tahu simptomnya tidak berkaitan dengan kelahiran.

“Saya menghubungi OB saya, dan dia seperti, ‘Ini sama sekali tidak berkaitan dengan bersalin selepas bersalin lagi,” katanya. “Dia mengesyorkan saya pergi ke (pakar gastroenterologi) dan jika difikirkan semula, saya harap saya melakukannya.”

Sebaliknya, Phelps berpaling kepada doktor penjagaan utamanya terlebih dahulu. Doktor mahukan lawatan maya kerana wabak itu sehingga dia menyedari betapa sakitnya Phelps, dan dia “dengan berhati-hati bersetuju” untuk lawatan secara peribadi, ingat Phelps. Tetapi ia ditangguhkan kerana penguncian.

“Dia sebenarnya melakukan pemeriksaan rektum dan tidak menemui tumor saya, dan kemudian … dia (memerintahkan) ultrasound dan X-ray,” kata Phelps. “Ujian tidak mendedahkan apa-apa.”

Apabila gejala Phelps tidak reda, dia kembali ke doktor penjagaan primernya, yang melakukan pemeriksaan pelvis dan masih tidak menemui tumor. Doktor mencadangkan bahawa mungkin kesukaran Phelps adalah kerana baru-baru ini melahirkan anak dan mengambil banyak antibiotik untuk komplikasi yang dialaminya.

“Saya terus agak janggal menolak. Saya tahu perbezaan antara faraj saya dan rektum saya,” kata Phelps. “Dia seperti, ‘Anda hanya perlu mengambil banyak probiotik.'”

Phelps mencubanya, tetapi tidak lama kemudian, dia melihat darah dan lendir dalam najisnya, dan kesakitan menjadi sangat kuat sehingga dia tidak dapat berfungsi.

“Saya tidak boleh berjalan. Saya tidak boleh duduk. Saya terjaga sepanjang malam dengan air mata, dan saya menghantar mesej kepadanya pada bulan Mei dan berkata, ‘Sudah pukul 4 pagi. Saya tidak boleh tidur. Saya mengambil 600 mg ibuprofen sepanjang masa,’” kata Phelps. “Pada ketika itu, dia menjawab, ‘Saya meletakkan preskripsi untuk (antidepresan) Cymbalta, dan saya akan merujuk anda kepada ahli terapi.'”

Pada mulanya, Phelps tertanya-tanya sama ada tekanan melahirkan anak bercampur dengan permulaan wabak boleh menjadi punca gejalanya.

“Saya sangat lemah kerana berada dalam pengasingan, daripada kesakitan, daripada kelahiran yang mengerikan ini sehingga saya hampir sahaja akur dengan idea ini untuk seketika. Saya berkata, ‘Baiklah, mungkin ia ada dalam fikiran saya,’” kata Phelps. “Saya hanya keliru, tetapi saya mempercayai doktor saya. Saya menyayanginya dan fikir mungkin ini adalah perkara lain yang perlu kita terokai. Apabila saya melihat kembali surat-menyurat itu … mereka membuat saya sangat marah.”

Phelps tidak menemui sebarang kelegaan dengan terapi, sambil mengingatkan bahawa ahli terapinya pun tertanya-tanya mengapa dia melakukannya, kerana ahli terapinya tidak dapat merawat kesakitan fizikalnya. Jadi, Phelps berpaling kepada seorang rakan yang merupakan seorang doktor, yang mengesyorkan dia menjalani MRI dan kolonoskopi. Tetapi doktor GI yang akan menjalankan peperiksaan ini tidak dapat berjumpa dengannya sehingga Julai.

Sementara itu, dia melawat seorang pengamal naturopati yang memesan MRI untuk pelvis bawah Phelps. MRI kelihatan negatif untuk kanser, dan dia menjalani pemeriksaan rektum ketiga yang juga tidak menemui apa-apa.

“Saya tidak menyangka saya menghidap kanser sama sekali. Saya mempunyai begitu banyak ujian,” kata Phelps. “Doktor utama juga memberitahu saya … ‘Saya rasa anda mengalami kerosakan saraf selepas bersalin.'”

Namun, dia memutuskan untuk mengekalkan janji temunya pada akhir bulan Julai.

“(Doktor GI) tak buat peperiksaan pun. Dia berkata, ‘Kamu sudah cukup menderita. Kami hanya akan melakukan kolonoskopi,'” katanya.

Pada 31 Julai 2020, Phelps mengetahui bahawa dia menghidap kanser kolorektal, yang kemudiannya ditentukan sebagai tahap 4.

“Saya masih ingat menangis teresak-esak kerana menyangka saya akan mati dan meninggalkan anak saya yang baru berusia lebih 4 bulan bersendirian dengan suami. Dan saya juga mempunyai seorang anak lelaki berusia 3 tahun,” katanya. “Saya terkejut betul-betul di atas lantai sambil menangis teresak-esak.”

Kanser kolorektal pada orang muda

Dari segi sejarah, kanser kolorektal telah menjejaskan orang yang lebih tua, kata Dr. Fola May, penasihat perubatan untuk badan amal Fight Colorectal Cancer dan pengarah bersekutu Pusat Kaiser Permanente untuk Ekuiti Kesihatan di University of California, Los Angeles.

Tetapi “apabila kami melihat data di Amerika Syarikat sejak awal 1990-an, kami telah mengalami peningkatan 45% dalam bilangan orang di bawah 50 yang mendapat kanser kolorektal,” kata May kepada HARI INI. “Kita perlu berwaspada terhadap penyakit ini pada orang berusia 40-an dan 50-an.”

Sebab sebenar peralihan ini masih tidak jelas, tetapi pakar mempunyai beberapa idea. Sebagai contoh, tidak mungkin lebih ramai orang muda menghidap kanser kolorektal disebabkan oleh genetik mereka, kerana peningkatan berlaku terlalu cepat. “Kami telah melihat perubahan ini sepanjang satu generasi,” jelas May.

Beliau berkata teori yang ada ialah gabungan faktor persekitaran, seperti diet. Tetapi penyelidik sedang mengkaji kemungkinan korelasi lain, seperti mempunyai bilangan jangkitan tertentu semasa kanak-kanak dan sama ada seseorang itu disusui, kata May.

“Satu perkara yang kami tahu pasti bahawa ia adalah alam sekitar,” tambahnya.

Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan Amerika Syarikat mengesyorkan orang ramai mula saringan untuk kanser kolorektal bermula pada 45; sehingga 2021, ia adalah pada 50. Orang yang mempunyai sejarah keluarga kanser kolorektal harus memulakan pemeriksaan lebih awal. The pemeriksaan standard emas ialah kolonoskopitetapi ramai yang berasa was-was untuk menjalaninya.

“Secara langsung, orang ramai mempunyai kaitan dengan kesakitan dan ketidakselesaan. Saya suka tekankan kepada orang ramai: Prosedur ini tidak menyakitkan,” kata May. “Kami menidurkan pesakit sepenuhnya. Anda mungkin mendapat tidur yang terbaik dalam hidup anda.”

May berkata terdapat kit di rumah yang boleh dicuba oleh orang ramai jika mereka terlalu perit untuk menjalani kolonoskopi, sambil menambah, “Ujian terbaik ialah ujian yang akan anda lakukan.”

May menggalakkan orang yang mengalami simptom kanser kolorektal, tanpa mengira umur, untuk bercakap dengan doktor mereka. Ini termasuk:

  • Tukar bentuk dalam najis
  • Najis merah atau hitam
  • sembelit
  • Najis longgar

Orang sering teragak-agak untuk bercakap tentang pergerakan usus, rektum dan dubur mereka. May berharap orang ramai akan lebih selesa membincangkan sebarang simptom yang berubah dengan doktor mereka – dan juga orang tersayang untuk meningkatkan kesedaran tentang kanser kolorektal.

“Terdapat stigma besar mengenai bahagian badan ini dan sebahagian daripadanya adalah kerana ia dikaitkan dengan najis dan najis, yang merupakan perkara yang kotor,” kata May. “Kanser kolorektal menjejaskan semua orang … tidak kira bangsa anda, latar belakang anda.”

Belajar untuk hidup dengan kesan rawatan

Kanser Phelps telah bermetastasis ke hatinya, dan dia menjalani kemoterapi dan radiasi pada tumor utamanya. Sel-sel kanser kekal, dan pada April 2021, dia menjalani pembedahan selama 18 jam.

“Mereka benar-benar terpaksa memotong saya dan mengeluarkan pelvis saya,” kata Phelps. “Saya kehilangan rektum saya, perineum saya, dua pertiga daripada faraj saya. Rahim dan ovari saya telah dikeluarkan, dan saya menjalani beberapa pembedahan rekonstruktif dengan kepak yang diperbuat daripada tisu dari paha saya.

Doktor juga mengeluarkan beberapa kanser, dan dia kini mempunyai beg kolostomi kekal. Namun, sel kanser kekal dan dia menyambung semula kemoterapi dari Januari hingga Mei 2022. Selama berbulan-bulan, dia tidak boleh duduk di kerusi tanpa rasa sakit. Dia memerlukan rawatan tambahan kerana lukanya tidak sembuh. Sebagai sebahagian daripada pemulihan, dia memerlukan terapi fizikal lantai panggul dan terapi fizikal biasa untuk belajar berjalan semula kerana kulit dibuang dari pahanya.

“Saya dan suami baru-baru ini dapat melakukan hubungan seks. Saya masih sakit (duduk bersila),” katanya. “Saya boleh duduk di kerusi sekarang tanpa rasa sakit.”

Menghadapi perubahan pada tubuhnya terasa cuba.

“Saya mempunyai banyak masalah badan, dan banyak berkabung untuk badan lama saya, kerana tidak mempunyai ostomy, kerana tidak mempunyai parut di seluruh perut saya,” kata Phelps. “Saya memutuskan jika ini adalah diri saya, saya akan membuat yang terbaik.”

Semua imbasan Phelps baru-baru ini telah stabil, tetapi dia masih mempunyai beberapa tumor pada hatinya yang terlalu kecil untuk dibedah. Jika mereka membesar, dia memerlukan lebih banyak pembedahan untuk membuangnya.

Dia berharap kisahnya menggalakkan orang lain untuk menyokong kesihatan mereka dan disaring untuk kanser kolorektal. Selepas diagnosisnya, abangnya, yang ketika itu berusia 33 tahun, menjalani kolonoskopi, dan doktor membuang polip pra-kanser.

“Dia telah diselamatkan semua kesedihan ini,” katanya. “Jika anda boleh disaring, anda boleh menghalang semua pembedahan ini dan semua yang saya lalui. Astaga. Jika saya menangkap ini semasa saya berumur 35 tahun, ia akan menjadi cerita yang sama sekali berbeza.”

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing material

‘Saya tidak boleh berjalan, saya tidak boleh duduk’: Doktor berkata ia ada di kepalanya. Ia adalah kanser kolon


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/