‘Saya Tidak Boleh Bertolak ansur dengan Gluten Di AS, Tetapi Saya Boleh Di Eropah’: Pakar Membongkar Fenomena

“Saya makan pasta setiap hari dalam perjalanan saya ke Itali, tetapi saya tidak boleh makan sama sekali apabila saya berada di rumah.”

“Saya boleh makan semua roti yang saya mahukan di Perancis, tetapi ia membuatkan saya kembung di AS”

Anda mungkin pernah dengar kawan cakap benda ni, atau mungkin anda pernah mengalaminya sendiri. Pada asasnya ceritanya seperti ini: Seseorang yang biasanya mematuhi diet bebas gluten atau diet rendah gluten mengatakan makan makanan dengan gluten semasa di rumah di AS menyebabkan kembung perut, sakit perut dan sakit perut, tetapi mereka boleh memuatkan karbohidrat semasa melancong di Eropah tanpa sebarang gejala.

Ramai yang percaya ini kerana gandum yang ditanam di AS mempunyai kandungan gluten yang lebih tinggi, dan lebih banyak racun herba digunakan dalam pengeluaran gandum di AS

Tetapi bolehkah ini benar? Sukar untuk dikatakan, menurut pakar pemakanan, dan ada yang percaya ia boleh menjadi kesan plasebo.

“Walaupun orang yang mempunyai kepekaan gluten mungkin melaporkan tiada atau kurang simptom apabila makan produk Eropah dengan gluten, terdapat pembolehubah yang mencukupi dalam campuran yang tidak jelas apa yang sedang dimainkan,” kata Claire Baker, pengarah komunikasi kanan di Di luar Celiac.

Berikut ialah beberapa faktor yang mungkin menyumbang kepada idea bahawa seseorang boleh makan pasta, roti dan pastri tanpa masalah di Eropah tetapi tidak di AS

Pertama, mengapa sesetengah orang menghadapi masalah makan gluten?

Gluten adalah protein yang terdapat dalam gandum, barli, rai dan bijirin lain. Lagi dan lebih ramai rakyat Amerika melaporkan sensitiviti gluten dan intoleransi.

Kira-kira 1% daripada penduduk AS – walaupun pakar mengatakan jumlah itu sebenarnya lebih tinggi – mempunyai penyakit seliak, iaitu penyakit autoimun yang menyebabkan kerosakan pada usus kecil apabila seseorang makan gluten. Bagi penghidap penyakit ini, pengambilan gluten boleh menyebabkan kekurangan zat makanan, ketidaksuburan dan peningkatan risiko penyakit tiroid dan keadaan lain.

“Tiada sesiapa yang telah didiagnosis dengan penyakit seliak oleh pembekal perubatan harus makan gluten dalam apa jua bentuk, dari mana-mana sahaja,” kata Baker. Jadi, jika anda menghidap penyakit ini, elakkan gluten pada semua kos, walaupun semasa anda dalam perjalanan.

Tidak semua orang yang mempunyai masalah dengan gluten mempunyai penyakit seliak, walaupun. Sensitiviti gluten bukan celiac (NCGS) menyebabkan gejala yang serupa dengan penyakit seliak – termasuk kembung perut, cirit-birit, keletihan, sakit kepala dan ruam kulit – tetapi makan gluten tidak membahayakan usus. Penyelidikan juga mencadangkan bahawa gejala sesetengah orang yang mengesyaki mereka mempunyai NCGS mungkin sebenarnya bukan disebabkan oleh gluten.

Orang yang mempunyai NCGS harus mengelakkan gluten semasa di luar negara, tetapi akhirnya terpulang kepada individu, kata Baker. “Walaupun dengan sensitiviti gluten, semasa bercuti mungkin bukan masa terbaik untuk menguji teori ini, kerana sakit di bilik hotel anda mungkin tidak seperti yang anda bayangkan percutian anda.”

Andy Sacks melalui Getty Images

Gandum yang ditanam di Amerika Syarikat biasanya mengandungi kandungan gluten yang tinggi, kerana kebanyakannya adalah gandum merah keras. Kebanyakan gandum Eropah adalah jenis gluten yang lebih lembut dan lebih rendah.

Jenis tepung yang berbeza mengandungi tahap gluten yang berbeza

Semua gandum mengandungi beberapa tahap gluten, tetapi paras tersebut berbeza-beza bergantung pada jenis gandum, kata Alyssa Pike, pengurus kanan komunikasi pemakanan di Majlis Maklumat Makanan Antarabangsa (IFIC).

“Gandum yang ditanam di Amerika Syarikat biasanya lebih tinggi dalam kandungan gluten, kerana majoritinya adalah gandum merah keras, manakala Eropah menanam gandum lembut yang mempunyai kandungan gluten yang lebih rendah,” kata Christina Meyer-Jax, pengerusi pemakanan proses standard dan penolong profesor di Universiti Sains Kesihatan Barat Laut.

Tetapi, tidak ada cara untuk mengatakan dengan pasti bahawa roti yang anda makan di Eropah dibuat sepenuhnya daripada gandum lembut. Kedua-dua Eropah dan Amerika menanam jenis gandum yang berbeza, jadi beberapa tempat di Eropah menanam gandum keras, tambah Baker. Dan, pada tahun 2021, 17.5% daripada eksport gandum AS pergi ke Eropah.

Beliau menambah bahawa Insiden penyakit seliak di Eropah telah meningkat pada kadar yang sama seperti di AS, dan orang Eropah dengan syarat mengelakkan gluten di negara asal mereka.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa iklim tempat gandum ditanam boleh menjejaskan komposisi proteinnya, kata Tamika Sims, pengarah kanan komunikasi teknologi makanan di IFIC. Kajian lain menunjukkan bahawa teknik penaik berpotensi menurunkan tahap gluten.

Bahan kimia mungkin lebih dipersalahkan daripada gluten

Kebolehcernaan roti dan produk gandum lain mungkin tidak berkaitan langsung dengan gluten.

“Makanan yang mengandungi gluten di Amerika Syarikat juga boleh mengandungi tahap bahan kimia yang lebih tinggi – racun herba, bahan tambahan dan pengawet – yang boleh mengganggu kesihatan usus dan meningkatkan keradangan keseluruhan dalam badan berbanding rakan Eropah mereka,” kata Meyer-Jax.

Glyphosate ialah racun herba yang digunakan pada gandum dan produk lain, dan sesetengah saintis percaya ia berpotensi berkaitan dengan peningkatan laporan produk gandum yang menyebabkan masalah kesihatan. satu belajar mendapati bahawa “ikan yang terdedah kepada glifosat mengalami masalah pencernaan yang mengingatkan penyakit seliak.”

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengklasifikasikan glifosat sebagai “mungkin karsinogenik kepada manusia,” tetapi racun herba (bahan utama dalam Roundup pembunuh rumpai) digunakan secara meluas di AS. Ia juga digunakan di Eropah —walaupun pada tahap yang lebih rendah daripada di AS Tetapi, ramai yang mengesyaki Kesatuan Eropah mungkin mengharamkan racun herba tidak lama lagi. Eropah juga mengimport gandum dari seluruh dunia, yang mungkin telah ditanam dengan glifosat.

Apabila anda sedang makan pasta semasa bercuti di Itali, kemungkinan besar anda akan berjalan-jalan selepas itu untuk membantu penghadaman.

Cris Cantón melalui Getty Images

Apabila anda sedang makan pasta semasa bercuti di Itali, kemungkinan besar anda akan berjalan-jalan selepas itu untuk membantu penghadaman.

Pengawet dan bahan lain dalam produk gandum juga boleh memainkan peranan. Pengawet mesti diluluskan sebagai selamat untuk manusia oleh Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah atau Pentadbiran Makanan dan Ubat AS, Sims menekankan. Tetapi, mereka mungkin mengganggu bakteria usus bagi sesetengah orang, kata Meyer-Jax. Ini boleh menyebabkan cirit-birit, sembelit, kembung perut, ruam, sakit kepala dan keradangan, yang mungkin menyerupai intoleransi gluten.

Cara anda makan di Eropah mungkin memainkan peranan

Faktor gaya hidup mungkin menyumbang kepada perasaan anda apabila anda makan gluten semasa melancong ke luar negara. Di Eropah, anda mungkin makan lebih sedikit makanan yang diproses, bahagian yang lebih kecil daripada item gluten dan lebih banyak makanan segar, kata Meyer-Jax.

“Jika seseorang yang biasa dengan lebih banyak makanan yang diproses melawat kedai roti di mana kebanyakan barangan segar dan bukannya dari kedai runcit atau makan pasta yang baru dibuat tanpa bahan tambahan atau pengawet, mungkin terdapat tindak balas yang berbeza,” kata Baker.

Pergerakan adalah faktor lain. Anda mungkin akhirnya berjalan di sekitar muzium atau bersiar-siar di kedai selepas anda makan ketika melawat Eropah. Penyelidikan menunjukkan bahawa berjalan selepas makan boleh membantu dengan penghadaman, yang mungkin melegakan sakit perut atau ketidakselesaan.

Tekanan boleh mengganggu usus anda dan menyebabkan masalah perut juga. Semasa melancong, anda berkemungkinan menikmati diri sendiri dan kurang tekanan, kata Meyer-Jax. “Menjadi santai boleh membantu pencernaan anda berasa lebih baik dengan atau tanpa gluten.”

Jadi, kesimpulannya: Pakar mengatakan tidak ada jawapan yang pasti mengapa anda rasa anda boleh bertolak ansur dengan gluten di Eropah. Namun, terdapat banyak sebab yang anda mungkin berasa lebih baik apabila anda makan roti dan pasta. Mungkin ada kaitan dengan gluten, mungkin tidak.

“Menjadi santai, makan makanan segar, tidak diproses dan berjalan lebih banyak boleh membantu orang yang bercuti berasa lebih baik secara umum dan membantu penghadaman mereka,” kata Baker. “Mungkin ada kesan plasebo.”

We wish to give thanks to the author of this post for this remarkable material

‘Saya Tidak Boleh Bertolak ansur dengan Gluten Di AS, Tetapi Saya Boleh Di Eropah’: Pakar Membongkar Fenomena


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/