Sebanyak 40% daripada mereka yang meninggal dunia akibat COVID-19 menghidap diabetes dan pakar berharap ia akan membawa penggubal dasar menangani penyakit itu

Dalam ilustrasi foto ini, seorang lelaki melihat bekalannya untuk pengurusan diabetes jenis-1, termasuk pam insulin bertiub, botol insulin, picagari, jarum, kartrij insulin dan aplikator tapak infusi.Imej Matt Harbicht/Getty untuk Penjagaan Diabetes Tandem

  • Kajian terbaru menunjukkan peningkatan risiko diabetes bagi mereka yang pulih daripada COVID-19, CNN dilaporkan.

  • Kajian juga mendapati sehingga 40% daripada mereka yang meninggal dunia akibat COVID-19 menghidap diabetes, The New York Times dilaporkan.

  • Pakar memberitahu The Times bahawa mereka berharap ini mendorong penggubal dasar untuk melabur lebih banyak dalam menangani diabetes.

Di suatu tempat antara 30% hingga 40% daripada mereka yang meninggal dunia akibat COVID-19 di AS menghidap diabetes, dan pakar kesihatan berharap yang boleh menyebabkan penggubal dasar untuk memberi lebih perhatian kepada penyakit itu, The New York Times dilaporkan.

“Sukar untuk melebih-lebihkan betapa dahsyatnya wabak itu bagi rakyat Amerika yang menghidap diabetes,” Dr. Giuseppina Imperatore, yang menyelia pencegahan dan rawatan diabetes di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memberitahu kertas itu dalam sebuah cerita yang diterbitkan pada hari Ahad.

Menurut data daripada Institut Kesihatan Negaradiabetes memperoleh pembiayaan kurang daripada penyakit seperti kanser dan penyakit jantung walaupun memberi kesan kepada 37 juta rakyat Amerika.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit mendapati bahawa bilangan orang dewasa yang didiagnosis menghidap diabetes lebih daripada dua kali ganda dalam tempoh 20 tahun yang lalu dan 96 juta rakyat Amerika mempunyai pradiabetes.

The Times melaporkan bahawa diabetes juga memberi kesan yang tidak seimbang kepada orang kulit hitam dan orang Amerika Latin, yang berkemungkinan lebih dua kali ganda untuk mendapat diagnosis diabetes daripada orang kulit putih Amerika. Penyakit yang meningkatkan risiko penyakit lain di seluruh badan perlu dipantau dan dirawat dengan teliti, dan kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan bagi mereka dalam komuniti yang lebih miskin bermakna diabetes mereka kekal tidak terkawal, yang menjadikan mereka terdedah kepada penyakit teruk dan kematian akibat COVID. -19.

A kajian terbaru yang diterbitkan awal bulan ini mencadangkan bahawa mereka yang mempunyai jangkitan ringan mempunyai 28% peluang untuk menghidap diabetes berbanding mereka yang tidak pernah mendapat COVID-19. Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Lancet, juga mendapati bahawa orang yang mempunyai faktor risiko rendah atau tiada risiko diabetes mempunyai peningkatan risiko sebanyak 38% selepas jangkitan COVID-19.

CNN juga melaporkan bahawa kajian lain mendapati bahawa orang yang pulih daripada COVID-19 mempunyai peningkatan risiko diabetes sebanyak 40% setahun selepas jangkitan.

Penemuan ini datang semasa Dewan baru-baru ini diluluskan Akta Insulin Kini Mampu Milik, yang akan menghadkan harga insulin pada $35 sebulan mulai tahun depan. Rang undang-undang itu, bagaimanapun, mempunyai kelulusan Senat.

Orang dalam melaporkan bahawa langkah itu tidak mungkin diluluskan di Senat kerana penggubal undang-undang GOP secara amnya menentang kawalan harga kerajaan dalam penjagaan kesihatan. Insulin adalah ubat yang diperlukan untuk menguruskan diabetes dan pengajian telah mendapati bahawa kos yang tinggi bermakna pesakit terpaksa catuan ubat mereka.

Pakar memberitahu The Times bahawa kerajaan negeri dan tempatan juga harus melabur dalam mewujudkan program yang mensubsidi hasil segar dan membawa masuk pasar raya ke kawasan berpendapatan rendah. Selain itu, mereka berkata penggubal dasar harus membiayai kempen dengan betul untuk mendidik orang ramai tentang pemakanan dan senaman yang sihat.

Baca artikel asal di Orang Dalam Perniagaan

We would love to give thanks to the author of this short article for this incredible material

Sebanyak 40% daripada mereka yang meninggal dunia akibat COVID-19 menghidap diabetes dan pakar berharap ia akan membawa penggubal dasar menangani penyakit itu


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/