Sebatian Kimia Menggalakkan Penuaan yang Sihat – Menambahkan Otot, Kekuatan dan Tenaga Semasa Menurunkan Lemak

Kajian itu dijalankan ke atas tikus, dan lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keberkesanan BAM15 untuk manusia. Walau bagaimanapun, penemuan ini mempunyai implikasi penting untuk meningkatkan kualiti hidup untuk orang dewasa yang lebih tua, terutamanya bagi bilangan orang yang mengalami obesiti yang semakin pesat.

BAM15 membantu tikus geriatrik dengan obesiti menambah otot, kekuatan dan tenaga sambil kehilangan lemak.

Sebatian kimia yang ditemui baru-baru ini membantu tikus tua dengan obesiti mengurangkan berat badan, menambah otot dan kekuatan, mengurangkan keradangan berkaitan usia dan meningkatkan aktiviti fizikal, satu kajian baru menunjukkan.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Cachexia, Sarcopenia dan Ototmemberikan bukti pertama bahawa BAM15, uncoupler mitokondria, menghalang obesiti sarcopenic, atau kehilangan otot yang berkaitan dengan usia yang disertai dengan peningkatan dalam tisu lemak.

“Kehilangan jisim otot biasanya tidak menjadi kebimbangan pada orang dewasa yang lebih muda dengan obesiti. Walau bagaimanapun, apabila orang semakin meningkat, itu berubah. Orang dewasa yang lebih tua dengan obesiti sarcopenic mengalami kehilangan otot yang dipercepatkan. Mereka menjadi kurang aktif. Akibatnya, mereka berisiko tinggi untuk jatuh, strok, penyakit jantung, kualiti hidup yang lebih buruk, dan kematian pramatang,” kata Christopher Axelrod, MS, Pengarah Fisiologi Bersepadu dan Makmal Perubatan Molekul Pusat Penyelidikan Bioperubatan Pennington.

Pembongkaran Mitokondria dan BAM15

Pembongkaran mitokondria menjadikan mitokondria, loji kuasa sel, kurang cekap. Akibatnya, mitokondria membakar lebih banyak tenaga. Tikus tua yang diberi BAM15 kehilangan lemak, mendapat otot dan kekuatan, dan meningkatkan aktiviti fizikal. Kredit: Pusat Penyelidikan Bioperubatan Pennington

Kelemahan dan kelemahan yang biasa berlaku kepada obesiti sarcopenic diimbangi pada tikus yang lebih tua – bersamaan dengan umur 60-65 tahun dalam tahun manusia – diberikan BAM15. Tikus-tikus, yang kesemuanya mengalami obesiti, diberi makan diet tinggi lemak. Walaupun begitu, tikus yang diberi BAM15 menurunkan berat badan dan menjadi lebih kuat dan lebih aktif.

“Data ini menyerlahkan bahawa penyambung mitokondria mungkin memainkan peranan penting dalam meningkatkan jangka kesihatan – masa seseorang menikmati kesihatan yang baik – pada usia lanjut.” — John Kirwan, Ph.D.

“Biasanya, apabila anda menurunkan berat badan, anda juga kehilangan otot, dan dalam beberapa keadaan, anda boleh kehilangan banyaknya,” kata Axelrod. “Dalam kajian ini, tikus tua meningkatkan jisim otot mereka dengan purata 8 peratus, kekuatan mereka sebanyak 40 peratus, manakala mereka kehilangan lebih daripada 20 peratus lemak mereka.”

BAM15 berfungsi dengan menjadikan mitokondria, loji kuasa sel, kurang cekap. Hasilnya ialah mitokondria membakar lebih banyak tenaga. Para penyelidik enggan menggambarkan BAM15 sebagai ubat ajaib. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan keberkesanannya untuk orang ramai.

Walau bagaimanapun, penemuan tentang BAM15 mempunyai implikasi penting untuk meningkatkan kualiti hidup untuk orang dewasa yang lebih tua, terutamanya bagi bilangan orang yang mengalami obesiti yang semakin pesat. Mencegah, menangguhkan atau membalikkan punca dan akibat obesiti sarcopenic mungkin membolehkan orang ramai menjalani kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat.

“Data ini menyerlahkan bahawa penyambung mitokondria mungkin memainkan peranan penting dalam meningkatkan jangka kesihatan – masa seseorang menikmati kesihatan yang baik – dalam usia lanjut,” kata Pengarah Eksekutif Bioperubatan Pennington John Kirwan, Ph.D.

BAM15 menambah baik banyak penentu utama kesihatan dan penuaan, termasuk:

  • Mengeluarkan mitokondria yang rosak, loji kuasa sel
  • Membuat lebih banyak mitokondria yang sihat, dan
  • Mengurangkan “radang,” atau keradangan yang berkaitan dengan usia, dikaitkan dengan kehilangan otot

“Melanjutkan tempoh kesihatan adalah lebih penting daripada memanjangkan jangka hayat,” kata Kirwan. “Anggaplah anda boleh menambah 20 atau 30 tahun kepada kehidupan seseorang. Apa gunanya jika kualiti hidup mereka teruk?”

Rujukan: “Mitokondria uncoupling melemahkan obesiti sarcopenic dengan meningkatkan mitophagy otot rangka dan kawalan kualiti” oleh Wagner S. Dantas, Elizabeth RM Zunica, Elizabeth C. Heintz, Bolormaa Vandanmagsar, Z. Elizabeth Floyd, Yongmei Yu, Hisashi Fujioka, Charles L. Hoppel , Kathryn P. Belmont, Christopher L. Axelrod, John P. Kirwan, 19 Mac 2022, Jurnal Cachexia, Sarcopenia dan Otot.
DOI: 10.1002/jcsm.12982

Axelrod dan Kirwan adalah pengarang kajian yang sepadan. Wagner Dantas, Ph.D., Penyelidik Pasca Kedoktoran dalam Fisiologi Bersepadu dan Makmal Perubatan Molekul Kirwan, ialah pengarang utama.

Kerja ini menggunakan kemudahan teras yang sebahagiannya disokong oleh Pusat Kecemerlangan Penyelidikan Bioperubatan Pennington Biomedical melalui anugerah Institut Kesihatan Kebangsaan 5P30GM118430 dan 1P20GM135002 dan Pusat Penyelidikan Obesiti Pemakanan melalui anugerah Institut Kesihatan Nasional P30DK072476. Penyelidikan ini sebahagiannya disokong oleh anugerah Institut Kesihatan Nasional U54GM104940. Kandungan adalah tanggungjawab pengarang semata-mata dan tidak semestinya mewakili pandangan rasmi Institut Kesihatan Negara.

We want to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Sebatian Kimia Menggalakkan Penuaan yang Sihat – Menambahkan Otot, Kekuatan dan Tenaga Semasa Menurunkan Lemak


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/