Segala-galanya yang Anda Tidak Terfikir Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Telinga Dewasa

Imej untuk artikel bertajuk Segala-galanya yang Anda Tidak Pernah Terfikir Anda Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Telinga Dewasa

Foto: Andrey_Popov (Shutterstock)

Beberapa insiden perubatan berkait rapat dengan pengalaman zaman kanak-kanak: Kanak-kanak muntah banyak atas sebab tertentu, mereka kulit lutut mereka, mereka telah dikeluarkan tonsil, dan mereka mendapat jangkitan telinga. Sudah tentu, perkara ini boleh berlaku kepada orang dewasa juga, tetapi ia lebih jarang berlaku. Namun, kerana sesetengah penyakit berkait rapat dengan kanak-kanak, ia mungkin mengambil sedikit masa sebelum orang dewasa mengenali gejala yang ditunjukkan oleh badan mereka. Jangkitan telinga adalah contoh yang baik untuk ini.

awak boleh mendapat jangkitan telinga pada usia dewasa anda, tetapi jika anda terperangkap memikirkan itu hanya berlaku kepada kanak-kanak, anda mungkin menangguhkan pemeriksaan. Mari kita elakkan kemungkinan itu dengan mengetahui gejala dan punca jangkitan telinga pada orang dewasa.

Bolehkah orang dewasa mendapat jangkitan telinga?

Mereka pasti boleh. Saya menghantar mesej kepada rakan tentang menulis artikel ini dan dia memberitahu saya dia mempunyai satu sekarang, tetapi mengambil masa berminggu-minggu untuk berjumpa doktor kerana dia menganggap tidak mungkin perkara itu boleh berlaku kepada seseorang yang berumur 30-an. Masalahnya tidak hilang kerana dia tersilap mengenal pasti apa yang mungkin berlaku dan enggan mendapatkan rawatan; ia menjadi lebih teruk pada masa itu.

Seperti yang dijelaskan oleh dokumen di Woodstock Family Practice & Urgent Care di Georgia di tapak web mereka, kanak-kanak lebih mendapat jangkitan telinga dengan mudah daripada orang dewasa kerana tiub eustachian mereka kecil, pendek dan selari dengan tanah semasa mereka sedang berkembang, jadi mereka tidak mengalir dengan baik. Lendir terkumpul, mungkin kerana selsema atau alahan, dan bakteria “menyediakan kedai dan menjangkiti tisu.”

Tiub eustachian anda lebih berkembang sepenuhnya daripada dahulu (tahniah!) tetapi itu tidak menjadikan anda kebal.

Apakah jenis dan gejala jangkitan telinga pada orang dewasa?

Ini adalah jenis jangkitan telinga yang anda boleh dapatkan:

  • Jangkitan telinga dalam
  • Jangkitan telinga tengah
  • Jangkitan telinga luar

Setiap daripada ini mempunyai set gejala sendiri. Dengan jangkitan telinga dalam, contohnya, anda mungkin mengalami pening, loya, muntah, vertigo, atau kehilangan pendengaran, menurut Healthline. Isu di telinga dalam juga mungkin merupakan tanda sesuatu yang lebih serius, seperti meningitis, jadi dapatkan pemeriksaan jika anda mengalami gejala tersebut.

Bagi jangkitan telinga tengah, berhati-hati terhadap demam atau masalah pendengaran. Cecair boleh mengalir dari telinga anda jika jangkitan itu berkembang kepada pecah membran timpani, yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran secara tiba-tiba. Menurut Healthline, ini cenderung untuk sembuh dengan sendirinya. Ini boleh disebabkan oleh selsema atau masalah pernafasan.

Jangkitan telinga luar boleh ditandakan dengan ruam gatal di bahagian luar telinga anda. Telinga anda mungkin sakit, lembut, merah atau bengkak. Anda juga mungkin mendengar ini dirujuk sebagai “telinga perenang” kerana jangkitan telinga luar selalunya bermula apabila air kekal di dalam telinga selepas berenang atau mandi. Bakteria datang seterusnya. Jangkitan bakteria juga boleh bermula apabila telinga luar anda tercalar atau jengkel.

Adalah penting untuk mengetahui gejala ini untuk mengelakkan kehilangan pendengaran kekal atau jangkitan merebak ke bahagian lain di kepala anda. Rawatan segera biasanya boleh mengurangkan jangkitan pada tunas, jadi jangan terlalu risau—hanya berjumpa doktor.

Apakah faktor yang mempengaruhi sama ada anda akan mendapat jangkitan telinga?

Saiz dan kecerunan tiub eustachian anda memainkan peranan di sini, tetapi anda dimaafkan jika anda tidak mengenali sifat tersebut. Beberapa faktor yang mempengaruhi anda boleh ambil perhatian, walaupun, termasuk merokok atau berada di sekeliling asap rokok, mengalami alahan (sama ada bermusim atau sepanjang tahun), atau mengalami jangkitan selesema atau saluran pernafasan atas.

Jadi, jika anda mempunyai mana-mana simptom di atas dan seorang perokok, seseorang yang mempunyai alahan, atau mengalami selsema, pertimbangkan bahawa anda mungkin mengalami jangkitan telinga.

Untuk mengelakkan jangkitan telinga, keringkan telinga anda dengan teliti apabila anda basah, pertimbangkan untuk berhenti merokok, dan sentiasa uruskan simptom selsema atau alahan sebaik mungkin.

Bagaimanakah jangkitan telinga pada orang dewasa dirawat?

Jangkitan telinga boleh sembuh sendiri dalam beberapa hari, setiap Healthline, tetapi jika sakit telinga berterusan selepas beberapa hari, pergi berjumpa doktor—terutamanya jika anda mengalami demam. Cecair yang mengalir dari telinga anda atau kehilangan pendengaran juga menjadi tanda anda perlu mendapatkan rawatan perubatan lebih awal daripada kemudian.

Sebaik sahaja anda berjumpa doktor, ia akan menjadi sama seperti apa yang anda ingat dari zaman kanak-kanak: Doktor mengintip telinga anda dengan otoskop, mungkin juga menggunakan pneumatik untuk menyedut sedikit udara di sana untuk melihat bagaimana gegendang telinga anda bertindak balas. Jangkakan bahawa anda juga boleh menjalani ujian pendengaran.

Dengan jangkitan dalaman, anda mungkin akan diberi beberapa antibiotik, walaupun tiada jaminan anda akan mendapat ubat cecair merah jambu yang lazat yang anda gunakan untuk mendapatkan semula pada hari itu. Maaf, membesar macam payah.

Jangkitan telinga tengah juga mungkin akan memberi anda antibiotik, walaupun ia juga boleh digunakan dengan ubat titis telinga dan bukannya secara lisan. Doktor juga mungkin mahu anda mengambil beberapa ubat sakit atau anti-radang yang dijual bebas, atau mungkin dekongestan atau antihistamin jika anda masih menghadapi simptom selsema atau alahan.

Jika anda mempunyai jangkitan telinga luar dan doktor anda menentukan ia bakteria, rasa apa? Antibiotik lagi. Anda juga harus berhati-hati membersihkan telinga luar dan menggunakan ubat antimikrob dan anti-radang. Jika jangkitan kulat, harapkan preskripsi ubat antikulat.

We wish to thank the author of this short article for this incredible material

Segala-galanya yang Anda Tidak Terfikir Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Telinga Dewasa


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/