Sekiranya anda mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 sekarang atau tunggu sehingga musim gugur? Dua ahli imunologi membantu menimbang pilihan

<span class="kapsyen">Kajian klinikal menunjukkan bahawa mencampurkan dan memadankan vaksin penggalak boleh membawa kepada tindak balas imun yang lebih mantap.</span> <span class="atribusi">< kelas="pautan " href="https://www.gettyimages.com/detail/photo/doctor-prepares-the-syringe-royalty-free-image/1379312638?adppopup=true" rel="nofollow noopener" sasaran="_kosong" data-ylk="slk:SDI Productions/E+ melalui Getty Images">SDI Productions/E+ melalui Getty Images</a></span>” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/VlgPsZ2XTBVsbNRXsr4Ntg–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ2OA–/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/T2losVlQvYgvfbGjoBNwBg–~B/aD05NTU7dz0xNDQwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/the_conversation_us_articles_815/e554deeade682661bef72f3fe453e51b” data-src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/VlgPsZ2XTBVsbNRXsr4Ntg–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ2OA–/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/T2losVlQvYgvfbGjoBNwBg–~B/aD05NTU7dz0xNDQwO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/the_conversation_us_articles_815/e554deeade682661bef72f3fe453e51b”/></div></div></div></figure>
<p>Walaupun vaksin COVID-19 masih berterusan <a rel=sangat berkesan dalam mencegah kemasukan ke hospital dan kematian, telah menjadi jelas bahawa perlindungan yang ditawarkan oleh vaksin semasa menyusut dari semasa ke semasa. Ini memerlukan penggunaan tembakan penggalak yang selamat dan berkesan dalam meningkatkan tindak balas imun terhadap virus dan meluaskan perlindungan.

Tetapi bila untuk mendapatkan penggalak pertama atau kedua, dan pukulan yang mana untuk dipilih, adalah soalan terbuka. Ramai orang mendapati diri mereka tidak pasti sama ada untuk menunggu formula baharu yang dikemas kini bagi vaksin COVID-19 atau untuk mencampur dan memadankan kombinasi jenis vaksin asal.

SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, menggunakan protein spike berbentuk tombol untuk masuk ke dalam sel dan menyebabkan jangkitan. Setiap vaksin yang sedia ada dan akan datang bergantung pada meniru protein spike untuk mencetuskan tindak balas imun. Walau bagaimanapun, setiap jenis vaksin membentangkan protein spike kepada sistem imun dengan cara yang berbeza.

Sebagai ahli imunologi mengkaji radang dan penyakit berjangkittermasuk COVID-19, kami berminat untuk memahami cara reka bentuk vaksin COVID-19 berbeza dalam jenis imuniti yang dicetuskan dan perlindungan yang terhasil.

Vaksin bivalen baharu

Moderna dan Pfizer-BioNTech, dua syarikat yang vaksin mRNAnya telah menjadi pilihan utama untuk vaksinasi COVID-19 merentas semua kumpulan umur, kedua-duanya mempunyai formulasi vaksin baharu dalam proses. Sebuah jawatankuasa penasihat Pentadbiran Makanan dan Dadah ditetapkan untuk bermesyuarat pada 28 Jun 2022, untuk menilai versi terbaru dan untuk memutuskan yang mana mungkin disyorkan untuk digunakan dalam syot penggalak musim luruh ini.

Vaksin bivalen baharu Moderna mencampurkan mRNA yang mengekod untuk protein spike virus SARS-CoV-2 asal serta protein spike yang sedikit berbeza daripada varian omicron yang lebih berjangkit.

Pada awal Jun 2022, Moderna berkata bahawa dalam ujian klinikal, vaksin bivalennya mengatasi ketegangan vaksin asalmendorong tindak balas imun yang lebih kuat dan perlindungan yang lebih lama terhadap SARS-CoV-2 yang asal dan variannya, termasuk omicron.

Moderna kemudiannya mengumumkan bahawa formulasi terbarunya juga berprestasi baik terhadap subvarian omikron terbaharu, BA.4 dan BA.5yang dengan cepat menjadi strain dominan di AS Oleh kerana tindak balas imun yang lebih kuat dengan ketara yang disebabkan oleh pukulan baru, Moderna meramalkan bahawa perlindungan sedemikian mungkin bertahan setahun dan merancang untuk memperkenalkan vaksin baharunya pada bulan Ogos.

Dan yang terbaru, pada 25 Jun, Pfizer-BioNTech turut mengumumkan keputusan untuk dua formulasi vaksin COVID-19 baharunya: rumusan bivalen yang terdiri daripada mRNA yang mengekod untuk protein spike strain SARS-CoV-2 asal dan subvarian omikron BA.1 asal, dan versi “monovalen” yang hanya diarahkan pada protein spike BA.1.

Kajian awal syarikat menunjukkan bahawa kedua-dua vaksin monovalen dan bivalen mencetuskan antibodi yang meneutralkan subvarian BA.4 dan BA.5 omikron yang lebih baharu, walaupun pada tahap yang lebih rendah daripada subvarian BA.1. Walau bagaimanapun, vaksin monovalen Pfizer mencetuskan antibodi peneutral virus yang lebih baik terhadap subvarian BA.1 omicron daripada vaksin bivalen.

Walau bagaimanapun, sama ada perbezaan tahap antibodi tersebut dilihat dengan vaksin monovalen berbanding bivalen diterjemahkan ke dalam tahap perlindungan yang berbeza terhadap varian omikron yang lebih baharu masih perlu dipastikan dalam ujian klinikal.

Kemajuan pada vaksin Novavax

Satu lagi formulasi vaksin yang sedang berusaha ke arah kebenaran ialah Novavax, vaksin yang dibina menggunakan protein spike virus SARS-CoV-2 yang asal. Vaksin Novavax mempunyai kelebihan sebagai serupa dengan vaksin tradisionalseperti Vaksin DTaP terhadap difteria, tetanus dan pertusis, atau vaksin terhadap jangkitan virus lain seperti hepatitis dan kayap. Vaksin Novavax telah diuji secara klinikal di Afrika Selatan, United Kingdom dan AS dan didapati selamat dan sangat berkesan dengan 90% keberkesanan terhadap bentuk ringan, sederhana dan teruk COVID-19.

Sebuah jawatankuasa penasihat kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah mengesahkan vaksin Novavax pada awal Jun 2022. Kini, FDA sedang menyemak perubahan yang dibuat Novavax semasa proses pembuatannya sebelum membuat keputusan untuk membenarkan tangkapan itu.

Di Australia, vaksin Novavax baru-baru ini didaftarkan sementara sebagai penggalak untuk individu berumur 18 tahun ke atas. Syarikat itu adalah menjalankan ujian klinikal fasa 3 untuk menentukan sama ada vaksinnya boleh digunakan dengan selamat dan berkesan sebagai penggalak pada orang yang pernah mengambil vaksin mRNA sebelum ini.

Apabila vaksin baharu ini tersedia dalam beberapa bulan akan datang, orang ramai akan mempunyai lebih banyak pilihan untuk mencampur dan memadankan vaksin untuk meningkatkan tempoh dan kualiti perlindungan imun mereka terhadap COVID-19.

Mencampur dan memadankan

Sehingga itu, kajian klinikal telah menunjukkan bahawa walaupun mencampur dan memadankan jenis vaksin sedia ada adalah strategi yang berkesan untuk meningkatkan. Sebagai contoh, kajian terkini mencadangkan bahawa apabila orang dewasa yang telah diberi vaksin sepenuhnya dengan mana-mana daripada tiga vaksin COVID-19 asal – Pfizer-BioNTech, Moderna atau Johnson & Johnson – menerima dos penggalak dengan jenama vaksin yang berbeza daripada yang mereka terima dalam siri awal mereka, mereka telah tindak balas imun yang serupa atau lebih teguh berbanding dengan meningkatkan dengan jenama vaksin yang sama.

Pencampuran vaksin telah didapati selamat dan berkesan dalam pelbagai kajian. Sebab mengapa mencampurkan vaksin mungkin menghasilkan tindak balas imun yang lebih teguh berbalik kepada cara setiap vaksin membentangkan lonjakan protein virus kepada sistem imun.

Apabila virus SARS-CoV-2 bermutasi di kawasan protein spike, seperti yang berlaku pada setiap varian dan subvarian, dan cuba mengelak sel imun, antibodi yang mengecam bahagian protein spike yang berlainan boleh menghentikannya. jejaknya dan menghalang virus daripada menjangkiti sel-sel badan.

Oleh itu, sama ada anda memutuskan untuk mendapatkan suntikan penggalak sekarang atau menunggu sehingga musim gugur, bagi ramai yang menggembirakan untuk mengetahui bahawa lebih banyak pilihan sedang dalam perjalanan.

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan, tapak berita bukan untung khusus untuk berkongsi idea daripada pakar akademik. Ia ditulis oleh: Prakash Nagarkatti, Universiti Carolina Selatan dan Mitzi Nagarkatti, Universiti Carolina Selatan.

Baca lebih lanjut:

Prakash Nagarkatti menerima pembiayaan daripada Institut Kesihatan Nasional dan Yayasan Sains Kebangsaan.

Mitzi Nagarkatti menerima pembiayaan daripada Institut Kesihatan Nasional

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Sekiranya anda mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 sekarang atau tunggu sehingga musim gugur? Dua ahli imunologi membantu menimbang pilihan


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/