Sekiranya anda WFH atau mengambil hari sakit? Apa yang perlu dipertimbangkan musim sejuk, selesema dan Covid ini

Rasanya hampir tidak dapat dielakkan pada ketika ini: Pada tahun ketiga pandemik koronavirus dan dengan musim selesema dan selesema baharu, kemungkinan besar anda akan bangun dengan rasa kurang cemerlang pada pagi-pagi ini.

Sudah ada petunjuk bahawa musim selesema dan selesema tahun ini boleh menjadi buruk: The CDC melaporkan peningkatan awal dalam aktiviti selesema bermusim, dan secara anekdot, orang ramai membiarkan langkah berjaga-jaga Covid mereka tergelincir dan muncul untuk bekerja sakit pula.

Bukan sahaja terdapat peraturan baharu untuk menguji dan memantau gejala anda untuk menentukan pepijat yang anda ada, bekerja dari rumah menaikkan palang semasa menjalani hari sakit — walaupun anda tidak boleh melaporkan diri secara fizikal ke pejabat, siapa kata anda tidak boleh menghantar beberapa e-mel semasa pulih dari sofa?

Inilah nasihat pakar kesihatan dan tempat kerja.

Apa yang perlu dilakukan jika anda bangun dengan rasa sakit

Jika anda bangun dengan sakit tekak atau hidung berair, rawat ia seperti mungkin Covid-19 dan lakukan ujian pantas di rumah, kata Dr. John Swartzberg, profesor klinikal emeritus di Sekolah Kesihatan Awam UC Berkeley.

Jika ujian pantas pertama anda positif, adalah selamat untuk menganggap anda mempunyai Covid-19 dan membuat rancangan untuk mengasingkan diri, katanya.

Jika ia negatif, itu tidak bermakna anda berada dalam keadaan yang jelas. Swartzberg mencadangkan untuk tinggal di rumah dan menguji semula keesokan harinya.

Jika ujian kedua di rumah anda negatif, atau jika anda melengkapkan ujian PCR yang negatif, maka anda berkemungkinan tidak menghidap Covid, tetapi anda masih boleh mempunyai virus pernafasan atau jangkitan lain.

Pertimbangkan untuk melawat doktor penjagaan utama anda untuk mendapatkan kepastian. Malah pakar perubatan mengatakan bahawa disebabkan simptom yang bertindih, ia memerlukan ujian yang betul untuk menentukan sama ada anda mengalaminya selsema, selesema, Covid atau alahan bermusimkata Céline Gounder, pakar penyakit berjangkit, ahli epidemiologi dan rakan kanan di Yayasan Keluarga Kaiser.

Secara amnya, Swartzman berkata, “melalui pandangan seorang doktor dan sebagai profesional kesihatan awam, jika anda tidak sihat dengan gejala pernafasan, anda harus tinggal di rumah. Itulah perkara paling selamat untuk dilakukan.”

Sekiranya anda WFH atau mengambil hari sakit?

Bagi memutuskan sama ada untuk log masuk bekerja dari rumah, adalah idea yang baik untuk bekerjasama dengan doktor penjagaan primer anda sendiri untuk memahami kesihatan dan kelemahan anda jika anda melakukannya, kata Dr. Geeta Nayyar, ketua pegawai perubatan di Salesforce.

Anda akan mahu mengukur: “Sejauh manakah anda sakit? Adakah anda demam? Adakah anda aktif bergejala? Adakah anda mengalami sakit kepala dan tidak dapat memberi tumpuan? Itu sangat berbeza daripada pulih daripada penyakit, di mana mungkin anda tidak mencapai 100 % tetapi anda boleh memberi 85%.”

Mungkin anda mempunyai tarikh akhir yang mendesak atau satu jam kerja yang anda perlu lakukan, kata Nayyar. “Anda akan menjadi hakim terbaik sama ada itu hari bekerja dari rumah atau anda boleh mendaftar keluar sepenuhnya.”

Jika anda menentang bos yang menyatakan rasa tidak suka mereka terhadap kerja jauh, atau menekan anda untuk terus bekerja, ingatkan mereka tentang masa anda sama produktif di rumah sepanjang wabak itu, kata Caroline Walsh, naib presiden di amalan HR Gartner.

Dan jika cuti sehari penuh adalah teratur, bincangkan bagaimana anda akan menjadi lebih produktif dan terlibat selepas anda berehat. “Ia adalah masa tahun bahawa organisasi berada dalam masalah terakhir,” tambah Walsh. “Lebih banyak mereka boleh mempunyai pasukan yang berehat dengan baik, lebih banyak mereka boleh mempunyai pasukan yang produktif.”

Secara amnya, ingat bahawa bekerja semasa sakit merugikan semua orang: Badan anda akan mengambil masa yang lebih lama untuk melawan penyakit, produktiviti anda akan menderita, dan dari segi moral, muncul sebagai sakit “menjatuhkan seluruh pasukan,” kata Nayyar. “Ia menunjukkan tiada peluang untuk berehat apabila anda memerlukannya.”

Ya, anda boleh WFH jika rakan sekerja anda terus menunjukkan sakit

Nayyar berkata terpulang kepada pengurus untuk mencontohi tingkah laku yang baik untuk tinggal di rumah semasa sakit. Mereka juga harus menjemput pekerja yang sakit untuk pulang ke rumah dan memberi jaminan bahawa ia bukan sahaja baik untuk mereka, tetapi juga untuk seluruh pasukan. “Bayangkan daripada menjadi seorang kepada lima orang ke bawah – ia tidak membantu kerja.”

Anda juga boleh membuat cadangan tersebut secara mendatar kepada rakan sebaya, tambah Walsh. Masuk dengan soalan sokongan: Apa khabar anda? Adakah terdapat apa-apa yang boleh saya lakukan untuk anda supaya anda boleh pulang dan berehat?

Jika perbualan itu tidak berlaku dan rakan sejawat anda masih melaporkan ke pejabat, kesesakan dan semua, Nayyar menggalakkan pekerja menggunakan dasar yang fleksibel: “Jika anda berisiko atau merasakan kesihatan anda terancam, perkara yang sama dasar kerja dari rumah terpakai kepada anda.”

Masa sakit berbayar hanyalah permulaan

Tidak boleh terlepas pandang bahawa tidak semua orang dijamin masa sakit bergaji. Terdapat pada masa ini tiada undang-undang persekutuan untuk mewajibkan masa sakit berbayar, dan hanya segelintir negeri dan bandar mempunyai keperluan mereka sendiri. Secara kasarnya 1 dalam 5 pekerja tidak mempunyai akses kepada hari sakit bergaji, dan ia merupakan masalah yang lebih besar untuk pekerja bergaji rendah.

ReDell Atkinson, 27, berkata dia perasan lebih ramai orang datang ke pejabatnya dengan batuk atau bersin. Walaupun tempat kerjanya mempunyai hari sakit tanpa had, dia memahami sebab sesetengah orang muncul jika mereka pada tarikh akhir atau tidak dapat menyelesaikan tugasan tertentu dari rumah. Tetapi dia ingin melihat orang ramai terus mengambil langkah berjaga-jaga kesihatan yang lebih tinggi: memakai topeng, mencuci tangan, menyertai mesyuarat secara maya, penjarakan sosial dan sentiasa mendapat maklumat terkini tentang vaksin.

Swartzberg dan Nayyar bersetuju majikan boleh memastikan mereka membantu tenaga kerja mereka kekal dimaklumkan tentang cara kekal sihat semasa musim selesema dan selesema, memahami cara virus dan bakteria merebak, gejala yang perlu diberi perhatian, tempat untuk mendapatkan rawatan perubatan dan sumber lain untuk sembuh dari sakit.

Dengan musim pendaftaran terbuka, majikan harus memastikan pekerja mereka mempunyai akses kepada doktor penjagaan primer – lebih baik jika mereka menyokong pilihan teleperubatan. Dan majikan boleh menyediakan klinik vaksin di tapak atau masa rehat untuk mendapatkan suntikan selesema, serta vaksin Covid atau penggalak yang dikemas kini.

Buat masa ini, Atkinson akan melakukan apa yang dia boleh apabila dia bertemu dengan rakan sekerja di bawah cuaca yang sibuk tentang: Kekal bertopeng, capai pembersih tangan dan periksa secara mental sama ada dia mengambil multivitamin hari itu.

“Perkara kecil membina tabiat yang sihat, ” katanya. “Tubuh kita bukan sahaja melawan Covid – mereka melawan kehidupan.”

Semak:

Pakar meramalkan Covid akan menormalkan hari sakit. Ia dilakukan sebaliknya

Adakah ia selsema, selesema atau Covid-19? Sukar untuk ditentukan tanpa ujian—carta ini mungkin membantu mengecilkannya

Bagaimana Gen Z menulis semula rancangan temu janji, perkahwinan dan keluarga untuk usia 20-an

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

We would love to say thanks to the author of this article for this awesome material

Sekiranya anda WFH atau mengambil hari sakit? Apa yang perlu dipertimbangkan musim sejuk, selesema dan Covid ini


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/