Sel-sel Tidak Dijangka Membantu Membentuk Otak Muda – Berita Neurosains

Ringkasan: Semasa perkembangan otak, sel prekursor oligodendrocyte (OPC) menyumbang kepada proses pemangkasan saraf, membantu membentuk perkembangan otak yang sihat.

Sumber: CSHL

Apabila otak mula-mula memasang sendiri dalam perkembangan awal, ia mewujudkan lebih banyak sambungan daripada yang sebenarnya diperlukan.

Sesetengah sambungan ini, atau sinaps, akan menghantar isyarat kritikal apabila haiwan muda mula merasakan persekitaran mereka. Yang lain akan disingkirkan apabila otak semakin matang.

Hanya mereka yang haiwan itu perlu memahami dan berinteraksi dengan dunia yang tinggal.

Cold Spring Harbour Laboratory (CSHL) Penolong Profesor Lucas Cheadle dan rakan sekerja telah menemui bahawa sel yang dipanggil sel prekursor oligodendrocyte (OPC) menyumbang kepada proses pemangkasan ini. Ini membantu membentuk otak yang sihat semasa perkembangan awal.

Memahami bahagian penting perkembangan otak ini mungkin mendedahkan strategi baharu untuk merawat keadaan perkembangan saraf seperti skizofrenia dan gangguan spektrum autisme (ASD).

Penemuan itu tercetus semasa menggunakan mikroskop berkuasa tinggi untuk memeriksa otak tikus dewasa. Pasukan Cheadle menyedari bahawa banyak OPC sedang aktif menyelubungi titik sambungan antara neuron.

Pasukan mengesyaki sel mungkin sibuk menghapuskan sinaps yang tidak diperlukan oleh otak. Cheadle dan pasukannya tertanya-tanya sama ada OPC melakukan perkara yang sama dalam otak yang lebih muda. Pengalaman haiwan muda mempunyai kesan yang mendalam dalam membentuk litar saraf semasa perkembangan awal.

Sel yang dipanggil OPC, berwarna hijau, membantu otak memperhalusi litar sarafnya semasa haiwan muda berkembang. Mereka menelan dan menghapuskan sambungan, berwarna ungu, otak tidak perlukan. Memahami proses ini boleh memaklumkan rawatan baru untuk gangguan neurologi. Kredit: Cheadle lab/perisian Imaris/CSHL, 2022

Para penyelidik membesarkan tikus muda dalam gelap. Apabila tikus mula-mula terdedah kepada cahaya, OPC mula menelan sinaps sebagai tindak balas. Sel-sel itu beroperasi dalam litar pemprosesan penglihatan otak mereka.

“OPC nampaknya sangat bersedia untuk mengawal selia sambungan otak yang berkaitan dengan pengalaman,” kata Cheadle. โ€œSel-sel ini sangat responsif terhadap pengalaman baharu. Mereka boleh mengambil maklumat itu dan menggunakannya untuk membentuk sambungan otak.”

Diterbitkan di Neurosains Alam, penemuan pasukan Cheadle mendedahkan peranan yang tidak dijangka untuk OPC. Beberapa jenis sel membantu membentuk litar saraf dengan menghapuskan sambungan yang tidak perlu. OPC sebelum ini hanya dikenali untuk menghasilkan sel yang mengelilingi dan menyokong neuron.

Cheadle berkata, “Ini adalah jenis sel yang benar-benar bersedia untuk berfungsi sebagai perantara antara apa yang berlaku di dunia di luar sana dan apa yang berlaku di dalam otak kita.”

Cheadle berharap maklumat baharu ini akan membantu memahami gangguan perkembangan saraf dengan lebih baik. Dia merancang untuk menyiasat sama ada pemangkasan OPC yang rosak memainkan peranan dalam keadaan seperti skizofrenia dan ASD.

Lihat juga

Ini menunjukkan penumbuk

Mengenai berita penyelidikan pembangunan saraf ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: CSHL
Hubungi: Pejabat Akhbar โ€“ CSHL
Imej: Imej dikreditkan ke makmal Cheadle/perisian Imaris/CSHL, 2022

Penyelidikan Asal: Buka akses.
โ€œSel prekursor oligodendrocyte menelan sinaps semasa pembentukan semula litar pada tikusโ€ oleh Yohan SS Auguste et al. Neurosains Alam


Abstrak

Sel prekursor oligodendrocyte menelan sinaps semasa pembentukan semula litar pada tikus

Sel prekursor oligodendrocyte (OPCs) menimbulkan oligodendrocytes myelinating sepanjang hayat, tetapi fungsi OPC tidak terhad kepada oligodendrogenesis.

Di sini kami menunjukkan bahawa OPC menyumbang kepada penghapusan presynaps thalamocortical dalam korteks visual tetikus yang sedang berkembang dan dewasa. Engulfment sinaps pengantara OPC meningkat sebagai tindak balas kepada pengalaman deria semasa penghalusan litar saraf.

Data kami mencadangkan bahawa OPC boleh mengawal sambungan sinaptik di otak secara bebas daripada oligodendrogenesis.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Sel-sel Tidak Dijangka Membantu Membentuk Otak Muda – Berita Neurosains


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/