Sel-sel zombi adalah pusat kepada pencarian untuk usia tua yang aktif dan penting

Di bahagian bawah tanahnya yang belum selesai, Richard Soller yang berusia 95 tahun mengelilingi trek sementara mengelilingi kotak yang penuh dengan pingat yang dimenanginya untuk trek dan padang serta larian jarak jauh.

Tanpa sedikit pun sesak nafas, dia berkata: “Saya boleh meletakkan berkilo-kilometer di bawah sini.”

Steps away ialah kerusi malas kulit mahal yang dibelinya semasa bersara dari Procter & Gamble dengan visi untuk berehat hingga ke usia tua. Dia dengan bangganya menyatakan dia tidak pernah menggunakannya; dia terlalu sibuk berlatih untuk pertandingan, seperti Sukan Senior Negara.

Soller, yang tinggal berhampiran Cincinnati, telah mencapai matlamat yang dicemburui oleh manusia sejak zaman purba: Kekal sihat dan aktif di akhir hayat. Ini adalah matlamat yang banyak dielakkan sehingga menjadi tua sering dikaitkan dengan menjadi lemah dan sakit. Tetapi saintis cuba mengubahnya – dan menangani salah satu cabaran terbesar manusia – melalui bidang penyelidikan penuaan yang sedikit diketahui tetapi berkembang pesat yang dipanggil penuaan selular.

Ia dibina di atas idea bahawa sel akhirnya berhenti membahagi dan memasuki keadaan “senescent” sebagai tindak balas kepada pelbagai bentuk kerosakan. Badan mengeluarkan kebanyakannya. Tetapi yang lain berlarutan seperti zombi. Mereka tidak mati. Tetapi seperti yang dikatakan oleh Nathan LeBrasseur dari Mayo Clinic, mereka boleh merosakkan sel berdekatan seperti buah berkulat merosakkan mangkuk buah. Mereka terkumpul di dalam badan yang lebih tua, yang semakin banyak bukti yang dikaitkan dengan pelbagai keadaan berkaitan usia seperti demensia, penyakit kardiovaskular dan osteoporosis.

Tetapi saintis tertanya-tanya: Bolehkah pembentukan sel zombi dihentikan?

“Keupayaan untuk memahami penuaan – dan potensi untuk campur tangan dalam biologi asas penuaan – benar-benar peluang terbesar yang kami ada, mungkin dalam sejarah, untuk mengubah kesihatan manusia,” kata LeBrasseur. Memanjangkan tempoh tahun sihat memberi kesan kepada “kualiti hidup, kesihatan awam, sosioekonomi, keseluruhan shebang.”

Dengan bilangan orang yang berumur 65 tahun ke atas dijangka meningkat dua kali ganda secara global menjelang 2050, penuaan selular adalah “topik yang sangat hangat,” kata Viviana Perez Montes dari Institut Kesihatan Nasional. Menurut analisis Associated Press sebuah pangkalan data penyelidikan NIHterdapat kira-kira 11,500 jumlah projek yang melibatkan penuaan selular sejak 1985, lebih banyak lagi dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

nisbah
Lakaran kecil video Youtube

Kira-kira 100 syarikat, termasuk pasukan akademik, sedang meneroka ubat untuk menyasarkan sel tua. Dan penyelidikan menawarkan petunjuk yang menarik bahawa orang mungkin dapat membantu menjinakkan penuaan diri mereka sendiri menggunakan strategi yang disukai oleh Soller: senaman.

Walaupun tiada siapa yang menganggap usia tua memegang kunci kepada kehidupan yang sangat panjang, penyelidik Universiti Tufts, Christopher Wiley berharap satu hari apabila lebih sedikit orang yang mengalami nasib seperti mendiang datuknya, yang menghidap Alzheimer dan merenungnya kembali seolah-olah dia orang asing.

“Saya tidak mencari mata air muda,” kata Wiley. “Saya sedang mencari mata air untuk tidak sakit apabila saya lebih tua.”

SEL MATI

Leonard Hayflick, saintis yang menemui penuaan selular pada tahun 1960, adalah penting pada usia 94 tahun. Beliau ialah seorang profesor anatomi di University of California, San Francisco, dan terus menulis, membentangkan dan bercakap mengenai topik itu.

Di rumah tepi pantainya di Sonoma County, dia membuka buku pengikat yang penuh dengan penyelidikannya, termasuk dua kertas awal yang telah dipetik beberapa kali yang menakjubkan oleh penyelidik lain. Di hadapannya di atas meja ruang tamu terdapat banyak salinan buku maninya, “How and Why We Age,” dalam pelbagai bahasa.

Kemasyhuran saintifik ini tidak datang dengan mudah. Dia menemui penuaan selular secara tidak sengaja, memupuk sel-sel janin manusia untuk projek biologi kanser dan menyedari bahawa mereka berhenti membahagikan selepas kira-kira 50 penggandaan populasi. Ini bukanlah satu kejutan besar; kultur sel sering gagal kerana perkara seperti pencemaran. Apa yang mengejutkan ialah yang lain juga berhenti membahagikan pada titik yang sama. Fenomena itu kemudiannya dipanggil “had Hayflick.”

Penemuan itu, kata Hayflick, mencabar “dogma berusia 60 tahun” bahawa sel manusia biasa boleh mereplikasi selama-lamanya. Makalah yang dikarangnya bersama rakan sekerja Paul Moorhead telah ditolak oleh jurnal saintifik terkemuka, dan Hayflick berdepan dengan ejekan sedekad selepas ia diterbitkan dalam Penyelidikan Sel Eksperimen pada tahun 1961.

“Ia mengikut corak biasa penemuan utama dalam sains, di mana penemu mula-mula diejek dan kemudian seseorang berkata, ‘Baiklah, mungkin ia berkesan’ … kemudian ia diterima sedikit sebanyak, kemudian menjadi lebih diterima secara meluas.”

Pada ketika ini, dia berkata, “bidang yang saya temui telah melonjak ke tahap yang melampaui kemampuan saya untuk bersaing dengannya.”

BINA ZOMBIE

Para saintis berhati-hati untuk ambil perhatian bahawa penuaan sel boleh berguna. Ia berkemungkinan berkembang sekurang-kurangnya sebahagiannya untuk menyekat perkembangan kanser dengan mengehadkan kapasiti sel untuk terus membahagi. Ia berlaku sepanjang hidup kita, dicetuskan oleh perkara seperti kerosakan DNA dan pemendekan telomer, struktur yang menutup dan melindungi hujung kromosom. Sel senescent memainkan peranan dalam penyembuhan luka, perkembangan embrio dan melahirkan anak.

Masalah boleh timbul apabila mereka membina.

“Apabila anda masih muda, sistem imun anda dapat mengenali sel-sel senescent ini dan menghapuskannya,” kata Perez, yang mengkaji biologi sel dan penuaan. “Tetapi apabila kita mula menjadi tua … aktiviti sistem imun kita juga semakin berkurangan, jadi kita kehilangan keupayaan untuk menghapuskannya.”

Sel senescent menentang apoptosis, atau kematian sel yang diprogramkan, dan secara ciri menjadi besar dan rata, dengan nukleus yang diperbesarkan. Mereka melepaskan gabungan molekul, beberapa daripadanya boleh mencetuskan keradangan dan membahayakan sel lain – dan secara paradoks juga boleh merangsang pertumbuhan sel malignan dan kanser bahan api, kata LeBrasseur.

Para saintis mengaitkan beberapa gangguan dengan pembentukan sel tua di tempat tertentu. Sebagai contoh, penyelidikan mencadangkan sel senescent tertentu yang terkumpul di dalam paru-paru yang terdedah kepada asap rokok boleh menyumbang dengan ketara kepada keradangan saluran pernafasan dalam COPD.

Idea bahawa satu proses boleh menjadi punca kepada banyak penyakit adalah kuat kepada ramai saintis.

Ia memberi inspirasi kepada Dr. James Kirkland untuk beralih daripada perubatan geriatrik. “Saya bosan dengan menetapkan kerusi roda yang lebih baik dan peranti inkontinens,” kata Kirkland, seorang profesor perubatan di Mayo yang dianggap sebagai perintis kebangkitan penuaan. “Saya mahu melakukan sesuatu yang lebih asas yang boleh mengurangkan penderitaan yang saya lihat.”

SASARAN DADAH

Usaha itu membawa dia dan orang lain untuk membangunkan ubat-ubatan.

Ubat eksperimen yang direka untuk membersihkan sel senescent secara selektif telah digelar “senolitik”, dan Mayo memegang paten pada beberapa. Pada tikus, mereka telah terbukti berkesan untuk melambatkan, mencegah atau meredakan beberapa gangguan berkaitan usia.

Faedah yang mungkin untuk orang ramai baru muncul. Kirkland, LeBrasseur dan rakan sekerja melakukan a kajian rintis memberikan bukti awal bahawa pesakit dengan penyakit paru-paru yang serius mungkin dibantu dengan memasangkan ubat kemoterapi dengan pigmen tumbuhan. Satu lagi kajian rintis mendapati kombinasi yang sama mengurangkan beban sel senescent dalam tisu lemak penghidap penyakit buah pinggang diabetes.

Sekurang-kurangnya sedozen ujian klinikal dengan senolitik kini menguji perkara seperti sama ada ia boleh membantu mengawal perkembangan Alzheimer, meningkatkan kesihatan sendi dalam osteoarthritis dan meningkatkan kesihatan rangka. Sesetengah pasukan cuba membangunkan “senomorfik” yang boleh menyekat kesan buruk molekul yang dipancarkan oleh sel senescent. Dan pasukan Jepun telah menguji vaksin pada tikus khusus untuk protein yang terdapat dalam sel senescent, membolehkan penyingkiran yang disasarkan.

Para saintis berkata kerja serius untuk meningkatkan kesihatan manusia juga boleh membawa faedah sampingan – seperti mengurangkan kedutan kulit.

“Saya memberitahu makmal saya bahawa jika kita menemui ubat yang membersihkan sel senescent yang buruk dan bukan yang baik dan kita menyembuhkan penyakit Parkinson dan Alzheimer dan osteoporosis dan degenerasi makula, ia akan menjadi hebat,” kata Judith Campisi, pakar biogerontologi di Institut Penyelidikan tentang Penuaan Buck. “Tetapi jika kita menyembuhkan kedutan, kita akan menjadi kaya, dan saya tidak perlu menulis geran lain.”

Di tengah kehebohan, sesetengah syarikat memasarkan makanan tambahan sebagai senolitik. Tetapi penyelidik memberi amaran bahawa mereka belum terbukti berfungsi atau terbukti selamat.

Dan masih banyak yang perlu dipelajari tentang ubat percubaan klinikal.

“Kami tahu bahawa senolitik berfungsi dengan baik pada tikus,” kata Wiley. “Kami masih benar-benar memikirkan perkara asas dengan orang ramai.”

‘ALAT PALING MENJANJIKAN’

Hari ini, LeBrasseur, yang mengarah pusat penuaan di Mayo, berkata senaman adalah “alat yang paling menjanjikan yang kita ada” untuk berfungsi dengan baik pada akhir hayat, dan kuasanya meluas ke sel-sel kita.

Penyelidikan mencadangkan ia mengatasi pembentukan tua, membantu sistem imun membersihkannya dan mengatasi kerosakan molekul yang boleh mencetuskan proses penuaan.

A belajar LeBrasseur mengetuai tahun lepas memberikan bukti pertama pada manusia bahawa senaman boleh mengurangkan penunjuk, yang terdapat dalam aliran darah, beban sel senescent dalam badan. Selepas program latihan aerobik, rintangan dan keseimbangan selama 12 minggu, penyelidik mendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua telah menurunkan penunjuk penuaan dan kekuatan otot yang lebih baik, fungsi fizikal dan kesihatan yang dilaporkan. A yang diterbitkan baru-baru ini kajian kajian mengumpul lebih banyak bukti — dalam haiwan dan manusia — untuk bersenam sebagai terapi penyasaran penuaan.

Walaupun kajian sedemikian tidak terkenal di luar kalangan saintifik, ramai orang dewasa yang lebih tua secara intuitif menyamakan senaman dengan keremajaan.

Penternak Mike Gale, 81, memasang bulatan melontar trek dan padang pada hartanya yang luas di Petaluma, California, supaya dia dan beberapa rakan boleh berlatih membaling cakera dan peralatan lain. Berlatarbelakangkan bukit-bukit hijau yang berguling, mereka berpusing, melangkah, melempar dan mengambil berulang kali.

“Saya ingin bertanding dalam usia 90-an,” kata Gale. “Kenapa tidak?”

Soller bertanya pada dirinya sendiri soalan yang sama lama dahulu.

Selepas hamstring yang koyak menghalangnya daripada berlari di trek di sekolah menengah, dia jatuh ke dalam gaya hidup yang tidak sihat pada awal dewasa, menghisap dua bungkus rokok sehari. Tetapi dia dan isterinya Jean berhenti ayam belanda apabila anak perempuan mereka Mary datang bersama.

Dia mula berlari semula sejurus sebelum mencapai usia 50 tahun, dan sejak itu telah berlari dalam perlumbaan di seluruh AS, termasuk dua maraton, dan mengambil bahagian dalam pertandingan Sukan Senior selama beberapa dekad. Pada bulan Mei, Soller menyertai 12,000 atlet yang berfikiran sama di Florida untuk permainan kebangsaan terkini di kawasan Fort Lauderdale – memenangi lima pingat untuk menambah koleksi 1,500 hadiahnya.

Anak perempuannya merakam penamat tempat pertamanya dalam larian 200 meter dari tempat duduk sambil bersorak: “Pergi, Ayah, pergi!”

Soller berkata senaman membuatkan dia cukup cergas untuk menangani apa yang berlaku – termasuk diagnosis Alzheimer untuk isterinya selama 62 tahun. Mereka kadang-kadang berjalan di jalan kejiranan bersama-sama, berpegangan tangan.

“Lakukan seberapa banyak yang anda boleh,” katanya. “Itu sepatutnya menjadi matlamat bagi sesiapa sahaja untuk kekal sihat.”

___

Wartawan video Angie Wang menyumbang kepada cerita ini.

——

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Sel-sel zombi adalah pusat kepada pencarian untuk usia tua yang aktif dan penting


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/