Selama berdekad-dekad, Dia Mengalami Episod Pelik Keletihan

Empat daripada lima migrain mungkin mempunyai gejala yang menandakan permulaan migrain sebelum sakit kepala itu sendiri. Tanda-tanda pertama selalunya datang dengan perubahan mood, keinginan makanan, kepekaan cahaya atau keletihan. Satu daripada lima boleh mempunyai simptom tambahan yang lebih setempat dan berlangsung antara lima minit hingga satu jam. Yang paling biasa adalah visual, selalunya dengan bentuk yang muncul di hadapan mata dan membesar — ​​tetapi aura juga boleh nyata sebagai deringan di telinga atau kesukaran bercakap.

Mungkinkah hari keletihan lelaki itu menjadi pelopor kepada sakit kepala migrain yang tidak pernah tiba? Semakin mereka berdua membaca, semakin yakin mereka bahawa inilah yang dia ada. Patel melakukan sedikit lagi carian dan merujuk pesakit ke klinik sakit kepala di Boston.

Pesakit dapat membuat lawatan video pertamanya dengan pakar sakit kepala dua minggu kemudian. Dia menerangkan gejala dan garis masanya. Ia bermula dengan perasaan tidak enak hati, katanya – seolah-olah dia sedang mengalami sesuatu. Kemudian selepas setengah jam, kekakuan tiba di leher dan bahunya, kadang-kadang juga rahangnya. Setengah jam lagi kemudian, kelemahan itu muncul dan dia menghadapi masalah walaupun untuk duduk. Tetapi dia tidak sakit kepala dan tidak mengalaminya selama beberapa dekad.

Pakar itu telah melihat pesakit migrain selama lebih daripada 30 tahun dan mengetahui bahawa migrain datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Apa yang diterangkan oleh pesakit bukanlah aura: Ia bertahan terlalu lama. Seolah-olah dia mengalami episod awal simptom awal tetapi tidak pernah sakit kepala. Lebih-lebih lagi, dia mempunyai sejarah sakit kepala migrain dan, dari masa ke masa, migrain pesakit boleh berubah supaya mereka mempunyai banyak gejala tetapi tidak sakit kepala. Memang, pakar dalam bidang itu tidak lagi memanggil gangguan migrain sakit kepala tetapi lebih kepada penyakit migrain, kerana sakit kepala hanya sebahagian daripada gambaran yang lebih besar. Dan cara gejala yang melemahkan ini muncul entah dari mana dan kemudian diselesaikan sepenuhnya adalah konsisten dengan penyakit migrain.

Tiada ujian untuk migrain — ia adalah diagnosis yang dibuat berdasarkan cerita pesakit. Kisah yang diceritakan oleh pesakit ini tidak membuat diagnosis pasti, tetapi ia mungkin. Untuk menguji diagnosis, pakar sakit kepala mencadangkan agar mereka cuba merawat episod dengan ubat-ubatan yang boleh menghentikan migrain daripada berkembang. Ubat baru, yang diluluskan oleh FDA lebih setahun lebih awal, dipanggil ubrogepant atau Ubrelvy, telah berkesan untuk ramai orang. Ubat itu menyekat protein yang menggalakkan keradangan di otak yang dianggap memulakan proses yang menghasilkan migrain. Apabila diambil pada permulaan simptom, ia boleh menghentikan episod dalam jejaknya. Pesakit tidak perlu dipujuk. Apa sahaja yang mungkin membebaskannya daripada kezaliman mantera yang tidak dapat diramalkan ini patut dicuba.

Ubat itu mengubah hidup, pesakit memberitahu pakar pada temujanji seterusnya. Dia mengambilnya apabila kekakuan mula-mula mula timbul, dan dalam masa beberapa jam, ia telah hilang sepenuhnya.

Selama beberapa dekad kehadiran sakit kepala tipikal adalah kualiti yang menentukan migrain. Pakar seperti yang melihat pesakit ini kini menyedari bahawa migrain boleh berubah dari semasa ke semasa sehingga kadang-kadang mereka tidak sakit kepala lagi.

Lisa Sanders, MD, adalah seorang penulis penyumbang untuk majalah itu. Buku terbarunya ialah “Diagnosis: Menyelesaikan Misteri Perubatan Paling Membingungkan.” Jika anda mempunyai kes yang diselesaikan untuk dikongsi, tulis dia di Lisa.Sandersmdnyt@gmail.com.

We want to say thanks to the author of this article for this remarkable material

Selama berdekad-dekad, Dia Mengalami Episod Pelik Keletihan


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/