Selepas Pakar Pediatrik Ini Membawa Anaknya Berusia 6 Tahun untuk Mendapatkan Vaksin COVID-nya, ‘Ia Adalah Satu Perayaan Seluruh’

Dr Lanre Falusi

Dr Lanre Falusi Alayo Falusi selepas dia mendapat vaksin COVID-19 yang pertama

Dr. Lanre Falusi, 41, ialah ibu kepada tiga kanak-kanak perempuan (umur 6, 3 dan 1), pakar pediatrik di Hospital Nasional Kanak-kanak di Washington, DC Beliau juga merupakan hos bersama, dengan seorang lagi ibu doktor, podcast Kesihatan dan Rumah dengan Hos Hippocratic, untuk berkongsi maklumat yang tepat berasaskan bukti tentang kesihatan dan keibubapaan. Pada awal November, beberapa hari selepas FDA membenarkan Pfizer COVID-19 vaksin untuk kanak-kanak 5 hingga 11, anak sulungnya Alayo, menerima yang pertama daripada dua suntikannya. Dia berkongsi mengapa sangat penting untuk anak perempuannya diberi vaksin secepat mungkin, seperti yang diberitahu kepada ORANG.

Selama berbulan-bulan anak perempuan saya yang berumur 6 tahun bertanya bila dia boleh mendapatkan vaksin. Dia melihat beberapa rakannya telah mendapat COVID, dan dia bercakap tentang tidak mahu jatuh sakit sendiri, jadi dia mahu mendapatkan vaksin untuk dilindungi.

Dan dia melihat bahawa apabila saya dan suami saya mendapat vaksin, kami lebih selesa melakukan lebih banyak perkara lagi. Sudah tentu kami masih memakai topeng, masih mempunyai penjarakkan sosial setiap kali keluar, tetapi kami kurang mengambil berat untuk pergi ke kedai runcit. Dia tidak sabar-sabar untuk dapat kembali ke pelajaran renang dan aktiviti dalaman. Dia sudah bersedia. Dia akan bertanya kepada saya sekurang-kurangnya sekali seminggu bila vaksin akan siap.

Dalam masa seminggu selepas vaksin diluluskan secara rasmi oleh FDA dan CDC dan bersedia untuk pasaran, anak perempuan saya datang ke klinik saya pada awal November dan seorang jururawat memberinya vaksin sambil saya memegang tangannya. Saya tidak memberikannya kepadanya; Saya tidak tahu bahawa dia mahu saya datang ke arahnya dengan jarum! Dia sangat teruja dan mahu saya mengambil gambar. Ia adalah satu perayaan keseluruhan kedua-dua kali — untuk dos pertama dan dos kedua.

Dr Lanre Falusi

Dr Lanre Falusi

Dr Lanre Falusi Dr. Lanre Falusi dan Alayo

Apabila kami pulang ke rumah selepas dos pertama, dia memberitahu semua orang bahawa dia telah mendapat vaksin. Kami akan menghubungi ibu bapa saya atau bercakap dengan rakan dan dia seperti, ‘Tebak apa? Saya mendapat vaksin COVID.’ Dia sangat teruja mengenainya. Dia mengalami sedikit kesakitan pada lengannya tetapi itu hilang pada keesokan harinya kedua-dua kali, dan dia berada di luar berlari-lari bersama rakan-rakannya.

Saya tidak tahu bahawa anak saya yang berumur 3 tahun memahami sepenuhnya bahawa terdapat vaksin di luar sana untuk wabak ini, tetapi Alayo pastinya cuba menunjukkan kepadanya bandid itu dan menerangkannya kepadanya, dan kepada semua orang yang akan mendengar.

Memandangkan anak sulung saya telah diberi vaksin itu, saya memberitahu pesakit saya bahawa kami tidak teragak-agak untuk memberinya vaksin dan tiada seorang pun daripada kami mengalami sebarang kesan sampingan yang teruk, dan telah bebas COVID sejak itu.

Video: Pasangan mengambil 5 beradik angkat dalam jagaan angkat

Vaksin COVID – dan saya bercakap sebagai ibu dan sebagai pakar pediatrik – adalah cara terbaik untuk kita keluar daripada wabak ini. Daripada apa yang saya lihat, ini adalah cara terbaik untuk melindungi anak-anak kita, untuk melindungi diri kita sendiri. Apabila saya mempunyai pesakit yang mempunyai kebimbangan tentang vaksin, saya memberitahu keluarga, “Saya mendapat bahawa sukar untuk menyaring maklumat kerana terdapat begitu banyak yang datang dari sumber yang berbeza dan sesetengahnya mungkin terdengar bercanggah.”

Pencarian buta dalam talian untuk vaksin COVID akan menghasilkan semua jenis maklumat, maklumat salah, maklumat salah. Pesakit mungkin berkata “Terdapat siaran Instagram” atau “video TikTok seseorang.” Saya memberitahu mereka bahawa semua sumber yang boleh dipercayai yang telah saya baca — daripada pakar perubatan, saintis, orang yang telah membuat penyelidikan tentang perkara ini — yang kami lihat ialah ia selamat dan berkesan. Corak yang kita lihat ialah orang tidak mempunyai kesan sampingan yang ketara sebaliknya kekal dilindungi.

Sebahagian besar daripada apa yang saya lakukan adalah untuk menyediakan keluarga dengan sumber yang boleh dipercayai, daripada hospital kanak-kanak, hospital Akademi Pediatrik Amerika, dan daripada pakar perubatan dan bukan pakar perubatan lain yang memahami sains dan menyebarkan mesej positif yang tepat mengenai vaksin.

Dr Lanre Falusi

Dr Lanre Falusi

Dr Lanre Falusi Alayo Falusi

Ia menjadi lebih mudah dari masa ke masa, kerana lebih ramai orang telah mendapat vaksin dan orang ramai melihat ‘Baiklah, orang di sekeliling saya mendapat vaksin,’ dan kemudian tidak melihat kesan sampingan yang teruk, jadi itu telah membantu. Matlamat kami memberi anda dan anak anda vaksin adalah untuk mengelakkan anda keluar dari hospital, untuk mengelakkan penyakit yang teruk. Jadi saya fikir menerangkan perkara itu berguna kepada keluarga.

BERKAITAN: Segala-galanya yang Perlu Tahu Mengenai Vaksin COVID untuk Kanak-kanak

Walaupun seperti yang kita lihat dengan gelombang Omicron di mana orang dijangkiti COVID, termasuk beberapa orang yang telah divaksinasi, saya cuba menjelaskan dengan jelas perkara yang selalu dilakukan oleh vaksin dan perkara yang terus dilakukan: untuk menghalang anda daripada Hospital. Saya memberitahu mereka bahawa walaupun mereka yang telah dijangkiti COVID selepas mendapat vaksin, sebahagian besarnya mempunyai simptom yang sangat ringan. Sangat, sangat sedikit yang akhirnya dimasukkan ke hospital. Tetapi jika anda pergi ke wad COVID mana-mana hospital di negara ini sekarang, majoriti yang anda akan lihat adalah orang yang belum diberi vaksin.

Anak perempuan tengah saya, yang berumur 3 tahun, mempunyai keperluan khas kerana penyakit genetik, sindrom Down. Ini juga membuatkan saya sangat tidak sabar untuk mendapatkan vaksinnya, kerana dia berisiko lebih tinggi untuk sakit jika dijangkiti COVID. (Kanak-kanak bawah lima tahun kekal satu-satunya kumpulan umur belum diluluskan untuk vaksin COVID-19.)

Saya berada di sana dengan ibu bapa kanak-kanak kecil yang telah kecewa, berharap, semua perkara itu. Saya pernah mendengar perkara yang berbeza, bahawa April akan menjadi yang paling awal ia akan diluluskan, tetapi kemungkinan besar Mei. Ia adalah masa yang sangat emosional, saya fikir, terutamanya apabila ibu bapa melihat orang lain meneruskan kehidupan mereka manakala ibu bapa yang mempunyai anak kecil masih cuba berhati-hati dan masih menahan banyak aktiviti untuk anak-anak muda.

Saya merasakannya, saya menjalaninya, tetapi masih ada sebab untuk berharap. Data kelihatan seperti bergerak ke arah yang betul. Kita semua berharap ia lebih awal, saya pastinya berharap ia lebih awal, tetapi jika ia mengambil masa yang lebih lama, masa itu memberi orang lebih masa untuk berasa selesa dan yakin dengan data.

Apabila ia diluluskan, saya tahu saya akan bersedia dan saya berharap ramai ibu bapa lain juga akan bersedia. Saya akan menggalakkan ibu bapa untuk menganggapnya sebagai tanda bahawa ia telah melalui proses saintifik yang betul, proses kawal selia yang betul supaya kami boleh berasa yakin bahawa ia selamat dan ia berkesan.

Jika anda mempunyai soalan, kebimbangan, bawa ke pakar pediatrik anak anda. Kita semua tidak sabar-sabar untuk bercakap dengan keluarga tentang vaksin COVID dan tentang sebab keluarga perlu mendapatkannya, mengapa kanak-kanak kecil pun perlu mendapatkan vaksin itu. Dan untuk berdiri di sana bersama anda, dan menjawab sebarang soalan dan menyediakan sumber yang boleh dipercayai yang ada di luar sana.

We would love to give thanks to the author of this post for this awesome material

Selepas Pakar Pediatrik Ini Membawa Anaknya Berusia 6 Tahun untuk Mendapatkan Vaksin COVID-nya, ‘Ia Adalah Satu Perayaan Seluruh’


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/