Selesema bertukar maut dalam masa 48 jam untuk kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun. Kini keluarganya mendapat vaksin setiap tahun | CNNCNN

Jessica Richman merasakan ketakutan menyerbu dirinya – sekali lagi.

Pada bulan Oktober, dia melihat anak perempuannya yang berusia 3 tahun, Layla, menjadi sangat lesu, mengalami demam panas dan mula mengalami sesak nafas. Ia adalah peringatan yang menyakitkan anak perempuannya yang lain, Cayden, yang meninggal dunia akibat selesema pada Disember 2014.

Cayden sebaya dengan Layla.

“Ia adalah simptom yang hampir sama dengan Cayden. Jadi, sudah tentu, saya melompat ke gear tinggi, “kata Richman.

Apabila gejala Layla bermula pada Halloween, Richman membawanya ke klinik penjagaan segera di kampung halaman mereka di Newport News, Virginia.

“Denyutan jantungnya meningkat. Demam dia sangat tinggi. Mereka menahannya di sana sepanjang tengah hari untuk memerhatikannya,” kata Richman. “Saya menjelaskan kepada doktor yang berada di sana bahawa saya telah kehilangan seorang anak perempuan berusia 3 tahun akibat selesema, jadi ini sangat menakutkan saya. Dia benar-benar mengambil hati itu.”

Pasukan perubatan Layla mendiagnosisnya mengidap influenza dan memberinya Motrin untuk demamnya dan Tamiflu antivirus untuk merawat jangkitan itu.

“Dia berasa lebih baik dengan cepat, dalam masa 24 jam,” kata Richman.

Jessica Richman bersama keluarganya.

Pengalaman Richman semasa musim selesema ini berbeza secara dramatik berbanding pada tahun 2014, apabila dia kehilangan Cayden yang dicintainya.

Satu perbezaan utama: Cayden tidak divaksinasi pada 2014. Layla mendapat vaksinnya pada bulan September.

“Saya benar-benar berpendapat bahawa vaksin memainkan peranan yang besar,” kata Richman, yang berkhidmat sebagai setiausaha untuk bukan untung Keluarga Melawan Selesema.

Walaupun Layla jatuh sakit apabila dia menghadapi virus selesema beberapa minggu selepas vaksinasi, “dia pulih dengan cepat,” kata Richman, sambil menambah bahawa tiada orang lain dalam rumah mereka – yang juga termasuk suaminya, Matt, dan anak lelaki mereka yang berusia 6 tahun, Parker – diserang selesema daripada Layla.

Kesemua mereka telah diberi vaksin sebelum penyakit Layla.

The Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 16,000 orang telah meninggal dunia akibat selesema musim ini, dan sekurang-kurangnya 79 kematian adalah pada kanak-kanak.

bermusim aktiviti selesema terus menjadi sangat lazim di seluruh Amerika Syarikat tetapi telah menurun di kebanyakan kawasan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Namun, pegawai kesihatan awam menggalakkan orang ramai mendapatkan vaksin selesema tahunan mereka sebagai cara terbaik untuk melindungi daripada virus itu.

Ramai orang yang tidak mendapat suntikan selesema bermusim mereka tidak semestinya anti-vaksinasi. Mereka mungkin tidak mempunyai masa. Itulah kes bagi Cayden pada tahun 2014.

Pada tahun itu, bapa Richman dan Cayden mendapat suntikan selesema mereka, tetapi vaksinasi Cayden terpaksa dijadualkan semula kerana dia mengalami selsema pada masa itu.

“Oleh kerana saya juga pada masa itu kurang maklumat tentang selesema, saya tidak merasakan bahawa ia sangat mendesak untuk pergi dan segera mendapatkan suntikan selesemanya sebaik sahaja dia sihat,” kata Richman. “Saya agak menangguhkannya.”

Pada suatu hari Khamis beberapa minggu kemudian, Cayden bukanlah dirinya yang biasa bercakap dan cerewet. Kanak-kanak berusia 3 tahun itu, yang dikenali sebagai CadyBug, keletihan dan mengalami batuk. Dia tinggal di rumah dari jagaan harian bersama bapanya, dan ayahnya membawanya ke pejabat pakar pediatrik.

Doktor menyangka simptom Cayden mungkin disebabkan oleh virus selsema dan menghantarnya pulang tanpa ujian selesema, kata Richman.

Keesokan paginya, Cayden masih demam. Dia terbatuk-batuk dan terus meminta air. Bapanya membawanya kembali ke pejabat pakar kanak-kanak tetapi dihantar pulang semula.

“Tiada siapa yang mengujinya untuk selesema. Tiada siapa yang menyangka bahawa ini adalah selesema,” kata Richman. “Dia dihantar pulang pada petang Jumaat itu.”

Apabila mereka pulang ke rumah, gejala Cayden bertambah teruk.

“Dia merosot sangat, sangat cepat. Ia dalam masa beberapa jam,” kata Richman. “Ia sangat dalam, nafas cetek. Dia tidak bernafas dengan betul.”

Richman berkata bahawa dia sedang memandu pulang dari kerja apabila dia mendapat panggilan telefon yang menyejukkan daripada bapa Cayden: Cayden telah berhenti bernafas semasa dia tidur lena. Dia telah menghubungi 911. Richman tiba di rumah untuk mencari kenderaan kecemasan di hadapan rumahnya dan paramedik yang bekerja di Cayden.

“Dia tidak dapat disembuhkan di rumah,” kata Richman. “Dalam menaiki ambulans, mereka tidak memberitahu saya pada masa itu bahawa dia tidak dapat disembuhkan, tetapi saya dapat tahu kerana saya menaiki ambulans dan tiada bunyi bising. Jadi saya tahu bahawa ia sudah berakhir.”

Apabila Cayden meninggal dunia, ibu bapanya masih tidak tahu bahawa ia disebabkan oleh selesema.

“Sehingga kami menerima bedah siasat baru saya faham dengan jelas bahawa selesema yang menyebabkan paru-parunya dipenuhi lendir sehingga dia tidak boleh bernafas lagi,” kata Richman. “Saya tidak tahu apa yang berlaku sehingga kami mendapat bedah siasat kembali.”

Sebelum kematian tragis Cayden, ibunya tidak menyedari bahawa selesema boleh membawa maut.

“Saya benar-benar terkejut,” katanya. “Saya tidak tahu perkara itu boleh berlaku.”

Hampir sedekad kemudian, Richman dan keluarganya mendapatkan suntikan selesema mereka bersama-sama setiap tahun sebagai mengenang Cayden. Mereka memakai merah jambu dan berkongsi siaran media sosial mengenainya, menggunakan hashtag #pinkforcadybugkerana merah jambu adalah warna kegemaran Cayden.

The gejala selesema yang paling biasa adalah demam, sakit badan dan menggigil menggigil. Dalam sesetengah kes, ia boleh menyebabkan jangkitan saluran pernafasan yang lebih rendah yang dikenali sebagai radang paru-paru atau secara langsung menjangkiti sel jantung dan sel otak, menyebabkan keradangan organ tersebut, Dr Tara Vijayan, seorang doktor penyakit berjangkit di Sekolah Perubatan David Geffen di Universiti California , Los Angeles, berkata dalam e-mel.

Dia menambah bahawa keradangan boleh mengakibatkan sel-sel badan sendiri mati.

“Lazimnya, bagaimanapun, jika selesema akan menyebabkan penyakit yang teruk, ia adalah kerana ia mengganggu lapisan saluran pernafasan sehingga paru-paru menjadi lebih mudah terdedah kepada pneumonia bakteria lain,” kata Vijayan. “Secara amnya, mereka yang tidak divaksinasi dan mempunyai pelbagai masalah perubatan atau telah menurunkan sistem imun berada pada risiko paling tinggi, tetapi kami telah melihat kematian pada orang yang lebih muda jika tidak sihat.”

Beliau menambah bahawa orang yang lebih tua atau yang hamil juga berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi.

Merawat pesakit yang menghidap selesema teruk adalah pengalaman yang kerap tetapi sukar bagi Dr. Ali Khan, yang pakar dalam perubatan dalaman di salah satu rangkaian penjagaan primer lokasi Oak Street Health di Chicago.

“Ia adalah jangkitan yang sangat sukar untuk dilihat sebagai seorang doktor,” kata Khan, sambil menambah bahawa jangkitan selesema boleh menjadi maut apabila seseorang mendapat jangkitan bakteria bertindih seperti radang paru-paru atau mengalami sepsis yang teruk.

“Kami mendapat orang yang datang ke hospital dengan sawan atau ensefalitis yang disebabkan oleh selesema. Orang yang datang dengan kecederaan dan kerosakan otot yang ketara, seperti yang anda alami apabila anda mengalami dehidrasi dan terlalu letih,” katanya. “Cukup untuk mengatakan, saya telah melihat ini terlalu banyak kali daripada yang saya ingin lihat sebagai seorang doktor.”

Masih belum terlambat untuk mendapatkan suntikan selesema musim ini jika anda belum melakukannya, kata Khan.

“Kami belum keluar dari hutan lagi,” katanya. “Sudah tentu, anda masih boleh mendapatkan vaksin.”

Vijayan mempunyai sentimen yang sama.

“Kadar selesema kami secara tidak dijangka tinggi pada akhir musim luruh dan ia nampaknya akan mendatar, tetapi saya benar-benar bimbang tentang satu lagi peningkatan dalam kes musim sejuk ini,” katanya. “Masih belum terlambat untuk mendapatkan suntikan selesema.”

We wish to thank the author of this short article for this remarkable content

Selesema bertukar maut dalam masa 48 jam untuk kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun. Kini keluarganya mendapat vaksin setiap tahun | CNN


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/